Přečtěte si: Státní maturity - co je také dobré vědět, část druhá

neděle 5. června 2011 ·

Jak již bylo napsáno v závěru přechozího článku, postřehů okolo státní maturity jsem posbíral více, než by bylo vhodné pro jeden článek na blogu. Dnes tedy dalších několik bodů, které vám chci předložit.

Z článku Václava Kůly v blog.iDNES.cz vybíráme:

Časové schéma maturit ukazuje, že Cermat toho o vysokých školách a přijímání na ně mnoho neví. A pokud ví, tak to jednoduše ignoruje. Proč by jinak určil datum, kdy studenti obdrží svá maturitní vysvědčení, na konec června (20.6.), na dobu, kdy jsou přijímací zkoušky na VŠ prakticky ukončeny? Stejně postupuje Cermat i s datem opravné zkoušky. Je sice pravda, že opravná zkouška se skládá na konci září. Výsledky se studenti ale dozví až v říjnu, přesně 7.10., tudíž po datu zápisu na VŠ, do kdy většinou vysoké školy požadují dodání maturitních vysvědčení. Jinými slovy: studentům, kteří neuspěli v květnových maturitách může být znemožněn nástup na VŠ! Časové schéma má ještě jeden háček – výsledky maturitních zkoušek mají na střední školy dorazit 17.6. do půlnoci. Pohledem do kalendáře snadno zjistíme, že se jedná o pátek. V pondělí 20.6. mají studenti obdržet svá maturitní vysvědčení. Vzhledem k tomu, že Cermat není zaměstnavatelem učitelů a nemůže jim tak nařídit práci přesčas, existují dvě varianty: buď se opět spoléhá na to, že učitelé jsou ti, „kteří to těm studentům přeci neudělají“ a tak se dobrovolně zavřou na letní víkend ve škole, aby se prokousali hromadou dat od Cermatu. 

3 komentářů:

Kal řekl(a)...
6. června 2011 v 8:11  

Dím stručně: No a co? Jestliže někdo propadne u maturity, proč by měl u všech všudy v září nastoupit na VŠ? V dobách předlistopadových tato možnost také nebyla a studentům poté navíc hrozila dvouletá vojenská prezenční služba. Neúspěšný absolvent si dá rok pauzu a přijat bude znovu. Svět se mu nezhroutí, možná si bude studia i víc vážit.
Pan kolega nějak pozapomněl, že VŠ z vysoka s..ou na školy střední a na studenty, takže i v letech minulých běžně dělaly přijímací zkoušky v době předmaturitní - dokonce jsem několikrát zažil studenty, kteří je skládali den před svou vlastní maturitou. Stejně se - vzhledem k neomezenému počtu přihlášek - na VŠ dozvědí, kdo jim nastoupí, až při zápisu, kde se odevzdávají ověřené kopie maturitních vysvědčení - opět jde o běžnou praxi ze současnosti. Navíc - VŠ chtějí a potřebují studenty, takže se ve vlastním zájmu musejí přizpůsobit (odhlížím od toho, že příští rok se máme vracet k zažitému a lepšímu schématu písmená zk - ústní zk., kdy tento problém bude elimonován).

Anonymní řekl(a)...
6. června 2011 v 8:41  

Ale byla - opravky byly v srpnu, takže 1. září mohl nastoupit na VŠ byť s ještě mokrým vysvědčením.

Anonymní řekl(a)...
6. června 2011 v 9:41  

ne vždy student neudělá maturitu, protože je ,,blbý´´´,na různých školách vyžadují různé požadavky a zkoušení je daleko přísnější.Přitom na vysokou školu můžou udělat příjmačky s výbornými výsledky.Tento ročník je opravdu postižen všemi nedostatky z maturity plynoucími ,které se až příští rok odstraní.Přitom by stačilo umožnit jim podmíněný zápis do dodání opravného matutritního vysvědčení.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.