Přečtěte si: Nové státní maturity: neefektivní byrokracie!

pondělí 6. června 2011 ·

Studenti mají za sebou ústní maturitní zkoušky. Jaké vnímají kantoři první dojmy? Jsou nové státní maturity lehčí, nebo těžší?

Z článku ika v Žena.cz vybíráme:

Mnohým ředitelům, zejména gymnázií, se státní zkouška zdá příliš snadná. Proto plánují žáky otestovat daleko důkladněji ve školní části maturity, o němž rozhoduje ředitel školy. „Písemné práce například z matematiky budou na naší škole určitě obtížnější než státní maturita, a to i ve srovnání s vyšší verzí. Od studentů budeme chtít skutečně komplexní práci,“ uvedla ředitelka Gymnázia Christiana Dopplera Renata Pauchová.


O snazší verzi maturity se vyjadřuje s despektem: „To skoro považuji za degradaci matematiky. Takové příklady bych jako matematikářka nepoužila ani při výkladu, protože by se na nich nedaly ukázat všechny aspekty. Jsou to úlohy pro prváky nebo druháky,“ říká.


V tom se s ní shoduje i učitel angličtiny na odborné střední škole Petr P. „Kritéria jsou nastavena tak, že téměř nelze maturitu neudělat. Po studentech chceme daleko méně vědomostí a daleko složitěji je zkoušíme a vyhodnocujeme. Důraz není kladen na reálie, ale na schopnost komunikovat. To by měl zvládnout i šikovný žák prvního ročníku, pokud je ze základky dobře připravený. Kdyby dokázal plynně mluvit, prošel by,“ říká učitel a dodává: „Je to strašná byrokracie. Na to, kolik jsme investovali času a energie do školení, výsledný efekt naprosto neodpovídá.“

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
6. června 2011 v 10:18  

Měli jsme možnost jednat s paní Renatou P. a od té doby vím, že hledět na její názor znamená ztrácet čas nerozumnostmi.
Pokud možno citujte relevantní učitele.

Puďa řekl(a)...
6. června 2011 v 10:45  

Nižší verzi matematiky bych opravdu nerad používal pro přípravu na maturitní zkoušku. Je to degradace. Citujte mne, prosím.

Anonymní řekl(a)...
6. června 2011 v 11:27  

Současná míra obtížnosti a kvality testů se podle mého soudu zcela míjí se základními cíli tzv. nové maturity v oblasti zvýšení tlaku na zkvalitňování vzdělávacího systému. Chápu současně, že tento ročník je svého druku zkušebním a do budoucna chci věřit v jeho modifikaci v diskutované oblasti. Osobně bych navrhoval stanovit povinnost pro gymnaziální studenty maturovat pouze ve vyšším stupni obtížnosti a nabízené testy této kategorie nastavit jako skutečnou bránu ke vstupu na VŠ.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.