Ministr školství přijal evropské vítěze Innovative Education Forum

pátek 24. června 2011 ·

O úspěchu středoškolského česko-polského projektu „Zmizelé a nalézané osudy. Memento dvou světových válek 20. století pro mladého člověka. Pogubione i odnalezione koraliki losu. Memento dwóch wojen światowych w XX wieku dla mlodych ludzi." na evropském finále Microsoft Partners in Learning Worldwide Innovative Education Forum v Moskvě jsme psali ihned po vyhlášení. Ve čtvrtek přijal vítězný tým ministr školství Josef Dobeš.

Na mezinárodně úspěšném projektu spolupracovala Střední škola obchodu, služeb a podnikání a Vyšší odborná škola v Českých Budějovicích společně se svou polskou partnerskou školou ZSE Gorlice v letech 2009 – 2011. Záštitu nad projektem převzal velvyslanec Polské republiky v České republice Jeho Excelence Jan Pastwa. Absolutního vítězství v kategorii "Spolupráce" dosáhl českobudějovický tým v konkurenci téměř devadesáti nejlepších projektů z celé Evropy.

„Oceňuji váš projekt, myslím, že je velice bohulibé, co pro žáky děláte,“ uvedl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš na uvítanou a pokračoval: "Dobrý učitel má totiž nejen předávat informace, má také žáky motivovat a formovat a vy jste tímto projektem s tak silným tématem ukázali, jakým směrem se má školství ubírat, a proto vás plně podporuji," dodal ministr Dobeš.

"Do evropského finále celosvětové soutěže inovativních školních projektů „Innovative Education Forum“ v Moskvě postoupil náš tým v únoru letošního roku. Z Moskvy se pak probojoval až do celosvětového finále v USA, na co jsem skutečně hrdý," vyjádřil svoje nadšení ředitel školy Miroslav Petrovský. Celosvětového finále se uskuteční v listopadu tohoto roku v americkém Washingtonu.

Vedoucí projektu Antonín Sekyrka dodal:"Žáci navštívili v rámci projektu na území svého regionu a v Polsku několik míst, která upomínají na události 1. a 2. světové války. K tématu 2. světové války navíc shlédli několik filmů, přečetli některé knihy a intenzivně pracovali s archivem. Získané poznatky shrnuli na jedenácti informačních panelech, které se staly putovní výstavou. Jejich těžištěm jsou především fotografie navštívených míst a kopie dobových dokumentů a fotografií, které představují stálou vypovídající hodnotu pro dnešního člověka," doplnil.

S historickými událostmi se žáci seznamovali během odborných exkurzí po pomnících obětem světových válek či židovských památkách v okolí Českých Budějovic, v Polsku navštívili bývalá bojiště, vojenské hřbitovy a památníky přibližující historii bojů během 1. světové války v Gorlici a jejím okolí, koncentrační tábory v Osvětimi a Březince. Rovněž zavítali do města Krakov a jeho židovské části Kazimerz.

Výstupem projektu jsou společné česko-polské informační panely, jejichž těžištěm jsou především fotografické imprese žáků, které zachycují hrůzy světových válek a stálou vypovídací hodnotu navštívených míst i pro dnešního člověka. Využívány budou při výuce dějepisu, občanské nauky, českého a německého jazyka na obou partnerských školách.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.