Jára Cimrman - Génius, který se neproslavil

pátek 23. července 2010 ·

Jak je všem cimrmanologům známo, vytouženého pomníku z bílého mramoru se Mistr doposud nedočkal. Budiž mu tedy alespoň malým závdavkem tato unikátní obrazová publikace představující našeho zneuznaného českého velikána ze všech známých i neznámých stránek jeho mnohovrstevnaté geniální osobnosti: jako divadelního principála, filmaře, hudebního skladatele, filosofa, pedagoga, vynálezce, cestovatele, sportovce, historika, lékaře, kriminálníka i kriminalistu a konečně i jako milovníka.


Na stránkách naší knihy se bude moci čtenář s mistrem setkat téměř osobně a to nejen prostřednictvím množství nově objevených a doposud nezveřejněných fotografií a ilustrací, ale především díky téměř 30 jedinečným dobovým dokumentům, které zná každý nadšený cimrmanolog zatím pouze z vyprávění a už hoří, co teprve, až je spatří? Mistrovy vlastnoruční poznámky a črty, nákresy geniálních vynálezů, ojedinělé notové záznamy, dokonalé plánky, podrobné mapy, dobové brožury a mnoho dalších jedinečných artefaktů, které konečně spatřují světlo světa tak, jak by si to Jára Cimrman jistě přál: totiž pod jeho jménem a v seriózní knize (s téměř koženou vazbou).

Kniha například obsahuje:

  • náčrt půdorysu legendární chalupy Evžena Hedvábného
  • pohlednice s Cimrmanovou slavnou autobustou
  • brožuru ke snadnému pochopení Cimrmanovy teorie poznání
  • pytlík od mouky s prvním dochovaným rukopisem básně Školákovo trápení
  • náčrt slavného čakovického praku
  • dobové foto Cimrmanovy matky - vídeňské operetní zpěvačky Marlén Jelinkové
  • železniční mapu s vyznačením místa Cimrmanova vykolejení u staničky Středoplky
  • CD - Zvuková kronika divadla Járy Cimrmana

Více informací o knize nalezneta na http://knihy.cpress.cz/KHP0110.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
24. července 2010 v 12:36  

A nerodí se nám náhodou v osobě ministra školství Dobeše nová neotřelá osobnost, která by mohla svými myšlenkami a nápady směle Járovi Cimrmanovi v pedagogické oblasti konkurovat?

Jeho dnešní rozhovor v Právu je skutečně skvělý a již jeho název, který vyhrožuje neposedným dětem příchodem mužů do škol, mne skvěle pobavil.

I jeho nápad, že se nebude rodičům zasílat rozhodnutí o přijetí či nepřijetí, je z říše Cimrmana a zavání spíše anarchií než čímkoli jiným.

A vyjádření:"S panem Kocábem objedeme klíčová místa v republice. Vyzveme maminky romských dětí, aby byly garanty vzdělávání," to završilo.

Jen tak dále pane ministře, dlouho jsem se tak nepobavila. Humoru není nikdy dost.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.