EU peníze školám: Potřebná novela zákona schválena

pondělí 22. března 2010 ·

 Podívejme se na stenogram jednání poslanecké sněmovny v pátek 19. března 2010.

Pokračovat budeme podle schváleného pořadu schůze bodem číslo

291.
Návrh poslanců Waltera Bartoše a Milana Bičíka na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech
a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla),
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 1047/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2


Jsme v prvém čtení, ale upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení podle § 90 odst. 2. Stanovisko vlády jsme obdrželi všichni jako sněmovní tisk 1047/1. Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujali svá místa pan poslanec Walter Bartoš a pan zpravodaj Václav Votava. Zároveň žádám pana poslance Waltera Bartoše, aby uvedl předložený návrh zákona. Pane poslanče, máte slovo.

Poslanec Walter Bartoš: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, já budu velice stručný. Jedná se o tuto záležitost: V současné době je k dispozici pro střední a základní školy šest miliard korun z Evropských fondů, a pokud se nám podaří dnes změnit rozpočtová pravidla, tak tyto školy dostanou peníze, to znamená základní školy 4,5 mld. a střední školy 1,5 mld. Pokud se nám to nepodaří změnit, znamená to, že tyto peníze propadnou a školy přijdou o peníze na platy učitelů, na pomůcky a na další projekty, které s tím souvisí.

Podstatná věc, kterou máme změnit, spočívá v tom, že náš návrh navrhuje možnost stanovení výdajů nebo nákladů, které mohou být vyúčtovány jako paušály a jejichž výše nemusí být prokazována. Zákon je v souladu s ústavním pořádkem ČR, nebude mít žádné rozpočtové nároky, bude mít pouze nároky na peníze z EU a je v souladu s komunitárním právem. Tolik mé zdůvodnění. Děkuji.

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji panu poslanci Walteru Bartošovi a žádám pana poslance Václava Votavu, aby uvedl svou zpravodajskou zprávu. Kolegu Votavu nevidím! To je složité, protože jde o zpravodaje v prvém čtení. Navrhuje výbor, který to měl přikázáno, tj. výbor rozpočtový, někoho jiného? Pana předsedu Sobotku prosím, aby se rozhodl a navrhl zpravodaje Poslanecké sněmovně. (Posl. Sobotka se snaží vybrat náhradního zpravodaje. Nikdo se mu nehlásí.) Případně požádám samotného pana předsedu rozpočtového výboru, aby se stal zpravodajem - jestli je ochoten. Pokud je ochoten, v tom případě požádám Sněmovnu o rozhodnutí, že zpravodajem pro prvé čtení bude místo Václava Votavy pan poslanec Bohuslav Sobotka jako předseda rozpočtového výboru.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 356 a ptám se, kdo souhlasí se změnou zpravodaje. Kdo je proti? Děkuji vám.

V hlasování pořadové číslo 356 z přítomných 142 pro 114, proti 1. Návrh byl přijat.

Zpravodajem pro prvé čtení je tedy pan poslanec Bohuslav Sobotka. Pane zpravodaji, krátce jestli chcete bod uvést... Nemáte zájem. Já vím, že je to složité, když takhle dostanete úkol od Sněmovny, ale protože tady není zpravodajská zpráva, nezbývá mi nic jiného, než otevřít obecnou rozpravu, do které - konstatuji - nemám žádnou písemnou přihlášku. Ptám se, kdo se hlásí z místa. Nikoho nevidím, rozpravu končím... (Hlásila se ministryně Kopicová.) Dobře, paní ministryně ještě v rozpravě. Ministryně školství vlády ČR paní Kopicová. Prosím.

(12.30 hodin)

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy vlády ČR Miroslava Kopicová Děkuji, pane místopředsedo. Vážené poslankyně, páni poslanci, chci vám jenom říct, že dnes se na vás dívají všichni učitelé, protože je to průlomová věc. (Ohlasy v sále.) Dáte jim k dvacátému osmému říjnu neuvěřitelný dárek, 6 mld. Kč. Děkuji vám.

Místopředseda PSP Vojtěch Filip: Děkuji paní ministryni školství, mládeže a tělovýchovy vlády České republiky za její slovo a rozpravu končím. Tím také skončila možnost, aby někdo ze dvou poslaneckých klubů, případně 50 poslanců, zablokovalo projednávání podle § 90, odst. 2. Námitka nepadla. Můžeme tedy rozhodnout podle § 90, odst. 5(?) o pokračování projednávání tohoto návrhu.
Přednesu návrh usnesení. Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 1047 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 357 a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám
.
Hlasování pořadové číslo 357, z přítomných 140 pro 131, proti nikdo.
Návrh byl schválen.

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu, protože při zrychleném jednání můžeme v rozpravě pouze navrhnout změnu účinnosti, opravit legislativně technické, gramatické nebo písemné chyby. Shledal někdo gramatickou chybu v návrhu zákona? Není tomu tak. Rozpravu podrobnou končím. Ptám se, jestli je zájem o závěrečné slovo pana navrhovatele, pana zpravodaje? Není tomu tak, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení.

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Waltera Bartoše, Milana Bičíka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová pravidla) ve znění pozdějších předpisů podle sněmovního tisku 1047.

Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 358 a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti? Děkuji vám.
Hlasování pořadové číslo 358, z přítomných 141 poslance pro 136, proti nikdo.
Návrh byl přijat.

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji navrhovateli, děkuji zpravodaji a končím bod č. 291.

Hlásí se o slovo paní ministryně školství. Prosím, paní ministryně, máte slovo.

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy vlády ČR Miroslava Kopicová Děkuji. Já vám chci velmi poděkovat, ale samozřejmě si uvědomuji, že jsem řekla října. Pochopitelně bych to nezmiňovala, kdyby to nebylo za pár dnů, takže 28. března. Děkuji vám všem za všechny učitele, ale děkuji také ostatním, kteří z toho budou mít profit, protože je to poprvé, je to průlom čerpání strukturálních fondů. Žádné psaní projektů, jenom odsouhlasení záměrů a jednotlivých kroků, jednotkových cen. Je to velký den a já vám moc děkuji. (Ojedinělý potlesk v sále.)


4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. března 2010 v 1:21  

Chápu správně, že to je onen zákon, aby mohly školy čerpat podle šablon?

Janek Wagner řekl(a)...
22. března 2010 v 6:11  

Ano, tato novela umožňuje de facto zjednodušenou evidenci projektu a možnost tvorby žádostí s použitím šablon.

Anonymní řekl(a)...
22. března 2010 v 7:37  

Ale je třeba ještě asi Senát a prezident, ne...?

Anonymní řekl(a)...
22. března 2010 v 15:22  

Je to moc fajn, že to poslanci nakonec schválili, jen by mě zajímalo, kdy bude vyhlášena výzva, abhy se daly projekty psát a žádat o peníze. Vzhledem k tomu, že ideální termín pro spuštění projektu je začátek školního roku 2010/2011 a je nutné počítat s nějakými přípravnými pracemi (školení, nákupy, instalace apod.) a časovými prodlevami po podání žádosti, tak bych moc rád věděl, v jakém zhruba časovém horizontu lze očekávat samotné spuštění výzvy. Co ještě vlastně novela zákona musí absolvovat, než vstoupí v platnost?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.