Stanovisko MŠMT k ktivitám Výboru na obranu rodičovských práv a Hnutí pro život

čtvrtek 15. července 2010 ·

Výbor na ochranu rodičovských práv (VORP) ve spolupráci s Hnutím pro život zaslal MŠMT otevřený dopis a prohlášení k sexuální výchově. Současně distribuuje leták „Školní sexuální výchova dětí od září 2010“, kterým vybízí veřejnost k protestům proti tzv. „zavádění školní sexuální výchovy do učebních osnov“ a oslovuje školy s výzvou k podpisu petice a odmítnutí „zařadit sexuální výchovu do učebních osnov“.

V této souvislosti uvádíme, že MŠMT nezavádí nově ani problematiku sexuální výchovy, ani samostatný předmět „Sexuální výchova“ a ani nerozšiřuje současný obsah vzdělávání na základních školách. Témata sexuální výchovy jsou v Rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání (RVP ZV) již obsažena, a to od roku 2004, kdy byl RVP ZV po obsáhlé veřejné diskusi schválen. Podle RVP ZV základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií vyučují již od roku 2007.
 
Sexuální výchova je především součástí vzdělávacího oboru Výchova ke zdraví, jejímž prostřednictvím žáci získávají základní poznání o člověku v souvislosti s preventivní ochranou zdraví. V souladu s vývojovými předpoklady žáků a jejich poznávacími možnostmi směřuje výuka v oblasti sexuální výchovy k tomu, aby si žáci osvojili a kultivovali odpovědné chování, rozhodování a komunikaci v situacích souvisejících s reprodukčním zdravím, partnerskými vztahy, rodinným životem a rodičovstvím a aby jejich vstup do dospělosti byl provázen odpovědným přístupem ke zdraví a založení rodiny.
 
Doporučení k realizaci sexuální výchovy na základních školách tedy nepřináší žádné nové obsahy sexuální výchovy, nýbrž poukazuje na nutnost komplexního přístupu při její realizaci. 
 
Upozorňujeme školy, že témata sexuální výchovy jsou zařazena jako povinná součást RVP ZV, která je závazná a její nedodržení je považováno za porušení zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů. Zařazení témat sexuální výchovy do výuky sleduje v rámci své činnosti Česká školní inspekce (viz. Souhrnné poznatky z inspekce bezpečnosti a ochrany zdraví ve školním roce 2008/09).
 
Závěrem je nutno dodat, že jedním z obecných cílů vzdělávání (§ 2 školského zákona) je „rozvoj osobnosti člověka, který bude vybaven poznávacími a sociálními způsobilostmi, mravními a duchovními hodnotami pro osobní a občanský život…“. Listina základních práv a svobod zaručuje každému, a to i dítěti, právo na informace včetně informací o zdraví, dospívání, hygieně, reprodukci i sexualitě.
 
Doporučujeme veřejnosti, aby se seznámila se skutečným způsobem zařazení témat sexuální výchovy do RVP ZV ve vzdělávacích oblastech Člověk a jeho svět a Člověk a zdraví. RVP ZV je k dispozici  zde .

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.