Pohyblivé obrázky - Vysvětlení, jak funguje projektor a filmová kamera. Příprava funkčního modelu promítačky.

středa 12. ledna 2011 ·

Autor pro svůj výklad principů funkce mnoha složitých zobrazovacích přístrojů zvolil velmi zajímavý přístup. Spojení dětské hravosti s hi-tech přístroji působí nadmíru přitažlivě. Zvídavý čtenář s údivem zjistí, že k pochopení a ověření principů funkce řady složitých systémů, jako jsou snímací kamery, filmové projektory, DLP projektory a televize, stačí jen velmi málo.
Žádné složité vztahy a schémata. Autor po čtenáři požaduje: lepenku, papírovou krabici, špejle, připínáčky, lepidlo, ubrousek, baterku a pak už jen trochu trpělivosti a pečlivosti. Odměnou mu pak bude krásný pocit z vlastního animovaného „filmu“ a jeho promítání ve vlastním lepenkovém kině nebo dobrý pocit při prohlížení obrázků statického DLP projektoru. A nejen to, současně se dozví mnoho zajímavých detailů jak o těchto přístrojích, tak i o lidech, kteří je vymysleli.


RNDr. Vladimír Chlup
Katedra optiky, Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci

Více informací o knize naleznete na http://knihy.cpress.cz/KDV0059.

1 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
12. ledna 2011 v 13:49  

Příjemné zjištění, že na úsvitě třetího tisíciletí v době digitálních technologií nevím kolikáté generace se vysokoškolský pedagog vrací ke kořenům prostřednictvím papíru a špejlí.
Jsem přesvědčen, že konečně zaregistrovaný pokles obecné vzdělanosti započal v době, kdy chlapci přestali lepit modely z Ábíčka a děvčata šít oblečky na panenky.
Že způsobilost myslet prochází rukama, platí od jaktěživa.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.