ČŠI: Úrazy - základní informace a elektronický formulář

čtvrtek 10. června 2010 ·

Od 1. 5. 2010 již bylo přijato 4 200 "elektronických" záznamů o úrazech (za celý loňský školní rok to bylo 35 000 klasických "papírových"), pracovníci helpdesku vyřešili 520 dotazů elektronicky a zhruba stejné množství telefonicky na téma elektronického sběru dat o úrazech.


Největším problémem pro školy se v současné době jeví hlavně získání elektronického podpisu u poskytovatele Postsignum. Tuto situaci, bohužel, není ČŠI schopna ovlivnit. Snaží se napomoci tím, že pracovníci helpdesku poskytují všem tazatelům  potřebné informace a radí i s importem certifikátů.
Jen pro připomenutí, stručné shrnutí situace:

Do 30. 4. 2010 škola/školské zařízení vyplňovala listinný formulář, který odesílala běžnou poštou krajskému inspektorátu ČŠI. Pracovníci ČŠI pak data z formulářů zadávaly do informačního systému ČŠI.

Od 1. 5. 2010 škola/školské zařízení vyplňuje elektronický formulář v aplikaci 602XML Filler (zdarma na www.602.cz). Pomocí aplikace formulářová data odešle (nutné připojení k internetu) přímo do informačního systému ČŠI. Vzhledem k nutnému zabezpečení a zamezení zneužití musí být formulář ještě před odesláním opatřen zaručeným elektronickým podpisem nebo elektronickou značkou, které si škola musí v předstihu obstarat (např. prostřednictvím České pošty, a. s.), viz zákon č. 227/2000 Sb., o elektronickém podpisu a o změně některých dalších zákonů (zákon o elektronickém podpisu), ve znění pozdějších předpisů.

Elektronický formulář - včetně manuálu pro stažení, instalaci aplikace, vyplnění a odeslání formuláře – najdete v přílohách:


6 komentářů:

Mintaka řekl(a)...
14. června 2010 v 3:03  

Chtít po školách, aby si kvůli jediné komunikaci zařizovali a platili certifikát který, jak vyplývá z článku, dosud nepotřebovali, mi příjde přinejmenším jako nešťastně zvolené řešení.

I když pominu jiné, mnohem levnější a méně komplikované způsoby ověření,
od čeho tu krucinál máme, draze zaplacené datové shránky?

Anonymní řekl(a)...
14. června 2010 v 10:22  

Datové schránky?Po dotazu na ČSI, proč se nepoužívají datové schránky, mi bylo řečeno, že ZŠ ve Středočeském kraji je mají zakázané.

Anonymní řekl(a)...
14. června 2010 v 22:29  

Datovou schránku jsme si zřídili, máme i el. spisovou službu, vše funguje OK, takže nechápu neschopnost? ČŠI zavést takový systém, který by ZŠ neobtěžoval další administrativou...

Anonymní řekl(a)...
14. června 2010 v 22:37  

Na stránkách ČŠI se píše, že nemůžou nutit školy ke zřízení datové schránky... Školy jsou právnické osoby, nezapsané v obch. rejstříku - tedy jen některé, takže mít dat. schránku nemusí -ale ta je zdarma, ne jako el. podpis... Fakt někdo nemyslel????

Anonymní řekl(a)...
17. června 2010 v 7:39  

1. El. podpis není žádný modní výstřelek, ale naprosto standardní, v legislativě zakotvený, podporovaný a bezpečný (na rozdíl od jiných způsobů ověření) a bežně používaný nástroj...možná zejména mimo oblast školství, ale netuším, proč bychom tu měli být ještě více pozadu. I tak ale stejný el. podpis a stejnou formulářovou technologii již používá řada škol pro komunikaci s bankami, ČSSZ a FÚ.

2. Cena el. podpisu je 190 Kč za rok. Ta nesmírně drahá "investice" v něj se vrací dříve než s 10. zásilkou úrazů pro ČŠI, příkazů do banky, přiznání pro FÚ nebo ČSSZ a tento podpis bude zcela jistě dalším přínosem pro školy (vedoucím k omezení byrokracie), pokud ČŠI začne sbírat za použití stejné technologie data běžně pořizovaná přímo ve škole během inspekční činnosti, nově před ní, tak aby tato samotná činnost mohla být zkrácena a personál školy byl méně zatížen.
ČŠI přijímá i záznamy opatřené el. podpisem zřizovatele školy. Zejména malým školám tak náklady na el. podpis vůbec nevznikají.

3. Datovou schránku nepoužívá cca 30% škol, 10% má el. spis. službu. Výklad legislativy o povinnosti škol mít datovou schránku není jednoznačný, tzn. ne všechny školy mají tu povinnost. Technologie datové schránky je vhodná pro doručení el. písemností (dokumentů), hůř (téměř vůbec) už pro el. formuláře sloužící k el. sběru dat přímo do informačních systémů, kde jsou data dále vyhodnocována.

4. Pokud pominu poněkud nevhodnou možnost provozovat sběr pomocí dat. schránky (viz výše), jediným dalším řešením je webový systém s přihlašováním na jméno a heslo. Cena takového systému s požadovanou robustností je v řádu milionů Kč pro vývoj a implementaci, dále pak v řádu statisíců pro roční údržbu. Takový systém funguje zpravidla pouze online a nelze zamezit riziku prozrazení přístupových údajů (a následné irelevanci dat). Vývoj, nasazení a testování trvá několik měsíců až klidně i rok.

Na závěr základní fakta...
Vyhláška vstoupila v platnost 26.2.2010. "Technologická" účinnost od 1.5.2010 dala pouhé 2 měsíce pro přípravu řešení (včetně realizace výběrového řízení na dodavatele) ČŠI pro tento projekt obdržela 0 Kč. I tak jsem ale přesvědčen, že zvolené "levné" a "rychlé" řešení je otevřené, univerzální a nejlépe vhodné. Chápeme rozezlení některých ředitelů (zejména díky problémům na některých pobočkách pošty) a velmi nás mrzí. Jakékoliv další problémy se snažíme eliminovat na našem helpdesku.
Děkujeme za pochopení.

Kamil Melichárek
ředitel odboru ICT
Česká školní inspekce

Mintaka řekl(a)...
17. června 2010 v 14:10  

Děkuji za vyjádření pana Kamila Melichárka.

RE: ...proč bychom tu měli být ještě více pozadu...
Ale my jsme přeci "díky datovým schránkám" na špici evropy, ne-li celého světa. (s ironií)

RE: Cena el. podpisu je 190 Kč za rok.
Připočítejte cenu za čas pracovínků rešící vyřízení el. podpisu s Českou poštou. Čas na zvládnutí této technologie a budete rázem na jiné částce než na 190Kč. Kdyby problém byla jen částka 190Kč za rok, tak by to asi takovou nevoli nevyvolalo.

RE: ...se vrací dříve než s 10. zásilkou...
Souhlasím, což je ovšem dáno nesmyslností ceny zprávy poslané přes datovou schránku. Mimochodem těch "zásilek" úrazů bude víc než jedna souhrnná za celý školní rok? Pokud ano, je to potřeba? Nepřidělává to jen školám práci navíc?

Re: ČŠI přijímá i záznamy opatřené el. podpisem zřizovatele školy.
Organizace pověřená naším zřizovatelem k řešení IT, to hodila zpět na nás. Snad jí toto vaše vyjádření přiměje k činu.
Škoda že tato informace nebyla zřejmá hned.

Re: ...webový systém s přihlašováním na jméno a heslo... ...je v řádu milionů Kč... ...dále pak v řádu statisíců...
Va vašem světě možná ano. Přiměřené náklady na takový systém bych odhadovat 10x až 100x menší.
Jestliže už tolik let komunikujete s tolika organizacemi, je s podivem, že takový systém ještě nemáte?

Re: ...nelze zamezit riziku prozrazení přístupových údajů...
To nelze u žádného způsobu ověření. S ohledem na charakter dat, máte podezření, že by se zrovna tato data měla stát cílem crackerů a jejich doručení k vám mělo vyžadovat něco víc než standardní autentizaci a přenos HTTPS protokolem?

Re: Vyhláška vstoupila v platnost 26.2.2010. "Technologická" účinnost od 1.5.2010 dala pouhé 2 měsíce pro přípravu řešení
Není to první případ nepřiměřeně krátké doby na přípravu patřičných opatření. Braňte se a nepřenášejte problém na tisíce organizací.

Filip Vaculík

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.