Čtenářskou gramotnost lze dobře naučit, jen chtít.

pondělí 14. února 2011 ·

Kulatý stůl SKAV a EDUin pojmenoval příčiny i možnosti řešení propadu žákovské populace ve čtenářské gramotnosti.


Kulatý stůl uspořádaný 20. ledna 2011 hledal příčiny propadu čtenářské gramotnosti našich patnáctiletých žáků v šetření PISA, které bylo zveřejněno loni začátkem prosince. Během dvouhodinové debaty účastníci konstatovali, že:

  • Čtenářskou gramotnost lze definovat jako schopnost porozumět psanému textu, zabývat se jím, přemýšlet o něm a používat ho k dosažení vlastních cílů, k rozvoji vlastních vědomostí a potenciálu a k aktivní účasti ve společnosti.
  • Schopnost porozumět psanému textu se v šetření PISA hodnotí ve třech oblastech: získávání informací, porozumění smyslu a zhodnocení textu.
  • České děti jsou slabé především ve vyhodnocování textu a vyjadřování vlastního názoru na něj.
  • Výrazně rychleji se zhoršují chlapci než dívky. Už třetina jich má ve schopnosti číst s porozuměním zásadní problémy, které jim způsobí potíže v dalším studiu a pracovním uplatnění.
  • Rámcové vzdělávací programy v současné době na rozvíjení čtenářské gramotnosti nepamatují a je třeba je aktualizovat.
  • Způsoby, jak rozvíjet ve školách čtenářskou gramotnost každého dítěte, jsou známé, ale chybí fungující systém vzdělávání učitelů, který by jim umožnil si tyto dovednosti osvojit.
  • Čtenářskou gramotnost není možné kvalitně učit, pokud se jí nebudou věnovat učitelé všech předmětů. Nelze ji nechat jen na učitelích českého jazyka.
  • Neobejdeme se bez základního dokumentu - Národního plánu vzdělávání, jehož existenci předepisuje školský zákon, ale ministři školství ho dosud nepřipravili.
  • Deset základních podmínek pro rozvíjení čtenářské gramotnosti, jak je vnímá Kritické myšlení o.s. najdete ZDE.

Videosestřih z kulatého stolu najdete na stránkách www.skav.cz, přímý odkaz ZDE.

V debatě řekli:

Jaroslav Kalous, PedF Univerzity Karlovy: „Žijeme ve velmi příznivé době pro vzdělávací reformu. Sledoval jsem různé země, které reformou prošly, Irsko, Finsko, jižní Koreu, a tam vždy byla nejdříve hluboká krize a pak teprve rychlý vzestup. Takže my už jsme tu první podmínku splnili.“

Ondřej Hausenblas, Kritické myšlení o.s.: „Naše problémy jsou naléhavé, ale nezlepší se, když nebudeme mít Národní program rozvoje vzdělávání, když nebude politická a ideová shoda v tom, o co nám jde ve vzdělávání. Bez toho bude strašně těžko realizovat jakékoli dobré a šikovné postupy, jak zlepšit čtení u dětí, protože se ta opatření roztříští. Také bychom měli přestat říkat, že všechno záleží na učiteli. Pokud pro podporu učitelů nic neuděláme, tak těch pár dobrých bude dál učit dobře a většina těch slabých špatně a budeme zase tam, kde právě jsme.“

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
14. února 2011 v 12:22  

Proč je to s výukou horor? Čtenářská gramotnost je jen jeden z projevů! Čtěte, ať můžete diskutovat, kolik je to těch procent... (z dnešního tisku):

Na škole je nyní 86 žáků v pátých ročnících. Předběžně zvažuje odchod na víceleté gymnázium 34 z nich. Z nynějších tří tříd tak příští rok zbudou zřejmě jen dvě.

Zdroj: http://plzen.idnes.cz/rodice-tvrdi-ze-skola-nechce-pustit-deti-na-gymnazium-podle-reditele-je-to-nedorozumeni-gtk-/plzen-zpravy.asp?c=A110214_094536_plzen-zpravy_pp

Anonymní řekl(a)...
14. února 2011 v 21:23  

Žádný učitel nemůže konkurovat PC hrám, pořadům v televizi a jiným druhům zábavy. Jako rodič skutečně nemám na své děti čas, prože makám jako šroubek do 19.00 hod. To proto, abych uživil rodinu. Manželka to samé. Učitelé ČJ za 1 vyuč, hodinu skutečně tu šanci nemají. Třída má 31 žáků. Kolik času vyjde na 1 žáka ?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.