Přečtěte si: Dobeš: Novodobému otroctví ve školství zabráním

neděle 24. července 2011 ·

Ředitelé na prázdniny opět propouštějí učitele. Ministr zuří.

Z článku Kateřiny Perknerové v Deník.cz vybíráme:

Ministr Dobeš se rozhodl, že postup ředitelů, kteří zneužívají smluv na dobu určitou, nebude tolerovat. „Vyzývám všechny učitele, kteří mají podobnou zkušenost, aby se s ní přihlásili na ministerstvu. Stačí když anonymně označí příslušnou školu, protože jejich obavy z možných sankcí chápu,“ řekl Dobeš. Od září pak hodlá ruku v ruce s Českou školní inspekcí udělat v provinilých školách hloubkové kontroly. „Jejich postupu nerozumím, vláda přidala na platy mladých učitelů 2,1 miliardy korun, tak kde jsou?, rozčiluje se Dobeš. Pedagogům garantuje, že příští léto o práci na dva prázdninové měsíce nepřijde ani jeden z nich

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
25. července 2011 v 10:00  

Je to typický politik.
Populistický kašpar.
Napřed si nechá seškrtat ministrem financí rozpočet (nemyslím jen ten příští, ale i ten současný), protože samozřejmě nedokáže řádně zdokumentovat, k čemu to povede, a pak se rozčiluje, že školy nemají peníze a že si ředitelé pomáhají, jak umějí, aby nějak vyšli.

Anonymní řekl(a)...
25. července 2011 v 15:10  

No v tomto případě bych Dobeše za kašpara neoznačoval. Tolik pro učitele po stránce platů, i když to samozřejmě není bez chyb a problémů, žádný jiný ministr od roku 1989 neudělal. S tím seškrtáním pro školství to nebude tak horké. Podle posledních informací má školství dostat o 4 miliardy více než v letošním roce.

Anonymní řekl(a)...
25. července 2011 v 18:43  

"že si ředitelé pomáhají, jak umějí, aby nějak vyšli."

Pak jsou to špatní ředitelé, je třeba jich odvolat. Informovat školní inspekci, zřizovatele, sdělovací prostředky. Ředitel, který neumí počítat nemá na této pozici naprosto co dělat.

Luděk Blaha řekl(a)...
25. července 2011 v 20:23  

si ředitelé pomáhají, jak umějí, aby nějak vyšli

Mimo jiné je to také otázka etiky, v tomto případě spíše neetiky. Znovu připomínám, že po učiteli se požaduje, aby byl vzorem všech cností. V souladu se zákonem, empaticky, spravedlivě, s přihlédnutím ke všem možným aspektům ...
Dívám se tak i na lékaře, policisty, hasiče a vůbec občanské pomahače a služebníky. Jako na vzor.

Takže:
1. Vzhledem k tomu, že drtivá většina ředitelů jsou bývalí učitelé, jací to tedy byli učitelé, nechovají-li se jako ředitelé právě eticky a jak etičnost mohou vyžadovat od sobě podřízených učitelů.
2. Pokud je jako bývalé vzorné učitele k neetickému chování přiměly až okolnosti při výkonu funkce, jací jsou to pak lidé, sleví-li ze svých kvalit jen proto, aby se ve funkci udrželi.
3. Je to jako s mnohými žáky. Kdyby energii, kterou věnují tomu, aby se vyhnuli potížím, věnovali tomu, aby ty potíže vyřešili, vypadalo by to s jejich vzdělaností, a v případě ředitelů s celým školstvím, jinak. Tedy lépe.

Anonymní řekl(a)...
27. července 2011 v 11:28  

Dobeš něco udělal pro platy učitelů??? To si děláte srandu. Za dvacet let se nám ještě nestalo, abychom šli na prázdniny bez odměn. Až letos. Poprvé !!! Podotýkám, že škola nemá méně žáků a za uplynulý rok nám poklesl počet učitelů o dva. Přesčasy nemáme.

Luděk Blaha řekl(a)...
27. července 2011 v 12:55  

ještě nestalo, abychom šli na prázdniny bez odměn

A viděl jste výplatnice všech zaměstnanců školy?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.