Přečtěte si: Dobře míněná, ale nedomyšlená refoma školství v USA

pondělí 16. května 2011 ·

Americká testová reforma školství chtěla pozvednout úroveň škol, povedl se jí pravý opak.

Z článku Jany Bradley v Evropsky-rozhled.eu vybíráme:

Standardizovaný test – dobrý sluha, zlý pán


Žádný kantor nevnímá povinné standardizované testy jako vzdělávací diagnostickou pomůcku, která mu pomůže zjistit, zda se mu podařilo úspěšně naučit žáky to, co je v osnovách. Z původně dobře míněné pomůcky se stal pouhý nástroj finančních sankcí, nástroj k potrestání učitelů i škol. Školy, jejichž žáci v testech skórují podprůměrně nebo se viditelně nezlepšují, jsou trestány, dostávají méně dotací, případně jsou zavřeny a učitelé jsou propouštěni. Za testový neúspěch žáků jsou školy potrestány snížením státních dotací a školy jsou nuceny přejít na úsporný vzdělávací režim, tedy eliminovat výuku „nedůležitých“ předmětů a omezit vzdělání jen na to, co je předmětem testování. Co se netestuje, na to nejsou peníze. Školám nezbývá než rušit výuku neakademických předmětů, např. všechny výchovy (tělesná, hudební, výtvarná) a výuku cizích jazyků, protože na vzdělávací nadstandard nemají finance. Vzhledem k tomu, že standardizované testy měří převážně výsledky žáků v matematice a ve čtení, a vědomosti žáků se nezkoumají, výuka akademických předmětů se ve školách zanedbává. Učivo netestovaných předmětů je zředěné, protože z hlediska státem stanovených kritérií k posouzení úspěšného vzdělání nejsou vědomosti a faktické znalosti důležité.

4 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
16. května 2011 v 22:18  

Článek silně doporučuji.
Je téměř knižní ukázkou, jak se dá dobrá myšlenka při relizaci totálně zprasit a v důsledku působí naprosto kontraproduktivním až zničujícím způsobem.

Co mi to jen připomíná?
A proč mám tak velký strach z povinného testování u nás?

Anonymní řekl(a)...
17. května 2011 v 10:14  

Protože v oblasti prasení dobrých myšlenek (vedle nemnoha dalších, jako např. zlodějny a korupce) už jsme náš nedostižný západní vzor dávno dohonili a předhonili.

Anonymní řekl(a)...
17. května 2011 v 13:53  

Když se nebouří ani ti svobodomyslní Američani, u nás se bude pravděpodobně po zavedení plošných testů jásat!

Anonymní řekl(a)...
17. května 2011 v 18:31  

"k posouzení úspěšného vzdělání nejsou vědomosti a faktické znalosti důležité."

K tomuto směřují naší inovátoří ! Kompetence nejsou vůbec k ničemu, pokud za nimi nestojí obsah ( vědomosti ). Dokážete si představit situaci, kdy v USA na celém území přestane jít proud ? USA se propadnou do pravěku. Doufám, že ještě zbytek našich studentů a žáků neprošlo zkompetentněním a dokáží použít trojčlenku a procenta !Ignorant

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.