Interaktivní výuka s podporou AutoContu na Základní škole Pramínek v Brně běží již rok

čtvrtek 27. května 2010 ·

Na jaře uplynul rok od chvíle, kdy začali žáci prvního stupně Základní školy Pramínek v Brně používat netbooky místo klasických učebnic. Tento projekt byl na základě Memoranda o porozumění mezi společností Intel a Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR podporován jako pilotní projekt v rámci konceptu 1:1 eLearning – mezinárodního programu společnosti Intel. Dodavatelem netbooků a technologického řešení tohoto projektu na ZŠ Pramínek byla společnost AutoCont, která se IT řešeními a službami ve školách zabývá dlouhodobě.

Podstatou konceptu 1:1 eLearning je využití jednoho počítače pro jednoho žáka a zařazení moderních technologií do výuky. Základní škole Pramínek bylo prostřednictvím společnosti AutoCont předáno 20 netbooků, které slouží žákům k výuce. AutoCont zároveň dodal škole i své technologické řešení, zabezpečující optimální provoz síťového prostředí, pracovních stanic a serveru ve škole.

„Změna způsobu výuky je samozřejmě spojená se spoustou počáteční práce. Po vytvoření postupné databáze učebních programů a souborů s pracovními listy, má ale učitel vynikající nástroj na přípravu hodin bez zavalení se složkami s papíry. Důležitou součástí výuky na ZŠ Pramínek je čtení a psaní knih, kdy si výstupy z učiva různých předmětů děti zpracovávají do vlastnoručně tvořených knížek,“ uvádí Gabriela Ivančíková, koordinátorka projektu na ZŠ Pramínek.

Své znalosti z různých předmětů děti prohlubují v tzv. centrech aktivit. Žáci jsou ve škole vedeni k demokratickým principům a mají možnost diskutovat nad problémy, které je zajímají. Škola integruje jak žáky nadprůměrně talentované, tak i děti s různými druhy postižení. Pro tyto děti rodiče pořídili zvětšené, speciálně upravené, klávesnice a barevné myši, s nimiž děti pracují společně se svými asistenty.

Koncept 1:1 výuky je nejkomplexnějším stupněm nasazení interaktivní výuky ve škole – kromě opravdu promyšlené strategie systému a metodiky digitální výuky ze strany vedení školy je jednou z klíčových potřeb i efektivní zajištění provozu a správy a udržení techniky ve spolehlivém chodu. „Naše, mnoha školami ověřené, serverové řešení „IT komplet pro školy“ je pevným základem pro zajištění tohoto konceptu výuky. Toto řešení slouží pro přístup učitelů a žáků ke sdíleným a zálohovaným datům, poštovním a webovým službám a pro správu napojené techniky žáků. Mnohaleté zkušenosti našich techniků s nasazováním klasických i WiFi sítí ve školách pak usnadňují i náběh používání daných technologií,“ upřesňuje Marek Chmiel obchodní ředitel outsourcingové divize společnosti AutoCont.

Společnost AutoCont připravila pro rok 2010 širokou podporu digitálních technologií pro různé koncepty interaktivní výuky na základních školách. „Jsme schopni řešit budování informačních jader / digitálních hnízd ve třídách, specializované učebny i nejkomplexnější 1:1 eLearning v rámci individualizace výuky. Nabídka produktů a služeb společnosti AutoCont pro školy je připravena a bude v průběhu roku doplňována na www.autocont.cz/skoly“ dodává Miloslav Záleský, ředitel pro produkty a centrální projekty.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.