Přečtěte si: Ambice? To je jen ukazatel vnitřního strachu

středa 23. března 2011 ·

Co udělá businessman, když se mu splní všechny jeho plány? Otevře si Montessori školu. Tedy alespoň tak se k tomu postavil Tomáš Janeček, který po úspěchu s firmou na světových burzách šel hledat vnitřní naplnění jinam. Hovořili jsme spolu o filozofii Montessori, kterou zavádí do břevnovské Školy Hrou.

Z rozhovoru Barbary Hansen Čechové s Tomášem Janečkem, který byl zveřejněn v časopisu Rodina a škola a na EDUin.cz vybíráme:

Jak Montessori systém ovlivňuje děti? Jakou oni dávají zpětnou vazbu vám?


Náš nejstarší syn, kterému je šest let, teď půjde do školy. Prošel zatím Montessori školkou. Na něm je úžasně vidět, že je schopen si říct, co chce a co nechce. Obecně jsou děti v Montessori zvyklé přebírat zodpovědnost za sebe a svoje chování. Nečekají, až jim rodiče řeknou, že mají něco udělat a pak je za to pochválí. Banální příklad ze školky: když dítě rozlije čaj, tak to prostě utře. Co se typicky děje v nás, v naší generaci, když například rozbijeme skleničku? Lekneme se. Proběhne tam nějaké vnitřní častování, že jsme neschopní nebo něco podobného. V Montessori se učí, že udělat chybu je normální. Místo frustrace mohou děti zažít vnitřní radost z následného pochopení, proč že vlastně udělaly chybu. Motivace do dalšího učení je více než zřejmá.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
24. března 2011 v 21:03  

Ambice - to je slovo, které většina dnešních dětí v souvislosti s vlastním vzděláváním nezná.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.