Maturitní test z anglického jazyka 5/2011

pátek 3. června 2011 ·

 Přinášíme archiv se scany maturitního testu z anglického jazyka, který nám zaslali čtenáři.


10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. června 2011 v 23:08  

Na místě těch, kteří to oskenovali, a na místě těch, kteří to zavěsili na své stránky, bych se hluboce styděla.
Martina Hulešová

Janek Wagner řekl(a)...
3. června 2011 v 23:17  

To by chtělo zdůvodnění. Je to úřední dílo, které měl CERMAT dávno zveřejnit sám.

Anonymní řekl(a)...
4. června 2011 v 11:11  

Není sebemenší důvod zadání didaktických testů po jejich realizaci tajit. Letošní testy musí být využitelné pro budoucí maturanty a jejich přípravu ve školách i soukromě. Touha CERMATU o jejich utajení je 1) technicky nemožná, 2) není ničím zdůvodnitelná, 3) stále více vzbuzuje obavu, že v testech jsou chyby a nesmysly, které by mohly být oprávněně kritizovány. CERMAT a MŠMT tajením informací ubližují nejvíc sami sobě a navíc dávají jasný argument odpůrcům státní maturity, proč tento paskvil zarazit a nekonat.

Anonymní řekl(a)...
4. června 2011 v 11:40  

Dovolila jsem si vyjádřit názor. Myslím, že je vyjádřen slušně a podepsala jsem se. Za svým názorem si stojím, není třeba jej více na tomto místě zdůvodňovat, navíc diskuse by v tomto případě měla větší smysl před zveřejněním testu, nikoli poté, co je v podstatě rozhodnuto někým anonymním - tedy tím, kdo skenuje a vyvěšuje. Pozoruhodné je, že anonymní přispěvatelé mívají velmi obecné "argumenty", proti kterým se nelze bránit či o nich polemizovat - cituji ...vzbuzují obavy, paskvil, chyby a nesmysly... Nemám ráda anonymní diskusi.
Martina Hulešová

Janek Wagner řekl(a)...
4. června 2011 v 12:19  

Já se jako šéfredaktor České školy za anonyma zrovna nepovažuji, proto bych opravdu to zdůvodnění uvítal.

David Hofrichter řekl(a)...
4. června 2011 v 13:07  

Oskenování testů a jejich vyvěšení na stránkách je opovrženíhodné a jako učitel se od takévého jednání zcela distancuju. Je to úplně normální podvod.
I kdyby měl kdokoli sebecitelnější připomínky k průběhu a procesu státních maturit, NIC mu nedává právo jednat proti úředně dohodnutým a všemi respektovaným pravidlům.

Nechci se podílet na těchto partizánštinách a dětinských záškodnických bojích anonymních pisálků, kteří o morálce leda četli. Lituju jejich žáky.

Naposledy na tomto serveru
David Hofrichter

Janek Wagner řekl(a)...
4. června 2011 v 13:11  

Pane Hofrichtere, kdo koho podvedl? Kdo s kým úředně dohodl pravidlo, že testy nebudou po odevzdání zveřejněny?! Kdo je tady anonym?! Nejste to nakonec vy sám?!

poste.restante řekl(a)...
4. června 2011 v 14:39  

Patřím k častým kritikům tohoto způsobu pořádání SM a mnohokrát jsem zde psal i proč.
Relevanci argumentů neposuzuji nikdy podle toho, zda je uvádí osoba anonymní, či podepsaná jménem či nickem.


Pokud má někdo z čtenářů těchto stránek pocit, že zde dochází k porušení zákona, nechť učiní příslušná oznámení.

V suvislosti s přípravou a realizací SM jsem zaznamenal mnoho amorálního jednání.
Například při veřejném předvolebním příslibu některých politickách stran, který byl vzápětí rychlostí blesku zapomenut, anebo při neskutečném mrhání veřejnými prostředky na zbytečná a nijak nepřínosná školení, neuvěřitelnou byrokratizaci celého procesu či realizaci naprosto nesmyslných televizních reklam a nákupu "propagačních předmětů."

Chápu, že k prvotnímu získání těchto materiálů došlo cestou porušení pravidel či přímo zákona a odmítám to.
Na druhou stranu nevidím jediný důvod, proč by zadání mělo zůstávat nadále tajné a nevidím ani reálný způsob, jak toho dosáhnout
, pokud jej měli v ruce desetitisíce lidí. Už jen z tohoto hlediska mi celá tato představa a dvojnásob pak navazující diskuse přijde naprosto směšná.

Pokud mi kdokoliv uvede věcné argumenty, proč by nemělo být zadání maturitních zkoušek PO jejich provedení zveřejněno, jsem ochoten o tom diskutovat.
Zdůrazňuji věcné argumenty, nikoliv jediný zatím uváděný důvod - protože tak pravil CERMAT.


Toto je portál věnovaný českému školství. Státní maturita, její průběh, organizace i jednotlivá zadání jsou vcelku důležitými tématy k diskusi.

Přijde mi nesmyslné obviňovat redakci za zveřejnění textů zadání v okamžiku, kdy si je každý může najít ve veřejnosti dostupných zdrojích na internetu.

Osobně bych považoval spíše za lapsus, kdyby tady zmiňovaná zadání zveřejněna nebyla.


Připadlo by mi to jako komický projev falešné morálky, jako jeptiška, která zavírá oči a odvrací hlavu při chůzi kolem veřejného domu.


Uvítal bych také, kdyby se debata zaměřila spíše směrem k diskusi o obsahu těchto zadání a nikoli na napadání redakce, která pouze učinila to, co měla dle mého názoru dávno učinit instituce placená z veřejných prostředků.

Anonymní řekl(a)...
5. června 2011 v 12:53  

" Naposledy na tomto serveru
David Hofrichter"

Co tímto chtěl autor říci naprosto nechápu ?! Asi budete jedním z těch diverzantů placených Josefem, aby rozbíjeli diskuze. Ignorant

poste.restante řekl(a)...
7. června 2011 v 0:17  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.