Přečtěte si: Dvacet procent propadlých, Je učtelka kráva?

pátek 24. června 2011 ·

Dvacet procent studentů neudělalo maturitu. Část naší veřejnosti hledá příčinu ve špatné metodě zkoušky. Podobá se to postoji rodičů, kteří komentují pětku v žákovské knížce tak, že učitelka je kráva. Ano, několik otázek v testech nemělo jednoznačnou odpověď a je možné nadávat na ty, kdo je připravili. Kritiku zaslouží i to, že naše maturity stály víc než stovku miliónů, zatímco Slováci něco obdobného pořídili za pětinu této ceny. Ministerstvo by z toho mělo poučit při přípravě maturit v příštím roce. Za nejdůležitější poznatek z výsledků maturit však pokládám potvrzení samozřejmosti. Dobré školy umí připravit žáky k maturitě, převážná většina jejich studentů uspěla, méně dobré školy selhaly. Jak vznikly tyto rozdíly? Mohou za to učitelé? Jsou naše děti a dospívající hloupí?

Z článku Oldřicha Vinaře v bigbloger.lidovky.cz vybíráme:

Bezbřehá shovívavost k neznalostem a agresivitě žáků vede k tomu, že učitel osmdesát procent své energie a pedagogického úsili spotřebují na ukáznění třídy. Noční můrou je pro mnohé pedagogy hlučící třída, ve které se jim řada žáků otevřeně vysmívá a vykřikuje vulgarity, po nichž se nedokáže učitelka nezačervenat a to je pro třídu velkým zdrojem pobavení.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
24. června 2011 v 21:21  

Je vidět, že pan psychiatr Vinař zná lidi, určitě o učitelích ví své a moc se nemýlí. S článkem úplně souhlasím.

Luděk Blaha řekl(a)...
25. června 2011 v 1:11  

Byly to školy, o jejichž vyšších nárocích na žáky se vědělo už dlouho. Zpravidla je vybírali pro své potomky rodiče s vysokoškolským vzděláním.

Pan psychiatr určitě ví své o učitelích. Tak teď ještě, aby něco vyzvěděl i o vysokoškolsky vzdělaných rodičích.
Pokud budete mít co do činění s agresivním, nesoudným a dítěti cestičku umetajícím rodičem, vězte, že to s největší pravděpodobností bude vysokoškolsky vzdělaná elita okresního formátu. Těžce nesou každý neuspěšík svého robátka.
Vyloženě smrtící je pak kombinace matka - učitelka.

Anonymní řekl(a)...
25. června 2011 v 11:26  

Pane Luďku, vy obvykle takhle negeneralizujete. Chtěl jste tedy tentokrát naznačit, že by učitelky opět měly být svobodné a bezdětné? Druhá možnost je přijímat na pedagogické fakulty pouze muže...

Luděk Blaha řekl(a)...
25. června 2011 v 19:00  

by učitelky opět měly být svobodné a bezdětné?

Tohle mi, prosím, nepodsouvejte. Dlouhodobě žiji výhradně a jen s učitelkami, protože jsem schopen docela dobře předvídat jejich reakce a snad i proto, že mám lehce masochistické sklony. Navíc si uvědomuji, že soustavný dozor a pravidelný režim mi vyloženě prostívá. Jinak vlčím.
Příspěvek směřoval k mojí zkušenosti, že spíše vysokoškolsky vzdělaní rodiče mají tendenci vidět svoje děti poněkud v jiném světle, než odpovídá skutečnosti. A pokud jsou v tomto smyslu potíže, pak právě s matkami učitelkami.
Možná by úplně stačilo, kdyby svým potomkům nevytvářely nadstandardní podmínky a kladly na ně alespoň stejné požadavky, jako na svoje žáky. Svoje postesknutí mohu doložit mnohými příklady "dobré praxe". Jakkoli mohu uvést i případy opačné. Asi tak dva.

Anonymní řekl(a)...
25. června 2011 v 20:54  

V tomto směru mám jako matka-učitelka (téměř) čisté svědomí, až na dotaz: máš klíče? a kdy přijdeš? (otázka na syna, ne na manžela :).

Luděk Blaha řekl(a)...
26. června 2011 v 1:11  

mám jako matka-učitelka (téměř) čisté svědomí

V tom případě jste téměř případ třetí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.