Publikace VÚP pomáhá učitelům pochopit gramotnosti

úterý 7. prosince 2010 ·

Výzkumný ústav pedagogický v Praze vydal příručku pro učitele „Gramotnosti ve vzdělávání“. Začátkem roku 2011 se na stránkách www.vuppraha.cz ještě zveřejní pět studií, které přinesou další zajímavá zjištění o čtenářské, přírodovědné, matematické, finanční a ICT gramotnosti.

Příručka „Gramotnosti ve vzdělávání“ si klade za cíl vysvětlit širší čtenářské veřejnosti, jak jednotlivé gramotnosti souvisí s Rámcovým vzdělávacím programem pro základní vzdělávání, jak se promítají do cílů a obsahů základního vzdělávání. „Autoři publikace definují pojmy v širší míře. Čtenáři příručky budou mít možnost se v ní seznámit s náměty příkladů z mezinárodních výzkumů TIMSS a PISA,“ tvrdí Katarína Nemčíková,odborný pracovník VÚP. Již letos bude publikace rozeslána na všechny základní školy a víceletá gymnázia.

V současné době VÚP připravuje studie ke čtenářské, přírodovědné, matematické, finanční a ICT gramotnosti. Již začátkem příštího roku si je budou moci zájemci stáhnout z webových stránek www.vuppraha.cz.

„Soubor těchto studií je unikátní, neboť do této doby se o jednotlivých gramotnostech hovořilo izolovaně. Věříme, že budou podkladem pro další diskusi,“ tvrdí Jan Maršák, spoluautor „Studie k problematice přírodovědné gramotnosti v základním vzdělávání“.

V roce 2011 vydá VÚP ke každé gramotnosti metodické příručky se soubory komplexních úloh či příkladů dobré praxe.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. prosince 2010 v 20:56  

Aha.

O potřebnosti a smysluplnosti publikace a VÚP samotného svědčí sama o sobě již bouřlivá diskuse k článku. Ach jo...

Petr S.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.