Přečtěte si: CERMATOVSKÝ PARADOX aneb proč se básník touží stát trpaslíkem

pondělí 6. června 2011 ·

„Stanu se menším a ještě menším… Co tím chtěl básník říct, Vonásku?“ 
„Prosím, básník touží stát se trpaslíkem.“


Z článku Veroniky Valíkové na EDUin.cz vybíráme:

Ovšem nejspornější částí maturity z ČJL jsou didaktické testy. Ty zveřejněné mají několik základních nedostatků, které se opakují prakticky ve všech sadách (sbírky úloh, web, maturitní generálka, ostrý maturitní test základní úrovně). Především obsahují otázky umožňující několik vhodných odpovědí, což může mást zejména nadané a přemýšlivé studenty. Většina takových otázek je založena na rozborech textů a nutí vás odhadnout nějaký pocit, náladu či postoj vypravěče. Jazyk tvůrců testů je navíc nejednoznačný a mnohdy těžko pochopitelný. Dále, přestože trend posledních let vede k problémovému učení a kritickému myšlení, testy ve vyšší úrovni obtížnosti jsou zatíženy pojmoslovím a faktografií, jež odpovídají spíše vysokoškolskému studiu ČJL. A také v nich kvete nešvar, kterým poznamenaly katedry ČJL většinu češtinářů – důraz je kladen na českou literaturu, především poezii (Mácha, moderna, Neumann, nikoli Shakespeare, Hugo či Bulgakov). Na našich vysokých školách se totiž budoucí češtináři světovou literaturu téměř neučí! A učitelé se zase vrátí k osnovám a rozborům poezie, ze strachu, aby studenti testy prošli.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
6. června 2011 v 10:23  

Pane Wagnere, mohl byste zbývajícím čtenářům ČŠ říci, zda je na tom české školství opravdu tak špatně, že se (nedejbože) začne opírat o zlomenou berli zvanou eduin? Nedokážete nalézt jiné relevantní zdroje informací, než feřtekovo žlučovité tlachání?

Luděk Blaha řekl(a)...
6. června 2011 v 11:05  

básník touží stát se trpaslíkem

a trpaslík Hekatoncheirem.

Janek Wagner řekl(a)...
6. června 2011 v 11:21  

Pane Anonyme, EDUin je jen platformou, kde pracuje celá řada odborníků z různých institucí. Teta Kateřina by dodala: Nemá smysl se zlobit na zrcadlo, když máte křivou hubu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.