Štěpánka Fantová: Projekty Comenius – přínos nejen pro studenty

úterý 6. dubna 2010 ·

Jaro 2010 bude pro Střední odbornou školu a Gymnázium v Liberci, Na Bojišti ve znamení mezinárodních návštěv. Tato škola je totiž zapojena do dvou mezinárodních projektů Comenius spolufinancovaných z fondů EU. Jeden z nich je multilaterální a účastní se ho i čtyři střední školy z Německa, Polska, Španělska a Turecka a druhý z projektů s názvem „Voda okolo nás – tehdy a nyní“ je bilaterální a studenti z gymnázia v něm spolupracují se střední školou v nizozemském Hornu.


Na desetidenní pobyt v dubnu přijedou do Liberce nejdříve studenti a učitelé z Holandska. Čeká je tu bohatý program (např. návštěva liberecké botanické zahrady a vodní elektrárny Hučák v Hradci Králové, prohlídka Ekotechnického muzea v Praze či procházka po Riegrově stezce v údolí Jizery), kterým chtějí české děti a učitelé oplatit svým partnerům krásné zážitky z březnového pobytu v Nizozemí.

V květnu pak navštíví školu Na Bojišti další hosté, tentokrát žáci a učitelé zapojení do projektu multilaterálního. I oni se mají na co těšit. Kromě vzájemné prezentace projektové práce jednotlivých škol je pro hosty připravena prohlídka liberecké radnice, výlet na Ještěd i exkurze do Prahy.

Dvouletá práce na obou projektech má pro školu neobyčejný přínos. Nejenže se studenti a učitelé seznámí s mnoha novými lidmi a místy v různých zemích a poznají odlišnou kulturu a životní styl, ale žáci si při vzájemné komunikaci procvičí i znalosti a dovednosti v cizích jazycích (zvláště v angličtině a němčině), získají pocit větší sebejistoty a odpovědnosti v práci a naučí se mnoho nového i v dalších vyučovacích předmětech, např. v ICT, literatuře, dějepisu, zeměpisu, fyzice, chemii či výtvarné výchově.

Přínos pociťují i rodiče studentů, vyučující a vedení školy. Díky zapojení se do projektů Comenius mohlo dojít i k částečnému vylepšení vybavení školy některými pomůckami Z financí projektů byl zakoupen dataprojektor, notebook, digitální videokamera a multifunkční tiskárna.

Přestože oba projekty – bilaterální i multilaterální - trvají pouze dva roky a letošním červnem končí, učitelé i studenti ze SOŠ a Gymnázia v Liberci už se těší na další práci a připravují pro následující období projekty nové.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.