Ministr školství Dobeš vyměnil dalšího náměstka pro neschopnost

středa 15. září 2010 ·

Personální audit ukázal, že manažeři sekce řízení operačních programů EU na MŠMT naprosto selhali. Ministr odvolal ředitele sekce Jana Vitulu, o další reorganizaci sekce rozhodne Vitulův nástupce Jaroslav Kuba. Ministerstvo školství čerpá dotace z ESF nejpomaleji ze všech resortů a ostudou je již dvouměsíční skluz s distribucí záloh na granty v projektu EU peníze školám. Rozeberme si důsledky tohoto stavu.

Na sekci řízení operačních programů EU nyní nastupuje krizový management, který má do dvou týdnů kromě jiného připravit i návrh na reorganizaci. Podle auditu žádný ze čtyř ředitelů odborů sekce s 230 pracovníky není schopen řídit větší počet podřízených, to samé se týká i třetiny z dalších 16 vedoucích pracovníků. Podle Dobeše, který má praxi jako personalista, je zde mnoho mladých schopných lidí, kterým kvůli špatnému vedení jen chybí pracovní motivace. Vedení ministerstva nechce organizovat v sekci čistku, přesto již 15 pracovníků dalo výpověď.


Zkušenosti České školy s prací sekce řízení operačních programů EU jsou v souvislosti s projektem EU peníze školám v posledním půlroce tristní.

Nejprve sekce odmítala informovat o detailech tohoto připravovaného projektu a například informace o změněných jednotkových cenách šablon jsme dostávali jen díky únikům informací od lektorů na worshopech NIDV. Nikdy jsme je nedostali oficiálně, stejně jako prezentace z těchto workshopů.

V další fázi projektu EU peníze školám jsme začali publikovat zodpovězené otázky našich čtenářů. Sekce naši iniciativu sabotovala a dokonce nám ji chtěla zakázat. Teprve, když jsme prostřednictvím tiskového odboru argumentovali tím, že vlastně děláme jejich práci, na námi předané otázky odpovídali. V srpnu však odpovídat zcela odmítli. Sami ale dodnes zodpovězené otázky ze škol nezveřejňují (s jednou výjimkou z června).


Dalším problémem je zveřejňování informací o schválených žádostech škol v projektu EU peníze školám, opakovaně byl změněn jejich formát a požadované údaje o vybraných šablonách pro statistiky nám sekce odmítla poskytnout. Poslední seznam byl zveřejněn před měsícem a na další informace marně čekáme. Řada odborníků z dodavatelských firem přitom upozorňuje na to, že aktuální verzi seznamu schválených žádostí mají některé firmy k dispozici jaksi neoficiálně.

Ostudou je zhruba dvouměsíční skluz s převodem záloh na dotace školám, které podle prohlášení z konce června měly na prvních 380 škol dorazit do konce července. Přesto byla rozhodnutí o přidělení dotace rozesílána až v druhé polovině srpna a první škola dostala před kamerami dotaci před týdnem. Další ale stále čekají a nikdo jim nebyl schopen sdělit závazný termín nutný pro skutečnou realizaci projektu. Některým školám dokonce úředníci sekce na dotaz odpověděli, že se čekání zřejmě ještě protáhne nad původně ohlášených 30 dní od akceptace rozhodnutí.

Infolinka projektu EU peníze školám navíc v řadě doložitelných případů odpověděla na stejný dotaz různým školám různým způsobem. To spolu s neodbornou přípravou lektorů workshopů NIDV způsobilo řadu fám: prý se nemohou z dotace kupovat učebnice, servery nebo počítače do počítačových učeben, kde budou zapojeny do sítě. Tyto nesmysly jsme se snažili vyvracet v naší rubrice EU peníze školám, ale přesto se z infolinky opět šíří. Objevilo se již i podezření, že některé z těchto falešných informací, které ovlivňují pozici jednotlivých kategorií dodavatelů, jsou šířeny úmyslně a řešily se i na úrovni zájmových asociací těchto dodavatelů.

Semináře a workshopy pro podporu projektu EU peníze školám neodpovídaly požadavků škol a v některých krajích byly jen v krajských městech (a tedy nedostupné pro většinu venkovských škol)  a týkaly se jen podání žádosti. Zcela chybí metodická pomoc k realizaci projektu a chybí i podpora k problematice například výběrových řízení. Přitom sekce má k dispozici v rámci tak zvané technické pomoci desítky milionů na tyto účely. Výsledkem je, že například nemalé procento malotřídek váhá se zapojením do projektu. 


Nový náměstek Ladislav Kuba bude muset jednat rychle a důsledně a doufáme, že se situace v čerpání dotací z ESF v krátké době zlepší.

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. září 2010 v 7:37  

To jsme měli docela štěstí, že se pan Vitula nestal ministrem, co? Tak neschopný manažer a málem ministrem. Ještě, že máme pana Dobeše. To je jiný kafe. Snadno najde viníky a rychle jedná. Kdo by to byl řekl, že mají véčkaři takovou nevyčerpatelnou studnici krizových manažerů. Kde už mohlo školství být, kdyby se dostali k lizu dřív.

Anonymní řekl(a)...
15. září 2010 v 7:47  

A myslíte si, že zbytek ministerstva pracuje lépe? Takové věci, jako týmové role a profesiografické požadavky jsou pro management školství jen vzdálenou mlhovinou ...

Anonymní řekl(a)...
15. září 2010 v 8:43  

Je dobře, že školy teď mají své psychology ... néé, vážně, .. je to fakt dobře. Alespoň někdo napíše oficiálně tu diagnózu. Jen nevím, jestli se ČŠI zajímá o výstupy školních psychologů.
O to cenější je, když nějaký psycholog uvidí do lidských povah na ministerstvu. Přeji mu dobrou pozornost a citlivý úsudek. Možná že někdo konečně popíše socpat jevy v tom hnízdě vrcholového managementu.

Luděk Blaha řekl(a)...
15. září 2010 v 10:00  

Ministr odvolal ředitele sekce Jana Vitulu

A na kterém ministerstvu teď pan Vitula působí?

Vít Pátek řekl(a)...
15. září 2010 v 14:31  

Ad "To jsme měli docela štěstí"...:

Jestli "krizovým manažerem" myslíte manažera na vyvolávání krizí, tak máte recht.

Anonymní řekl(a)...
15. září 2010 v 18:39  

Titulek článku je velmi vtipný, neboť vlastně uvádí pracovní pozici "Náměstek pro neschopnost". Jak to, že kolega Blaha nereaguje nějakou vtipnou poznámkou? :-)

Anonymní řekl(a)...
15. září 2010 v 19:22  

Tyto f-ce se dávají za odměnu. Cílem pana Vituly bylo přece kontrolovat pana Dobeše. To je politika. Ono snad někdy šlo o školství ?

Anonymní řekl(a)...
16. září 2010 v 9:25  

Krizových manažerů je ve školství hromada. Například pan ing. Pavel Zelený. To je modelový vzor krizového manažera. Jak je ve školství klid, hned nastoupí ing. Zelený a krize je tu jako malovaná!

Luděk Blaha řekl(a)...
16. září 2010 v 14:09  

Jak to, že kolega Blaha nereaguje nějakou vtipnou poznámkou?

Nojo, no ...
Od poloviny září do konce června bývám zádumčivý až trudnomyslný.
S drobnou přestávkou na přelomu kalendářního roku.

Anonymní řekl(a)...
16. září 2010 v 21:03  

To je opravdu již velmi závažné. Zřejmě vyhoření z nadmíry "krásných" chvilek ve školním prostředí.

Anonymní řekl(a)...
17. září 2010 v 13:13  

Re: kolega Blaha
Tak se honem vzpamatujte. Většinu článků čtu kvůli vašim komentářům.

Luděk Blaha řekl(a)...
17. září 2010 v 20:57  

Tak se honem vzpamatujte.

Poměrně prekérní situace pro filozofa diletanta s ambicí napravovat svět, působí-li dojmem srandisty.

poste.restante řekl(a)...
17. září 2010 v 22:51  

Kolego Blaho, proč ta skepse?

Já taky často čekám na Vaše slovní perly.

Humor a ironie je podle mne tím nejpříjemnějším způsobem popostrčení vnímavého jedince k zamyšlení.

A Vám se to daří vcelku dobře. Přinejmenším u mne :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.