Ministerstvo školství chce, aby se na ZŠ a SŠ učila romština

středa 17. března 2010 ·

Ministerstvo školství podle dnešních Lidových novin (LN) chce, aby se na základních i středních školách nově vyučovala romština, která by měla být volitelným předmětem. Nově by se romskému jazyku, kultuře i historii měli věnovat ve výuce i učitelé. "Podporujeme vzdělávání etnických menšin.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. března 2010 v 10:22  

Polovičaté nekoncepční řešení jako vždy. Výuka romštiny by měla zcela nahradit výuku češtiny. příznivým důsledkem by bylo sjednocení úrovně státní maturitní zkoušky.

Luděk Blaha řekl(a)...
17. března 2010 v 11:29  

Je to krok správným směrem. Rozhodně je třeba rozšířit nabídku volitelných předmětů i na slovenštinu, ukrajinštinu, polštinu a vietnamštinu, aby se nám ve zvláštních školách časem nehromadily děti i těchto národností.
Romština je hezký a bohatý jazyk. Zatímco čeština zná pouze dívku a chlapce napříč rasami, romština rozlišuje mládež romskou (e čhaj, o čhavo) a neromskou (e rakľi, o rakľo).

Anonymní řekl(a)...
17. března 2010 v 14:52  

Teda, Bláha, voni sou úplnej polyglot! Na ty výrazy "e čhaj, o čhavo" teda čumim. Že voni si to vymysleli. Já znám od Č jenom slovo čvaňhák a jinak si za boha na dšlí slovo nevzpomenu.
Kde voni vyrůstali? S takovýma znalostma by se klidně uplatnili v tom..., no v tom romskym vejboru ve Strakově akademiji. Že voni se takle zahazujou v ňáký takový nemlich tschechisch schule?

Anonymní řekl(a)...
17. března 2010 v 15:17  

A co takhle podpora většin? Že by se třeba všichni naučili alespoň pořádně česky...

Anonymní řekl(a)...
17. března 2010 v 17:30  

Navíc mívají často i velmi malou slovní zásobu. I proto by učitelé měli umět alespoň základy romštiny, aby mohli těmto dětem lépe porozumět a provést je vzdělávacím systémem.

Takže jak už psal anonym 15:17 - učitel s minimálními základy romštiny bude učit Roma s minimálními základy češtiny. To se fakt domluví?

Luděk Blaha řekl(a)...
17. března 2010 v 21:28  

voni sou úplnej polyglot!

Nic ve zlém, ale být já neromský mládežník a někdo mi říct, že jsem rakle, tak se mne to dotkne možná stejně jako příslušníka romského etnika, když o něm někdo řekne, že je cikán.
Copak neromský chlapec či dívka jsou nějací stěrač nebo dokonce snad stěrka?
viz http://bit.ly/aUvcOe

ignorant řekl(a)...
18. března 2010 v 22:37  

Co takhle aby se rómštinu učili i v Kanadě, Anglii,.. Proč jen ČR má být průkopníkem ? Jinak je to úplně na hlavu. Až to v Afganistanu koaliční jednotky projedou a nastane exodus Afgánců do Evropy, pak se budeme jako učitelé učit i jejich jazyk ? A co jazyky ostatních národů světa ? Český učitel=polyhistor světových jazyků a prosím každý učitel ! Ti, co tento jazyk nezvládnou - pryč s nimi ze školství, jsou proti multikultuře !

Anonymní řekl(a)...
18. března 2010 v 22:40  

a to je již 1. dubna ? Menšina se musí podřídit zákonům většinové společnosti, jinak to nefunguje !

František Eliáš řekl(a)...
20. března 2010 v 23:43  

Výuka romštiny Romy nespasí. Zajímaly by mě výsledky výzkumu, proč se Romové, po letech společného života, stále nejsou schopni přiměřeně adaptovat na naše podmínky. Nemají Romové třeba nějaké speciální genetické vlohy, které dosud nebyly prozkoumány? Vlohy, které po specifikování a využití by mohly rodičům a kantorům pomoci ze všech Romů udělat geniální, pracovité a pořádkumilovné jedince?

František Eliáš

Anonymní řekl(a)...
24. dubna 2010 v 8:21  

Ať se nejdřív romové naučí česky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.