Přečtěte si: Mašíny a komunismus neznají, zato kritizují. Pedagog o mladých Češích

pátek 26. srpna 2011 ·

Případ zesnulého Ctirada Mašína ukázal kromě známé skutečnosti, že se Češi nejsou schopni shodnout na tom, zda šlo o hrdinu či zločince, i asi největší Achillovu patu české společnosti. Té chybí nejen objektivní informace, ale zejména názor a schopnost vyrovnat se s minulostí. O identitě nemluvě.

Z článku Jany Šulcové v ParlamentníListy.cz vybíráme:

"Diskuze o smrti Ctirada Mašína je jistým barometrem naší společnosti. Nemáme jasno v hodnotách, identitě, minulosti...," dodal Stránský.


Stejně jako celá česká společnost a média je podle něho výrazně rozpolcena i česká politická scéna. "Je pozoruhodné, že na pohřeb pana Mašína jel ministr obrany, ale ne prezident. To je dost výmluvné," uzavřel pro ParlamentníListy.cz.

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2011 v 10:35  

"Mašíny a komunismus neznají, zato kritizují?"
V případě bratří Mašínů se nelze divit. Vraždit nevinné lidi bez sebemenšího projevu následné lítosti, a jenom proto že jsou v uniformě SNB, je stále po tolika letech stále vnímáno poměrně jednoznačně. Byla to prostě chladnokrevná vražda, kterou nelze odpustit, byť by byla provedena v zájmu těch nejvyšších cílů a tužeb.

Zajímavým momentem je kromě toho i vyloupení muzea zbraní bratry Mašíny v roce 1946. To nelze naznavat jinak, než jako nejvyšší Prozřetelnost, která je vedla rok po osvobození k přesvědčení, jaké poměry v Československu nastanou po roce 1948.

To, že Ctirad Mašín dostal posmrtně vyznamenání není významné. Řada lidí a světových "osobností" dostala česká vyznamenání a dnes to pohlížíme s úsměvem. Třeba Benito Mussollini dostal Řád bílého lva od T.G.Masaryka. Komické? Je to prostě naše historie.

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2011 v 12:46  

Ještě by se dalo pochopit, že zabili příslušníka SNB, kdyby ho předtím neomámili chloroformem, nesvázali a pak nepodřízli jako podsvinče. To není ozbrojený boj, to je zbabělá vražda. A to nemluvím o vraždě pokladníka Kovolisu Hedvikov. Ten neměl s režimem nic společného.

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2011 v 17:03  

Tato vláda to prostě přiznat nechce, že podřezání tupou skautskou dýkou,svázaného člověka,je sprostá vražda a to dokonce i ve válečném stavu !

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2011 v 17:06  

Dokonce jsem se dozvěděl, že bratři poškozovali a ničili za války železnice a letadla. To mě dostalo. Přečetl jsem si to v jednom českém deníku. Jak to ve svém tehdejším věku dělali jsem se opravdu nedozvěděl.

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2011 v 17:07  

Proč se falšuje historie ?

Anonymní řekl(a)...
26. srpna 2011 v 17:14  

Jistý dnešní senátor, který psal za bolševika oslavné ódy na SSSR v Mladém světě se zjeví jako nový antikomunista vedle rakve Mašína. Co si o tomhle mám myslet ? Pak nemá být tato společnost a její historie rozpolcena. Tento člověk by měl zalézt někde hodně hluboko. Morálka ho zřejmě netíží ! Zatímco nám kradli pole a združstevňovali ! Nevěřím mu, pozval ho tam ministr obrany.

Luděk Blaha řekl(a)...
26. srpna 2011 v 23:53  

Češi nejsou schopni shodnout na tom, zda šlo o hrdinu či zločince

Jen jestli my v tom nemáme maglajz už od dob Mistra Husa. A kdo vůbec ví, jak to vlastně bylo s tím naším Praotcem.

poste.restante řekl(a)...
27. srpna 2011 v 0:28  

V jedné diskusi jsem na toto téma napsal, že problém s Mašíny je možná způsoben i tím, že se nám jaksi nedostává jiných aktivních bojovníků proti minulému režimu se zbraní v ruce.
Protě nemáme nějakého novodobého Jánošíka, který by komunistům bral a chartistům dával a přitom to byl lupič-gentleman.

A tak se "pravověrní komunistobijci", obzvláště pak ti polistopadoví, musí chtě nechtě ztotožnit s osobami, jejichž skutky jsou přinejmenším sporné.

A nezbývá jim, nežli idejemi a "zásadovostí" omlouvat a vysvětlovat skutky, které by jinak označili za neomluvitelné.

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2011 v 0:42  

Učím naštěstí matematiku a není mojí povinností vysvětlovat žákům, proč jsou bratři Mašínové hrdinové.I tak se zkusím pobavit 1. 9. 2011 s žáky maturitní třídy, co si o tomto hrdinství myslí, moc mě zajímá jejich názor. Ale myslím, že nebudou vědět o těchto bojovnících "za svobodu" téměř nic. Pak podám informaci,... Zlatá Pythagorova věta!

Luděk Blaha řekl(a)...
27. srpna 2011 v 1:02  

I tak se zkusím pobavit ... s žáky maturitní třídy, co si o tomto hrdinství myslí

Opatrně, velmi opatrně. Minulý školní rok jsem dostal po kolegyni matematiku. Po nějaké době jsem nahlédl, že by nebylo od věci budoucím intelektuálům připomenout, že mohou v budoucnu zastávat i velmi zodpovědná místa a že tedy není právě dobré byli-li by nedovzdělaní.
Jako příklad jsem uvedl tehdy čerstvě aktuální Fukušimu. Že zvlášť u Japonců s jejich pracovní povahou a zemětřesnou polohou je celá ta záležitost pro mne naprosto nepochopitelné selhání.
Když mi tu matiku zase brali pro moji nezpůsobilost vyhovět žákům v jejich potřebách, byla tato událost také zmíněna. Prý jsem tím prošustroval nejméně deset minut. No bodejť bych s takovou za ty tři týdny výuky nenasbíral dva měsíce zpoždění proti tématickému plánu.
Radši se v matematice držte Pythagorova kopyta.

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2011 v 10:18  

Podřezat svázaného je akt hrdinství ? Ještě že neučím dějepis a výchovu k občanství, protože se dovídám, že zaříznout svázaného je národní hrdinství. Stále si myslím, že je to vražda na úrovni Stodolových.

Anonymní řekl(a)...
27. srpna 2011 v 10:23  

Nebojte učitele dějepisu, pan Bátora vám to v učebnicích historie vysvětlí ! Byl to hrdinský čin. A kdo neposlechne vyletí jako neopeřený vrabec z hnízda nebo pomašíruje s jistou menšinou "do země zaslíbené".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.