Výuka práce ve Wordu a Excelu moderně a interaktivně – díl 2

čtvrtek 24. února 2011 ·

V druhém dílu seriálu věnovaném knihám edice Rychle hotovo!, v tomto případě publikaci věnované Excelu 2010, vám představíme ukázku jednoho z postupů uvedeného ve druhé kapitole knihy. Jak jsme uvedli v předchozím díle, ke knize je také přiložené CD s unikátními interaktivními videokurzy, které postupy v knize doplňují a vyučují moderním způsobem. Přinášíme několik obrázků z videokurzu.



Vyzkoušejte si: Zkuste si na vlastní kůži ukázkový videokurz z knihy.



Knihy z edice Rychle hotovo! jsou vhodné pro výuku na školách, v kurzech i pro samouky. A to nejen jako doplnění výuky, ale díky pečlivému výukovému přístupu zkušených autorům také přímo jako podkladový materiál pro výuku.



Více informací, obsah i ukázkovou kapitolu najdete na webové stránce knihy.



Ukázka z knihy

Rozdělení textu kopírovaného z Wordu do sloupců. Výše uvedený postup vloží text přes více řádků, ale vždy jen do jednoho sloupce. Nicméně někdy můžete z Wordu kopírovat například seznam jmen oddělených čárkou, která poté budete chtít v Excelu rozdělit vedle sebe do samostatných sloupců. V takovém případě postupujte těmito kroky:
  1. Ve Wordu vyberte text, jehož položky jsou odděleny stejným způsobem – například čárkou, tečkou, tabulátorem nebo mezerou apod.

  2. Text vložte do Excelu tak, jak uvádí postup výše, a nechejte buňky s údaji vybranou.

  3. Na kartě DATA ve skupině DATOVÉ ZDROJE klepněte na ikonu nástroje TEXT DO SLOUPCŮ.

  4. V části ZDROJOVÝ DATOVÝ TYP vyberte volbu ODDĚLOVAČ a stiskněte tlačítko DALŠÍ.
  5. Ve skupině ODDĚLOVAČE vyberte volbu odpovídající znaku, jímž jsou jednotlivé položky oddělené. Pak stiskněte tlačítko DOKONČIT.
  6. Text se rozdělí do sloupců.

Ukázka z videokurzu

Videokurz: Formátování vzhledu buněk a celých tabulek. Videokurz trvá 3-4 minuty podle rychlosti provedení. Jednotlivé kroky je možné přeskakovat, nebo je naopak opakovat. Video lze ovládat vpřed i zpět. Kreslená postavička přitom vždy poradí a vše vysvětlí pro případ, že byste něčemu nerozuměli.







Předchozí díly

Výuka práce ve Wordu a Excelu moderně a interaktivně – díl 1.

1 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
26. února 2011 v 0:27  

Stále intenzivněji cítím, že moje dny coby učitele informatiky jsou sečteny. Tak vysoké míře modernosti se bezesporu nedá konkurovat. Je zřejmé, že mě nezachrání ani skutečnost, že odtržen od praxe drtím dětičky oupnofisy.
Přesto než vydechnu na smetišti pedagogiky naposledy nějakou tu klávesovou kombinaci nazpaměť, mohl by někdo spasit moji duši a prozradit mi, v čem že ta modernost spočívá?
Jako že pustím žákům tajtrlíka a při standardním pohybu po učebně budu pilovat oční kontakt v duchu doporučení vědeckého týmu profesora Rýdla, jehož wordovský produkt používám jako učební pomůcku proto, aby ta zkompetentňovačka byla přece jen poněkud zábavnější?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.