Andrea Patáková: Co má meliorace společného s modelem TPCK?

pondělí 29. března 2010 ·

Mnozí by možná souhlasili s tímto citátem: „Dnešní svět studenta je takřka neomezený. Musí získat znalosti týkající se matoucího množství oblastí a předmětů, musí si uvědomit dalekosáhlou vzájemnost vztahů. Obsah a metody učení musí být předmětem neustálého vývoje. Každým okamžikem jsou zkoumána nová témata a prostředky výuky z pohledu jejich možného využití pro učební proces.“

6 komentářů:

martin Rusek řekl(a)...
29. března 2010 v 0:39  

Zajímal by mě ten italský projekt. Bylo by prosím možné jej, jak se patří, ocitovat?

Luděk Blaha řekl(a)...
29. března 2010 v 1:28  

Již dlouhá léta se zabývám otázkou tzv. inseminace na základě několik staletí platné výzvy učitelům: "Škoda rány, která vedle padne."
Inseminaci chápu v rámci modelu TPCK jako dovednost, která umožní učitelům nezabývat se ještě na střední škole takovými výstupy, jako je třeba způsobilost žáků používat malou násobilku, trojčlenku nebo procenta.
Tady se nabízí možnost pojmout inseminaci jako osmou kategorii Bloomovy taxonomie, která by mohla být definována jako dovednost uchopit potřebnou množinu informací a aplikovat ji k řešení problémů již na úrovni první signální soustavy. Zpočátku jako soubor podmíněných a u následujících generacích žáků již nepodmíněných reflexů zabudovaných do jejich DNA.
No zkrátka, že by se s tím ti parchanti už jako narodili a já bych se nemusel s takovou prkotinou babrat jako magor ještě měsíc před maturitama.

BoBr řekl(a)...
29. března 2010 v 7:54  

Pane Bláho!
Nedělám to rád, ale konstatuji, že dnes máte jedinou možnost. Musíte ty adolescenty již při prvním kontaktu přesvědčit, že se bez malé násobilky v životě prostě neobejdou. Uznávám, že úkol je to obrovský, v modelu TPCK patřící pod P. C, zde jako matematika, vám bude skoro na nic. Sázel bych daleko více na T. To by vám mohlo trochu pomoci. Zkuste to!
S tím DNA se možná jednou dočkáme. Akorát to už nebudou lidi, kdo bude tyto znalosti mít od narození. Budou to nějací roboti nebo při nejlepším kyborgové. Doufám, že my už tu nebudeme!

Unknown řekl(a)...
29. března 2010 v 14:05  

Pane Martine, máte pravdu. Řádná citace onoho projektu mi unikla, hned to jdu napravit!
Zatím sem dám alespoň odkaz: Echoes from the Moon

martin Rusek řekl(a)...
29. března 2010 v 15:16  

Slečno Andreo :), děkuji.

Ctibor řekl(a)...
29. března 2010 v 15:55  

Pchéé, kam se na nás hrabou Italové! To my umíme ve skromných podmínkách české školy spočítat rychlost světla a to za pomoci mikrovlné trouby, pravítka a krajíčku chleba. A nikde po světě s tím machry neděláme. :-)

Mimochodem, když jsem se mého "síťového" synovce ptal, zda taky takle dokáží pracovat s ICT, tak se na mne podíval jak na idiota a zeptal se: "A proč si tu vzdálenost nenašli rovnou?"
Musím konstatovat fakt, že nad čím my se rozplýváme, tak oni vlastně vůbec neřeší.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.