Výzvy na podporu otevřeného a distančního vzdělávání v druhé dekádě 21. století: scénáře pro institucionální inovace

úterý 23. března 2010 ·

Evropské univerzity jsou připraveny uvést v život své strategie v horizontu po roce 2010. Jsou však dnešní univerzity dostatečně vybaveny k uspokojení požadavků zítřka? Evropa čelící obrovským sociálně-ekonomickým a demografickým problémům potřebuje zlepšené formy vzdělávání s větším důrazem na inovace, konkurenceschopnost a ekonomický růst.

Vzdělávací systémy a přidružené modely podnikatelského vzdělávání musejí být dostatečně pružné, aby správně reagovaly a zvládly stále se vyvíjející externí faktory. Momentálně univerzity čelí jednak vzrůstajícímu požadavku na absolventy v oboru přírodních věd, technologie, inženýrství a matematiky (z angl. STEM - Science, Technology, Engineering and Mathematics) dále nižšímu počtu studentů a rovněž nepříznivým změnám v národních režimech financování.

Umění prokázat svou úlohu a místo uprostřed inovativní společnosti má přitom zásadní význam nejen pro konvenční univerzity (založené na výzkumu), ale rovněž pro otevřené a distanční univerzity (založené na vzdělávání). Zatímco tradiční strategie univerzity je zaměřena na uspokojivé zajištění celoživotního učení, jsou si otevřené a distanční univerzity vědomy toho, že pouhé poskytování vzdělávání bez inovativních zásahů a podnikatelských iniciativ nestačí. Mají-li být tyto univerzity připraveny na další dekádu, musejí hledat způsoby jak vytvářet přidanou hodnotu inovováním svých institucionálních rámců.

Evropská komise vycházejíc z roku 2009, který byl vyhlášen evropským rokem kreativity a inovací, i nadále propaguje mezi svými členskými státy inovační a podnikatelský přístup. V tomto článku posuzujeme (především) univerzity s otevřenou a distanční výukou podle jejich schopnosti inovovat nad rámec flexibilního vzdělávání zaměřeného na generování nových způsobů univerzitního a obchodního podnikání včetně (internetových) iniciativ v oblasti zakládání vzdělávacích a podnikatelských líhní. Je zřejmé, že univerzity nemohou fungovat bez kreativity, inovací a podnikání, které jsou právě tím motorem (dlouhodobé) prosperity nejen v případě univerzit, ale i podniků, ekonomiky a společnosti jako celku.

Tento článek je upravenou verzí zahajovacího proslovu proneseného na mezinárodní konferenci ICL 2009, ICL – Interactive Computer Aided Learning, 23. – 25. září 2009, Villach, Rakousko.

Autoři

  • Cornelis Adrianus (Kees-Jan) van Dorp, Research Director, European Association of Distance Teaching Universities (EADTU)
  • Alfonso Herrero de Egaña Espinosa de los Monteros , Profesor Colaborador Doctor, Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED)

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.