Filmová a audiovizuální výchova jako nový předmět

úterý 29. června 2010 ·

Od září 2010 se na základních školách a gymnáziích začne vyučovat Filmová a audiovizuální výchova. Jde o nový doplňující, tedy nepovinný vzdělávací obor, který vyšel z dílny Výzkumného ústavu pedagogického v Praze.


Na některých školách se filmová a audiovizuální výchova již vyučuje, avšak nahodile, bez jasné koncepce a vzdělávacího obsahu. „Vnímání a hodnocení vizuálních produktů, stejně jako vlastní tvorba žáků, tak probíhá bez jakékoli opory v cílech a vzdělávacím obsahu,“ doplňuje Markéta Pastorová z VÚP a dodává: „Žáci vytvářejí nekvalitní produkci anebo nekriticky konzumují audiovizuální záznamy, bez schopnosti zařadit je do uměleckého kontextu, společenských a historických souvislostí.“

Začlenění filmové a audiovizuální výchovy do systému všeobecného vzdělávání se Výzkumný ústav pedagogický věnoval už v letech 2008 a 2009. V té době VÚP inicioval na Metodickém portále www.rvp.cz diskuzi mezi odborníky a pedagogy. Výsledkem výměny názorů se stal materiál, který obsahuje cíle, obsah i způsoby možného začlenění filmové a audiovizuální výchovy do základního a gymnaziálního vzdělávání.

Na Metodickém portále www.rvp.cz je již nyní k dispozici metodická podpora, včetně databáze informačních zdrojů, která se bude doplňovat o příklady dobré praxe.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. června 2010 v 8:11  

Materiál, který má obsahovat cíle, obsah i způsoby možného začlenění filmové a audiovizuální výchovy do základního a gymnaziálního vzdělávání jsem nenašla. Takže k od září k sexuální výchově přibude ještě filmová? Hezké - máme z čeho vybírat !!

Anonymní řekl(a)...
30. června 2010 v 15:41  

To si snad vymýšlí banda psychopatů, kteří nemají asi na VÚP do čeho píchnout, ať jdou raděj učit!

Anonymní řekl(a)...
30. června 2010 v 17:05  

A co sexuální výchovu propojit s filmovou?

Anonymní řekl(a)...
9. července 2010 v 7:02  

Vzhledem k tomu že jsem dlouholetý učitel pedagogiky, psychologie a didaktiky - nestačím se divit, jaké BLBOSTI VÚP vymýšlí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.