Přečtěte si: Kam upadlo české školství?

středa 24. srpna 2011 ·

Ondřej Šteffl na svém blogu zveřejnil text pana Miloslava Pouzara. S některými věcmi, co píše, nesouhlasí, ale právě v tom je pro něj luxus blogu: můžeme si vše vyjasnit, argumenty vytříbit, jasněji formulovat a nakonec třeba i změnit názor.

Z textu na blog.Aktuálně.cz vybíráme závěr:

Mám-li tedy odpovědět na otázku z názvu článku, řekl bych, že české školství upadlo na samé dno, jelikož neposkytuje studentům ani takové vzdělání jako za proklínaného Rakouska-Uherska. Maturanti zhusta neumí číst, psát a počítat a navíc si myslí, že to ani nepotřebují umět. Nejsou zvyklí odvádět soustavnou a cílevědomou práci, která jediná skutečně efektivně pomáhá rozvíjet mozek. Na vině jsou zejména experimenty, které v masivní míře vedly k odstranění potřeby soustavné a cílevědomé práce z výukového procesu. Sociální inženýři oslnění „nekonečnými možnostmi“ výpočetní techniky dosáhli jejího zavedení i tam, kde vysloveně škodí. Dnes se neučí a nezkouší, ale hlavně promítá a testuje. Tento přístup vede k výchově generace negramotů, kteří sice umí podle nalezeného klíčového slova zatrhnout možnost b), ale když jim otázku položíte jinými slovy, zkolabují. Představa, že by se škola někdy pokusila vrátit k výuce čtení, psaní, kupeckých počtů a soustavné práce na rozvoji mozku je nereálná. Takže nám asi nezbývá než objevit onen Norimberský trychtýř……..

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
24. srpna 2011 v 16:57  

"Na vině jsou zejména experimenty,"

Něco na tom bude. Sledoval jsem tzv. "projektový den" na vedlejší ZŠ. Naprostá ztráta času. To, že když paní učitelka šla od školy v čele svých 28 žáků směrem do přírodní rezervace ( porušení bezpečnosti - s tímto počtem žáků nemůže sama s takových houfem opustit hranici města - norma je snad 25 žáků, navíc snad měla jít vzadu, žáci neměli reflexní vesty,..). To vše by snad šlo přehlédnout, ale náplň 6 hodin výuky v přírodě byl skutečně "ohromující". Oni totiž nedělali vůbec nic - dívky se angažovaly opalováním, hoši házením kamení po zvěři. Paní učitelka u ohýnku opékala buřta s několika málo žáky a byla ráda, že ve svém věku došla až tak daleko. Druh vykouřených cigaret školní třídou neznám. Chtěl bych opravdu vidět výstup z této činnosti. Snad to mělo napodobit styl života pravěkého člověka. Nemyslím, že je to ojedinělý případ.

Anonymní řekl(a)...
24. srpna 2011 v 17:04  

"Maturanti zhusta neumí číst..."

Co naplat, Gaussovu křivku neošidíte. Zdroje se v jednotkách různí, ale pokud bylo předpokladem zvládnutí SŠ IQ cca 115 a výš, není možné, aby mělo maturitu 80 procent ročníku. Většina maturantů pak skutečně nebude umět číst. To však není problém šloly.

Analogicky jde o stejnou situaci, jako kdyby se na tělovýchovu hlásili obézní a škola pak byla obviňována z toho, že jim nejde výmik a přemet.

Anonymní řekl(a)...
24. srpna 2011 v 20:15  

Prosím - výmyk!!! Nebo vám pak přestávám rozumět a nevím, co tím myslíte - takové slovo v češtině neexistuje.
BP

Anonymní řekl(a)...
30. srpna 2011 v 15:50  

součástí by asi měl být kotoul vpřed, kéž by i vzad

Anonymní řekl(a)...
28. září 2011 v 11:44  

Ten text bakalarske prace je jasny automaticky preklad z anglictiny, poze mirne dodatecne editovany...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.