Simeon Karamazov: Jaký je přínos jednotných přijímacích zkoušek na střední školy?

úterý 26. července 2011 ·

Žáci devátých tříd základních škol si poprvé vyzkoušeli jednotné přijímací testy na padesát dva středních škol a gymnázií v Pardubickém kraji.



Jednotné přijímací zkoušky byly prezentovány s cílem zvýšit kvalitu vzdělání v kraji, ve skutečnosti je to spíše nepochopitelná investice a odliv mnoha studentů z okrajových částí regionu na střední školy v krajích, kde přijímací zkoušky nejsou. Nad jednotnými přijímacími zkouškami tak visí velký otazník - proč právě společnost SCIO? Výběr zhotovitele a dodavatele testů je skutečně velkou záhadou. Koncem prosince loňského roku totiž Pardubický kraj zveřejnil informaci, že výběrové řízení dosud neproběhlo, přesně o měsíc později však společnost SCIO seznámila s průběhem zkoušek ředitele středních škol. Informace o výběrovém řízení jsou nedohledatelné, jaké podmínky byly stanoveny, které společnosti měly zájem o realizaci zkoušek, jakými parametry disponovaly a jaké podmínky byly pro vítězného kandidáta klíčové?

Co mělo SCIO navíc a ostatní zájemci to postrádali? Zdá se, že celá záležitost přijímacího řízení byla pouze "naoko" a společnost SCIO může v rukou spokojeně přetřásat peníze daňových poplatníků za dodání, zpracování a opravování testů. Nehledě na to, že zadarmo nebyla ani zkušební verze testů. A náležitě zpoplatněna byla i příručka připravující na písemné přijímací zkoušky, její koupě sice nebyla povinná, ale kdo by nechtěl investovat do vzdělání svého dítěte? Testy připravené společností SCIO navíc zkoumají verbální, logické a matematické znalosti žáků.

Kdo z takových testů pozná, že zájemce o studium rostlinolékařství rozezná smetanku lékařskou od podbělu a kde vzít jistotu, že zájemci o studium na zdravotní škole tuší, kde se v lidském těle nachází játra a kde ledviny?

Souhlasím se zavedením přijímacích zkoušek na střední školy, ale ve všech krajích a ať zkoumají opravdový zájem žáků o daný obor, jejich znalosti či dovednosti v něm, takové přijímací zkoušky mají podle mého názoru smysl a z finančního hlediska budou mnohem výhodnější než jednotné přijímací testy.

doc. Ing. Simeon Karamazov, Dr.,
krajský zastupitel, zastupitel statutárního města

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. července 2011 v 15:29  

"Souhlasím se zavedením přijímacích zkoušek na střední školy, ale ve všech krajích a ať zkoumají opravdový zájem žáků o daný obor, jejich znalosti či dovednosti."

Stoprocentně souhlasím. Žáci by měli v rámci přijímacího řízení absolvovat spíše zájmové testy. Stejně jako i testy znalostí a dovedností, které by měly být v kompetenci dané školy.

Anonymní řekl(a)...
26. července 2011 v 15:45  

Mohl by nám pan Kartous vysvětlit, jak křišťálově čisté jsou podmínky plíživé expanze jeho firmy po dalších krajích? Možná se mýlím, ale nevzpomínám si, že by byla zveřejněna veřejná zakázka s jasně formulovanými požadavky bez chyb, jež by s pravděpodobností hraničící s jistotou umožnila rovný přístup všem potenciálním soutěžitelům k takovému řízení.
Nezbude, než počkat na podnět k ÚOHS.

Anonymní řekl(a)...
26. července 2011 v 15:48  

Obávám se, že kdyby měly přijímací zkoušky ověřovat zájem dětí o dané studium, museli by je ve většině případů za ně skládat jejich rodiče.
Nemyslím si, že všechny děti v devátých třídách už mají svůj vyhraněný názor na to, co by je v budoucnu bavilo dělat.
Ano, téměř všechny děti baví mobil a počítač. A to je tak všechno.
BP

Anonymní řekl(a)...
26. července 2011 v 15:56  

A já si zase myslím, že absolvent ZŠ by měl mít určité ZÁKLADNÍ předpoklady ke studiu a pokud ho chce škola specialozovat, ať to udělá, ale ať neočekává specializaci už při vstupu. To bychom na základkách mohli učit jenom ty předměty, které si děti vyberou. U VŠ je to pochopitelně jiné.

Anonymní řekl(a)...
26. července 2011 v 18:36  

Součástí přijímacího řízení na střední školy by měl být osobní pohovor se žákem nad jeho portfoliem. Z něj se dobře pozná žákův zájem o obor. Nebo jste už viděli zaměstnavatele, který někoho zaměstná na základě testů provedených externí firmou, aniž by budoucího zaměstnance někdo z firmy osobně viděl?

Anonymní řekl(a)...
26. července 2011 v 21:29  

"Nebo jste už viděli zaměstnavatele, který někoho zaměstná na základě testů provedených externí firmou, aniž by budoucího zaměstnance někdo z firmy osobně viděl?"

Bohužel ano, ve firmách ( nestátních ) docela běžná věc.

Anonymní řekl(a)...
26. července 2011 v 21:34  

Bez přijímaček na SŠ ( všechny ) z ČJ+AJ+M+všeobecný přehled v celé ČR se nehneme. Nějaké Dobešovy srovnávací testy jsou opravdu o ničem. Pubertální jedinci si z nich udělají srandu. Pokud žák není odpovědný za své výkony a nejde mu o jeho budoucnost, tak se na srovnávací testy vykašle. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
26. července 2011 v 22:13  

Pokud žák ví, že ho čekají dost náročné přijímačky na SŠ, tak má-li trochu pod čepicí, dojde mu, že bude záhodno vyzkoušet si párkrát srovnávací testy. Nejen v 5. třídě, ale i v každém následujícím ročníku včetně devátého. Dokud přijímačky nebudou, nebude se žák o nic snažit, to je pravda.

Simona CARCY řekl(a)...
26. července 2011 v 22:28  

Nejak mimo rovinu diskuze zustala zatim otazka ulohy komercniho subjektu a zejmena cesty, jiz se Scio k teto zakazce dostalo. To mne pripada zavaznejsi, nez to, co by se melo testovat.

Anonymní řekl(a)...
26. července 2011 v 22:38  

"Kdo z takových testů pozná, že zájemce o studium rostlinolékařství rozezná smetanku lékařskou od podbělu a kde vzít jistotu, že zájemci o studium na zdravotní škole tuší, kde se v lidském těle nachází játra a kde ledviny?"

To je sice hezká idea, ale v přebytku škol současnosti utopie. -> Zavedení jednotných povinných přijímacích zkoušek (a je jedno jestli SCIO či jiných) je primárně vyžádáno tím, že drtivá většina škol přijímá žáky bez přijímacích zkoušek bez ohledu na jejich schopnosti (jen aby jich měly co nejvíce a dotyčná škola se nezrušila, ze stejného důvodu je poté ani nevyhodí). Z tohoto důvodu mají smysl jen opravdu jednotné celoplošné testy (a vzhledem k obrovské různorodosti zaměření škol nelze prostě dělat plošnou profilaci). Pokud se zkoušky nechají na dané škole, bude to opět jako kdyby vůbec nebyly.
Testujme tedy to nejdůležitější - studijní předpoklady žáků, polohu jater již žáci jistě zjstí v prvním ročníku oné zdravotnické školy, žádná pohroma to není :-)

Anonymní řekl(a)...
26. července 2011 v 23:08  

U nás v kraji dělá SCIO přijímačky už třetí rok a naše škola je využívala už před tím. Myslím, že nikdo jiný to nedělá, takže to těžko mohli zadat někomu jinému.

Anonymní řekl(a)...
27. července 2011 v 21:11  

Myslím, že přijímací zkoušky nic neřeší, pokud bude nadbytek míst na středních školách. Vlastní zkušenost - letos jsem deváťáky učila, ve Zlínském kraji přijímací zkoušky jsou - nicméně dětem to bylo celkem jedno. Stejně se bez minimální snahy dostaly, kam chtěly. A zkouškami stresovány nebyly, příprava je nebrala.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.