Přečtěte si: Školy mohou zůstat zavřené, hrozí odbory. Dobeš chce 1,5 miliardy navíc

pondělí 8. srpna 2011 ·

V boji o platy vytáhly odbory silnou zbraň. Kvůli hrozícímu snižování platů kuchařek, školníků, uklízeček a dalších nepedagogických zaměstnanců školství by mohly 1. září zůstat školy zavřené. Ministr Josef Dobeš z Věcí veřejných řekl iDNES.cz se to pokusí odvrátit tím, že bude chtít od vlády, aby školství přidala 1,5 miliardy korun.

Z článku Josefa Kopeckého v iDNES.cz vybíráme:

"Přidat jedněm na úkor druhých je dost odvážné jednání. Ti lidé spolu pracují v jednom kolektivu a máme už signály, že pokud si to vláda ještě nerozmyslí, měli bychom zvolit i ten nejradikálnější postup. Předpokládáme přitom, že učitelé by se svými kolegy byli solidární a školy by mohly zůstat zavřené," uvedla místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková.

15 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. srpna 2011 v 18:54  

"Předpokládáme přitom, že učitelé by se svými kolegy byli solidární a školy by mohly zůstat zavřené," uvedla místopředsedkyně školských odborů Markéta Vondráčková."

Vzhledem k tomu, že jsem si o pár článků níže přečetl titulek "Dobeš vezme peníze školníkům i kuchařkách na platy učitelů", tak se o predpokladu paní V. dá již dopředu s úspěchem pochybovat (i bez toho prohlášení ministra Dobeše, protože učitelé ještě pořádně - jednotně - dosud nestávkovali ani za své platy, natož za platy THP. :P :D ROFL.

Anonymní řekl(a)...
8. srpna 2011 v 19:51  

Přesně tak. To by byli učitelé pěkní blbci. Zejména na školách, kde se po zavedení limitů na platy pro pedagogické a nepedagogické pracovníky ukázalo, že nepedagogické pracovníky vedení škol mnohdy platilo na úkor pedagogických pracovníků.

Anonymní řekl(a)...
8. srpna 2011 v 20:42  

"To by byli učitelé pěkní blbci.."

Pardon, ale jen blbec rozlišuje mezi pedagogickými a nepedegogickými pracovníky, mezi učiteli základních a středních škol.

Luděk Blaha řekl(a)...
8. srpna 2011 v 21:25  

Stávky, ty já vyloženě miluju. Vzpomínám si na tu naši poslední školní. To jsem si s plnou odpovědností uvědomil, že učitelé doopravdy žádní blbci nejsou. Tedy někteří určitě ne.
Ředitel proti stávce za platy učitelů nic nenamítal, tak se na seznam napsal téměř kompletní pedagogický sbor. Až se seznam svěsil, začali se trousit stávkaři, že si to vlastně tak nějak rozmysleli.
Jako budoucí odborářský boss, jsem, sám stávkující, vyrazil v onen památný den do pro žáky uzavřené školy coby stávková hlídka.
Nestávkující dorazili na šichtu, pobesedovali ve sborovně za bratru tisíc hrubého a na časný oběd už byli doma. Ještě že do fondu na nadtarify pro ty nejlepších z nás přibylo odhadem padesát(?) tisíc.

Když nedávno snížili nepedagogům platy, oslovila mne rozhořčená kolegyně, že teda jako se s tím rozhodně něco musí učinit. Ubezpečil jsem ji, že jediné, co můžeme udělat je, že se na ně složíme. Počítám tak pět set měsíčně. Aha, pravila kolegyně a od té doby jsem ji už neviděl.

Anonymní řekl(a)...
8. srpna 2011 v 21:56  

Nevím, nevím koho by učitelé v ČR podpořili, učitelé totiž nejsou schopni stávkovat ani za své platy. Proto aby stávkovali, tak by museli hodně dopadnout na hubu, ale myslím si, že ani to by nepomohlo. Stačí mrknout na zbídačené kolegy na Slovensku a "jejich stávkový boj".

Ignorant

poste.restante řekl(a)...
8. srpna 2011 v 23:17  

Učitelé jsou stávkoví srabíci.

Ale pokud budou uklízečky, školníci a kuchařky opravdu chtít stávkovat, vůbec učitele nepotřebují.

Stačí aby se ve školách přestalo uklízet, opravovat a vařit, vydržet tak měsíc a peníze se najdou.

Otázka je, zda se pak neušetří na platy nepedagogických pracovníků na úkor platů pedagogů.

Všichni přece víme a ministr obzvlášť, že učitelé si to líbit nechají, když se teď všude propouští, že?

Anonymní řekl(a)...
9. srpna 2011 v 8:01  

Učitelé stávkovat nebudou. Prostě na to nemají. Školské odbory jsou slabé, nemají žádné fondy, které by podržely stávkující v době, kdy se ocitnou bez financí. Z učitelského platu se na delší stávku špatně šetří. Hodinová, nebo denní stávka je nesmysl, ze kterého si veřejnost akorát dělá srandu.
Pane Bláho, tu pětistovku na THP považuji za kráné gesto.
Ale dočkejme času, už prosakují informace o tom, že se prostředky na platy zase spojí do jednoho rance.

Anonymní řekl(a)...
9. srpna 2011 v 8:39  

jj. Spojí se to do jednoho rance a zase se bude zbytečně dvakrát denně šúrovat chodba.

Anonymní řekl(a)...
9. srpna 2011 v 9:28  

Nebojte se, za chvíli už ani žádné peníze nebudou.

Luděk Blaha řekl(a)...
9. srpna 2011 v 9:45  

tu pětistovku na THP považuji za kráné gesto

Omlouvám se, ale ten návrh tenkrát byl pojat jako projev zřejmé bezmoci zahalený do sarkasmu nejhrubšího vovsa s primárním cílem nastavit zrcadlo poměrně lacinému dobročinectví.
Byť nevelkými obnosy, ale převážně a snad i pravidelně přispívám na účely směrované k dětem, které svůj úděl ovlivňovat nemohou.

Anonymní řekl(a)...
9. srpna 2011 v 9:47  

Už vidím, jak provozní zaměstnanci stávkují. Většinou jsou to lidé, kteří jsou rádi, že mají vůbec nějakou práci, a také vědí, že na jejich místo čeká ve frontě mnoho dalších. Nedělejme si iluze, že je to v dnešní době jinak. A u učitelů to dneska není jinak.

Navíc si na rovinu řekněme, že ve školství jsme měli stávkovat předtím než se projevila krize a když se přidávalo policajtům, hasičům apod. Tu správnou dobu jsme prošvihli. Dneska je vzhledem k tomu, že na většině škol se propouští každý rád, že je rád.

Anonymní řekl(a)...
9. srpna 2011 v 10:16  

Ten Dobeš, to je fakt komik.
Z jeho nepředložených výroků a špatných rozhodnutí už by se dala sestavit komplexní sbírka příkladů pro manažery, čeho všeho se mají vyvarovat.

Anonymní řekl(a)...
9. srpna 2011 v 12:41  

Komik?

Mně se spíš zdá, že chudák dělá v rámci možností rozpočtu, co může, aby pozvedl učitelský stav.

Anonymní řekl(a)...
9. srpna 2011 v 13:09  

Ach jo! Tak to už se vůbec ničemu nedivím. Jen doufám, že autor příspěvku z 12:41 není učitel!

Anonymní řekl(a)...
9. srpna 2011 v 14:49  

To z 12:41 je pokus o vtip, nebo se Česká škola octla v hledáčku guerilla marketingu VV?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.