Děti chrání životní prostředí a bojují o titul Ekoškola

pondělí 21. června 2010 ·

Mezinárodní tituly a vlajky „Ekoškola“ budou ve středu předány na půdě Senátu PČR zástupcům třiceti tří škol, které splnily náročná kritéria programu Ekoškola. Z nich 14 škol získá titul poprvé, ostatní svůj titul v letošním roce obhajovaly, některé školy poprvé a 5 škol dokonce již potřetí. V programu Ekoškola pracují školáci ve více než 200  školách v celé České republice. Snaží se spolu s pedagogy o ekologičtější provoz své školy. Hledají úspory energie, třídí a minimalizují odpad, pečují o zeleň v okolí školy a mnoho dalšího.

Podívejme se do základní školy v Černovicích. Chodby uvnitř jsou lemovány plakáty o tom, co se řeší v aktuálních tématech programu Ekoškola. Hned v přízemí vás přivítá krásná STONOŽKA vyrobená ze starého novinového papíru. „Pěkná dekorace,“ řeknete si, ale druhý pohled ukáže Váš omyl. Stonožka slouží zároveň jako koše na tříděný odpad.

Takto se děti snaží zábavnou formou pomoci životnímu prostředí i v dalších více než 200 školách, které jsou do programu Ekoškola zapojeny. Školy, které splní náročná kritéria programu, se mohou dva roky pyšnit mezinárodně uznávaným titulem Ekoškola. Letos titul získá 33 škol z různých míst naší vlasti. Tituly převezmou děti a jejich učitelé i z rukou ministryně životního prostředí Ing. Rut Bízkové na Slavnostním předávání v Senátu PČR. Slavnostního předávání se zúčastní i zástupci zřizovatelů jednotlivých škol. Na závěr se všichni účastníci přesunou na Žofín, kde na ně kromě občerstvení čekají i další aktivity, samozřejmě odpočinkové a hravé.

Ekoškola (Eco-Schools) je mezinárodní program, v rámci kterého se žáci učí o environmentálních tématech a zároveň sami usilují o šetrnější provoz své školy a zlepšení jejího životního prostředí i okolí školy. Zakládají celoškolní pracovní tým Ekoškoly, vytvářejí si vlastní Ekokodex, analyzují současnou situaci na škole v oblastech Odpady, Voda, Energie, Prostředí školy a navrhují zlepšení, která se posléze snaží realizovat. Program Ekoškola v ČR koordinuje Sdružení TEREZA. Při realizaci programu poskytuje Sdružení TEREZA školám odbornou pomoc, metodické materiály a konzultace. V jednotlivých krajích ČR pomáhají školám krajští koordinátoři z místních ekocenter. Podílí se tak na zavádění kvalitní environmentální výchovy do škol.

Generálním partnerem programu je i letos společnost Provident Financial, která na vzdělávání dětí přispěla 800.000 Kč.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.