Jiří Kadavý: Licencování produktů společnosti Microsoft pro učitele a studenty

pondělí 19. dubna 2010 ·

K článku Jiřího Kadavého Licencování produktů společnosti Microsoft pro školy jsme od čtenáře dostali dotaz, jak je to s licencemi pro učitele. Jiří Kadavý vysvětluje i tuto problematiku.

S licencemi pro učitele a studenty je to bohužel trochu složitější.

Učitelé jsou v rámci multilicenčních programů (Open License, Select Plus, School Agreement atd.) chápáni jako zaměstnanci školy, narozdíl od studentů. Tyto dvě skupiny akademických zákazníků pak tedy mají různé možnosti pořízení licencí Microsoft produktů.

Začnu učiteli, protože toto téma školy většinou zajímá více :-)

Existují 2 možnosti pořízení licencí pro vlastní počítač učitele, který je zaměstnancem školy, jež má otevřenou nějakou z výše vyjmenovaných multilicenčních smluv: Work at Home a Home Use Program.

Work at Home (WAH) program umožňuje zaměstnancům pořídit licenci pro použití na soukromém počítači v rámci všech zmíněných multilicenčních programů, ale pouze pro Office. Toto neplatí pro School Agreement smlouvu, kde si takto učitelé mohou pořídit nejen Office, ale i desktopový OS Windows (pouze upgrade) a další aplikace (např. Visio, Project, Expression produkty atd.) - pouze však ty, které si pro sebe pořídila škola v rámci School Agreement smlouvy. Počet domácích licencí nesmí překročit počet licencí pořízených školou v rámci této smlouvy.

Licence v rámci WAH lze použít pouze pro práci spojenou se zaměstnáním a jsou platné pouze po dobu platnosti smlouvy nebo pracovního poměru zaměstnance, podle toho, co nastane dříve.

Jak pořídit:

  1. Kontaktovat dodavatele, se kterým má škola uzavřenou multilicenční smlouvu, a požádat o tzv. studentská média pro zaměstnance. Ta stojí řádově jednotky stokorun. Média se nesmí kopírovat tzn. každý zaměstnanec musí mít vlastní.
  2. Je možné použít i média, která získala škola pro sebe (ať už zaslaná na DVD discích nebo stažená), takže nevzniknou další finanční náklady narozdíl od předchozí varianty. V tomto případě platí, že zaměstnancům nesmí být sdělen instalační klíč tzn. buď si zaměstnanec donese počítač do školy, kde mu produkt správce nainstaluje, nebo se např. připojí do školy přes zabezpečenou VPN a produkt si stáhne ze školního serveru a sám nainstaluje. Druhou možnost (stažení) lze použít pouze pro produkty, které při své instalaci nevyžadují licenční klíč.

Bližší informace o WAH (v angličtině) naleznete například zde

Home Use Program (HUP) umožňuje zaměstnancům pořídit licence produktů rodiny Office (včetně Visio a Project) nejen pro užívání spojené se zaměstnáním, ale i pro osobní potřebu, narozdíl od WAH. Tento druh licence je k dispozici pouze pro zaměstnance škol, které mají uzavřeny smlouvu School Agreement.
Licence jsou opět platné pouze po dobu platnosti smlouvy nebo pracovního poměru zaměstnance, podle toho, co nastane dříve.

Jak pořídit: Nejdříve musí správce smlouvy School Agreement ve škole aktivovat benefit HUP na licenčním portálu. Následně obdrží informaci o webové stránce, kde lze produkty objednat. Tuto informaci přepošle zaměstnancům, kteří projeví zájem, a ti si produkty sami online objednají.

Bližší informace o HUP (v angličtině) naleznete například zde.

A nyní studenti.

V zásadě nejlépe tuto problematiku vysvětluje již zmíněná tato stránka.

Pokud pomineme speciální licenční programy (MSDN AA, Dreamspark atd.), pak v podstatě existují dvě možnosti v závistlosti na tom, jakou multilicenční smlouvu má škola uzavřenu.

Pokud škola využívá program Select nebo novější Select Plus, pak studenti mohou využít tzv. Studentský Select. Všechny potřebné informace, včetně toho, kde lze licence pořídit, naleznete zde. Váš dodavatel licencí by Vám rovněž měl být schopný pomoci.

Licence zakoupené v rámci Studentského Selectu jsou trvalé tzn. jejich platnost není časově omezena.

Pokud má škola uzavřenu smlouvu School Agreement, může využít tzv. Student Option. Bližší informace naleznete zde.

Licence pro studenty zakoupené v rámci Student Option lze používat pouze po dobu studia na škole nebo po dobu platnosti smlouvy, podle toho, co nastane dříve. Absolventi školy však získají trvalá práva k produktům.
Jak pořídit: Kontaktovat dodavatele, se kterým má škola uzavřenu smlouvu School Agreement.

Třetí možností je pak koupě edice Office pro studenty a domácnosti.

V rámci Studentského Selectu i Student Option u School Agreementu jsou k dispozici i vyšší edice Office tzn. s více programy oproti verzi pro studenty a domácnosti. Ceny jsou si přitom podobné nebo nižší.

Zde je třeba si uvědomit, že společnost Microsoft prodává licence přes partnery/dodavatele, tudíž ceny se mohou lišit. Z tohoto důvodu nemá cenu sem ceny uvádět. Nicméně, výše zmíněné možnosti jsou jak pro zaměstnance tak pro učitele nejlevnějšími variantami pořízení produktů společnosti Microsoft.

Ještě jedna poznámka k operačnímu systému Windows - v rámci všech multilicenčních programů jsou k dispozici pouze verze upgrade tzn. zaměstnanci/studenti musí mít legálně pořízenou nějakou verzi Windows (klidně i předchozí verze a klidně i Home edice) - ať už přímo s počítačem (OEM verze) nebo v krabicové podobě.

2 komentářů:

Milan Keršláger řekl(a)...
19. dubna 2010 v 10:15  

Ještě existuje pro VŠ, SŠ i ZŠ program "MSDN academic alliance", viz http://www.microsoft.com/cze/education/licence/msdn_academic_alliance/default.mspx

Luděk Blaha řekl(a)...
19. dubna 2010 v 20:13  

Společnosti typu MS by měly školám poskytovat svoje produkty bezúplatně, když už jim neplatí za to, že jim školy školí budoucí zákazníky.
Svoje žáky zkompetentňuji, pokud to jde, výhradně na nekomerčním software.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.