16. - 17. 6.: přehlídka Český dokumenT

středa 26. května 2010 ·

Česká televize srdečně zve studenty škol na dvoudenní přehlídku Český dokumenT, která proběhne ve dnech 16. a 17. června 2010 v kině Atlas v Praze (Sokolovská 1, Praha 8 nedaleko metra Florenc).

V rámci přehlídky budou probíhat projekce pro veřejnost a školy, diskuse s dokumentaristy, významnými osobnostmi, kritiky a studenty filmových škol. Během dvou dnů se uskuteční projekce 20 zajímavých dokumentárních filmů. Část projekcí je připravena i na obě dopoledne, kam bychom rádi pozvali studenty bezplatně. Odpolední vstupné je pro všechny diváky za 49 Kč. Speciálně pro studenty je připravena výhodná nabídka v podobě permanentky na vstupné v ceně 150 Kč.

Máte-li zájem o návštěvu celé třídy či větší skupiny rádi Vám pomůžeme s výběrem filmu, termínem a rezervací. Kontakt: sabina.tesarova@ceskatelevize.cz a david.kopecky@ceskatelevize.cz

Představení pro školy:


Středa 16.6.

9:30 Szent István... osud rakousko-uherské bitevní lodě

Rekonstrukce tragické plavby rakousko-uherské bitevní lodi Szent István v červnu 1918, při jehož potopení zahynulo i 26 námořníků českého původu, ve výpravném dokumentu. Bitevní lodi Szent István se dnes neřekne jinak než jadranský Titanik a 10. červen se dodnes slaví jako Den italského námořnictva. Po devadesáti letech se na místo tragédie, na dno Jaderského moře, vypravil režisér Petr Jančárek s týmem potápěčů vedeným Zdeňkem Partynglem a námořním historikem Borisem Golem, aby představili divákům strhující příběh rakousko–uherské a zároveň i české historie. Ve filmu jsou použity cenné archivní záběry ze slavnostního spuštění lodě na vodu i z okamžiků jejího potopení. Skvělé jsou i snímky zhotovené s časovým odstupem při ohledání vraku lodi, které zároveň umožňují i pohled do tajů potápěčského řemesla. Unikátní svědectví představují i staré magnetofonové pásky s vyprávěním autentického účastníka tragédie Ludvíka Přibyla.

Režie: Petr Jančárek

11:00 Meteory českého komiksu

Český komiks zažívá nejlepší období ve své historii. Vydávají se původní komiksová alba, vycházejí specializované časopisy, jsou pořádány výstavy. Mezi současnými komiksovými autory se objevilo hned několik výjimečných talentů. Přesto komiks zůstává i nadále koníčkem, kterým se ani ti nejlepší z autorů neuživí. Portréty několika současných tvůrců otevírá režisér Jan Motal pohled na českého komiksového nebe. Jaká je přítomnost a jak se jeví budoucnost těch nejzářivějších komiksových úkazů? Jedná se o meteory českého komiksu, po jejichž průletu nastane tma, o trvale zářící hvězdy, nebo o meteority, které dopadnou tvrdě na zem? V dokumentu vystupují komiksoví autoři Toy Box, Jiří Grus, Dan Černý, Nikkarin a Monstrkabaret Freda Brunolda.

Režie: Jan Motal

Předpremiéra!

Čtvrtek 17.6.


9:30 Špalíček B. Martinů – Drž rytmus!

28. srpna 2009 uplynulo 50 let od úmrtí českého skladatele Bohuslava Martinů. K tomuto výročí připravil tým umělců velkolepé hudebně taneční představení jako součást dvouletého mezinárodního projektu MARTINŮ REVISITED.Taneční představení Špalíček na hudbu Bohuslava Martinů vzniklo z koncepčního podnětu úspěšného sociálně-uměleckého projektu Rhytm is it! v choreografii Angličana Roystona Meldoma, který uvedla Berlínská filharmonie řízená Sirem Simonem Rattlem. Cílem českého projektu Špalíček bylo zapojit aktivně do procesu tvorby ve spolupráci s absolventy a studenty Duncan Centra pod vedením choreografky Evy Blažíčkové děti z pražských základních škol, které nemají dosud žádnou zkušenost s tanečním uměním, ani s vážnou hudbou, a pocházejí z různých sociálních skupin. Tanečnicemi a tanečníky se stalo 90 dětí ze základních škol na Žižkově a v Košířích včetně romské komunity, pro kterou to byla zkušenost zcela výjimečná. Orchestr Pražské komorní filharmonie a sólisty vedl dirigent Jakub Hrůša, dále účinkovali sbor Bambini di Praga a Pražský filharmonický sbor.

Dokumentární film zaznamenal celý proces tvorby představení v průběhu půldruhého roku, od výběru dětí v pražských školách přes choreografickou práci s dětmi, zkoušky orchestru, až po velkolepé představení v sále Kongresového centra v červnu roku 2009. Smysl projektu byl naplněn nejenom úchvatným představením, ale i zjevnou proměnou v pohybových schopnostech dětí, změnou jejich chování od nevědomého odmítání a nekázně po aktivní zapojení do představení, nadšení a radost z úspěchu při mohutném potlesku vyprodaného sálu.

Scénář a režie: Olga Sommerová

11:00 Můj otec generál

Když komunisté v roce 1949 popravili generála Heliodora Píku, jeho syn přísahal, že jméno svého slavného otce očistí. Milan Píka podřídil tomuto slibu celý svůj život. Významný představitel protinacistického odboje, Heliodor Píka, byl za války náčelníkem československé vojenské mise v Moskvě, takže měl velmi dobré informace o Stalinově Sovětském svazu. Zřejmě i proto byl ve zmanipulovaném procesu odsouzen a 21. června 1949 popraven. Jeho syna Milana režim také uvěznil, a poté, aby se vyhnul šikaně, se usadil na Slovensku v Bratislavě. Je dokonalým pamětníkem, očitým svědkem otcova názorového a marného střetu s komunistickým režimem, a poté i bojovníkem za rehabilitaci a uznání zásluh Heliodora Píky. Zaznamenal i to, jak se pohledy na osobnost jeho otce postupem času měnily, obracely a vyvíjely. Byl ovšem i svědkem soudního procesu, při němž stanul před soudem prokurátor Karel Vaš, který proces s Heliodorem Píkou inscenoval. Dodnes Milan Píka jen obtížně chápe, proč Karel Vaš, jehož vina je nezpochybnitelná, nebyl za své zločiny potrestán.

Režie: Marcel Petrov

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.