Iveta Strnadová: První vlaštovka od Google se vznáší v oblacích

čtvrtek 2. června 2011 ·

Popis nového malého přenosného počítače vyvinutého firmou Google. Je vybaven novým operačním systémem Chrome OS pro přímou práci online. Revoluční je i nabídka pronájmu s řešením správy počítačů školám.

Někteří z vás již možná zaregistrovali, že Google vyvíjí netradiční druh přenosného počítače. První zmínky o prototypu se objevily v prosinci minulého roku. Aktuálně můžeme říct, že začátkem května se tento vývoj podařilo dotáhnout do zdárného konce a na vývojářské konferenci v San Francisku byl představen první Chromebook, který nese název Cr-48 Google Notebook.

Již v lednu tohoto roku jsem si všimla testovacího prototypu. Mnozí ho v té době zatracovali se slovy, že jeho název je výstižný, protože se zdá být tak trochu chromý. Avšak uplynulo pár měsíců a s odstraněním některých nedostatků se zvýšila i jeho konkurenceschopnost.

Tento typ notebooku je postaven a optimalizován především pro web, měl by tedy být rychlejší, jednodušší, s lepším zabezpečením oproti klasickým počítačům. Ochrana je provedena ve více vrstvách. Jedním z nejdůležitějších prvků je firmware, který je třeba stále aktualizovat. Jelikož je ovšem Chromebook vždy připojen k internetu, dochází k aktualizaci operačního systému automaticky při spuštění. Webové stránky a aplikace, které uživatel navštíví, jsou umístěny v takzvaném sandboxu. Jedná se o samostatné prostředí, které brání infikovaným webovým stránkám ovlivnit ostatní stránky. Napadené stránky jsou izolovány na serverech Google tak, aby byl ohrožen co nejmenší počet uživatelů.

Výroby Chromebooku se ujaly firmy Acer a Samsug. Každá ovšem bude vyrábět tento přístroj podle svého. Oba přístroje se budou mírně lišit. Samsung nabídne obrazovku 12,1" a baterie výdrží 8,5 hodiny nepřetržitého používání, zatímco Acer bude vyrábět obrazovku s úhlopříčkou 11,6" a vybaven bude baterií, která má na jedno nabití vydržet 6 hodin provozu. Procesor mají oba Intel ® AtomTM Dual-Core. Dále je přístroj vybaven dvěma porty USB 2.0 a 4-v-1 slotem pro paměťovou kartu, tedy prohlížení fotek by neměl být žádný problém. U Samsungu objevíte Mini-VGA port, kdežto Acer má HDMI port pro přenos obrazu ve vysoké kvalitě, což uživatelé ocení například při přehrávání videí z kamer nebo při prohlížení fotografií.

Webkamera je zabudována klasicky v horní části nad obrazovkou a vedle ní čidlo, které dle světelných podmínek mění jas obrazovky. Ten můžeme ovládat také na klávesnici, kde najdeme i jiné funkční klávesy. Touchpad je podobný jako u Applu. Slouží jako jedno velké tlačítko, na které když poklepete jedním prstem, tak se chová jako levé tlačítko na klasické myši, pokud dvěma prsty, simulujete tím pravé tlačítko myši.

Chromebook
Celý článek na spomocnik.rvp.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.