Vychází publikace o ICT, která je šitá na míru pedagogům

středa 10. března 2010 ·

Výzkumný ústav pedagogický v Praze, přímo řízená organizace MŠMT, právě vydává praktickou metodickou příručku Informační a komunikační technologie ve škole. Tato publikace je určena vedoucím pracovníkům ve školách a ICT metodikům.

I když je brožura zaměřena převážně na základní školy, inspiraci a poučení z ní mohou čerpat i pedagogové jiných typů škol a školských zařízení.

Kolektiv odborníků z Výzkumného ústavu pedagogického (VÚP) i externích vytvořil na žádost MŠMT praktickou publikaci, která přesně odpovídá potřebám škol. Hlavním impulzem k jejímu vytvoření byla zpráva České školní inspekce ze září 2009, která pod názvem „Úroveň ICT v základních školách" popisovala nepříliš uspokojivou realitu. Cílem ministryně školství Miroslavy Kopicové je změnit tento stav k lepšímu. Ministryně navíc bere v úvahu i širší kontext: „Celá vyspělá Evropa trpí v současné době nedostatkem absolventů ICT oborů. V blízké budoucnosti se očekává, že tento deficit ještě významně vzroste. Proto je třeba maximálně metodicky i jinak podporovat počítačovou gramotnost, a to už od základní školy. A rozpoznané výrazné talenty musíme včas podchytit. K tomu všemu ovšem potřebujeme dobře připravené pedagogy a metodiky ICT. Publikace, která je přímou reakcí na potřeby školského terénu, představuje v tomto smyslu ten správný krok, i když sama o sobě situaci samozřejmě nevyřeší."

Ministryně Miroslava Kopicová v této souvislosti upozornila, že oblast podpory ICT je jedním ze stěžejních témat projektu EU peníze školám. Jeho prostřednictvím chce ministerstvo školám rozdělit 4,5 miliardy korun z prostředků Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt je unikátní tím, že školy mohou peníze získat bez psaní projektů, jen prostým vyplněním šablon, které za ně připravilo MŠMT. V současné době se čeká na schválení potřebné změny zákona Poslaneckou sněmovnou, která čerpání prostředků umožní. Oblast ICT se týkají tři druhy připravených šablon: Individualizace výuky prostřednictvím digitálních technologií, Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT a Vzdělávání pedagogických pracovníků pro oblast digitálních technologií.


Příručku, která vyšla v nákladu sedm tisíc výtisků a bude zcela zdarma distribuována do všech základních a středních škol v České republice, si může kterýkoliv zájemce stáhnout také z z webových stránek http://www.vuppraha.cz/publikace-vup, anebo na adrese http://digifolio.rvp.cz/view/view.php?id=1947, kde je možné se zapojit i do diskuze. Všechny publikované příspěvky lze rovněž nalézt na Metodickém portálu www.rvp.cz.

1 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
10. března 2010 v 14:24  

právě vydává praktickou metodickou příručku

Podle autora úvodu je to
tematicky uspořádaný sborník metodických příspěvků.
viz http://bit.ly/ashiZb

Příklad praktické metodické příručky nalezneme na http://bit.ly/9yHNlc
Po seznámení se se záhlavím a zápatím uvedeného dokumentu mám neodvratitelnou potřebu prohrát veškerý svůj majetek na výherních hracích automatech.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.