Přečtěte si: Na Tchaj-wanu jsem raritou, popisuje student z Ivančic

pondělí 20. června 2011 ·

Deset měsíců studuje Marek Hándl z gymnázia v Ivančicích na střední škole na Tchaj-wanu. "Je tam velká disciplína, nikdo si například nedovolí podvádět při testu nebo netřídit odpadky," líčí sedmnáctiletý student zážitky z ciziny.

Z článku Barbory Lukšové na cestovani.idnes.cz vybíráme:


Jak vypadá vyučování?
První hodina začíná deset minut po osmé. Každá vyučovací hodina má 50 minut. Ve dvanáct hodin je pak oběd. Každý si jídlo donese do třídy a společně i s učitelem jíte. O půl jedné je čas na spaní. Studenti si lehnou na lavice a prostě spí. Poté opět následuje vyučování.


Pak už jdete domů?
Ještě ne. Půl hodiny se musí uklízet škola. Tchajwanské školy totiž nemají uklízečky, všechno uklízí sami studenti, dokonce i záchody. Před pátou hodinou odpolední končí vyučování. Důležité je i to, že na disciplínu ve škole dohlížejí kromě učitelů i čtyři vojáci.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
20. června 2011 v 22:23  

Tchajwansky poradek nam ocividne chybi. A na skolach by mohla hlidat treba ABL....

Anonymní řekl(a)...
20. června 2011 v 23:40  

Doporučuji ušetřit prostředky na nechtěné projekty a věnovat je na převýchovné povinné pobyty našich školáků na Tchaj-wanu. Bez rodičů!

Luděk Blaha řekl(a)...
21. června 2011 v 0:21  

Studium v zahraničí, to je vždycky vynikající zkušenost. Když někde dělají něco lépe, je to zdroj inspirace, a když je to někde horší, je to dost dobrý důvod k považování si domova.
Moc se mi líbí ten společný polední spánek. Hlavně to, že je to sjednoceno školním řádem. Naši žáci, jak to tak sleduji, si spí, kdy se jim zlíbí a nekoordinovaně. Mnozí ovšem zcela pravidelně už od osmi. Dokonce jsem zaznamenal i případy, kdy žák spí s otevřenýma očima a neprobudí se ani při zkoušení a to, pravda ojediněle, po celou dobu studia. V tomto směru nás má Tchajwan co dohánět.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.