20.-21. 6.: Konference k podpoře výuky matematiky a přírodních a technických věd prostřednictvím spolupráce škol a firem

středa 25. května 2011 ·

Obdobně jako v předchozích letech organizuje MŠMT, s finanční podporou Evropské komise, evropskou konferenci k rozšiřování výstupů evropské spolupráce ve vzdělávání a k naplňování priorit strategického rámce evropské spolupráce ve vzdělávání a odborné přípravě (ET 2020). Po úspěšné loňské konferenci, která se věnovala problematice efektivního a kvalitního vedení škol (leadershipu), se ta letošní zaměří na téma, které je klíčové pro budoucnost evropské ekonomiky a její konkurenceschopnost.

Dostupná data ukazují, že výuka přírodovědných a technických oborů v řadě základních a středních škol v České republice je často velmi teoretická a nudná. To je také jeden z hlavních důvodů, proč si mladí lidé následně nevolí kariéru v těchto oborech. Nejde přitom jen o kariéru ve vědeckých a výzkumných institucích. Malý zájem o matematiku, fyziku nebo třeba chemii způsobuje problémy firmám, které pro svůj provoz potřebují kvalifikované odborníky v těchto oborech. Přitom právě tyto společnosti vytvářejí perspektivní pracovní místa a mají důležitý vliv na ekonomický růst Evropy i České republiky. Dlouhodobé prognózy naznačují, že nedojde-li ke změně, může být situace do roku 2020 velmi vážná.

MŠMT proto ve dnech 20. až 21. června 2011 pořádá v Praze (Národní technická knihovna, Technická 6) mezinárodní konferenci, jejímž cílem je přivést k jednomu stolu školy, jejich zřizovatele a zástupce firem. Akce je cílena především na ředitele a vedoucím pedagogy škol, kteří se budou moci seznámit s příklady úspěšných projektů, které pomáhají posílit význam a zvýšit atraktivitu výuky matematiky, technických a přírodovědných oborů ve školách a povzbuzovat inovativní potenciál mladých lidí. V prvním dni konference budou mít možnost diskutovat se zástupci zřizovatelů škol, jejichž podpora je nezbytným předpokladem pro realizaci této spolupráce, a především se zástupci konkrétních firem, které mají zájem se školami spolupracovat a být jejich partnery při zavádění inovativních prvků do výuky.

Druhý den konference pak naváže na téma loňské konference, tedy školského leadershipu. Ředitelé škol a vedoucí pedagogové získají informace o výsledcích středoevropského projektu ke zvýšení efektivity a kvality vedení škol a také inspiraci, jak ke zefektivnění vedení školy může přispět posílení spolupráce s budoucími zaměstnavateli jejich žáků a jak inovativní příklady této spolupráce využít při zkvalitňování výuky.

Na konferenci vystoupí nejen zástupci ministerstva školství ČR, ministerstva průmyslu ČR, Evropské komise, ale především řada odborníků i ředitelů z ČR i z úspěšných evropských zemí, zástupci zřizovatelů škol i firem, kteří se možnostmi zatraktivnění výuky přírodovědných a technických oborů zabývají. S využitím jejich zkušeností a přenosem jejich praktických příkladů do svých škol pak ředitelé mohou žákům ukázat, že kariéra v této oblasti má budoucnost.

Další podrobnosti o programu konference a praktické informace jsou zveřejněny na www.et2020.cz.

Předběžný program konference (DOC)

Zaregistrovat se k účasti na konferenci můžete vyplněním přihlášky níže, a to do 13. června 2011.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.