19. 3.: kurs Nacismus a komunismus - teorie a praxe totalitních režimů

sobota 13. března 2010 ·

Seminář se zaměří na komparaci totalitních ideologií. Vedle teoretické reflexe politologické a historické nabídne také možnosti praktického uchopení tématu v hodinách dějepisu, občanské výchovy a základů společenských věd. Dopolední blok bude zaměřen spíše teoreticky, odpolední spíše prakticky, jeho součástí budou projekce dobových snímků a ukázky práce s textem.


Seminář bude rozdělen do následujících tematických celků.


   1. Totalitarismus teoreticky. Politologické koncepce vymezení totalitarismu.
   2. Represivní taktiky totalitarismu. Poměry v nacistických a komunistických věznicích.
   3. Pop-historická komparace a možnosti jejich didaktického využití. Filmové obrazy nacismu a komunismu, jejich analýza a konfrontace.
   4. Strategie přežití v české historické tradici: přísaha Říši 1942, Anticharta 1977, „převlékání kabátů“ v roce 1945, 1948, 1968, 1969, 1989.
   5. Falzifikace minulosti. Motivace k přepisování minulosti. „centra paměti“ a jejich modifikace, vymezení vůči starším konceptům., životnost propagandistických figur dnes, návrhy na jejich  neutralizaci.
   6. Propaganda a její účinnost. Marketingové strategie, mechanismy a formy. Dopady propagandy na příkladě memoárové literatury.
   7. Bezpečnostní sbory a jejich proměny. Bezpečnost a vládnoucí moc, vnitřní mechanismy fungování bezpečnosti, obrazy Bezpečnosti ve filmu a v literatuře.

V rámci semináře je možné absolvovat prohlídku (pouze v případě předem ohlášeného zájmu). Začátek v 13.30 v prostorách ABS.

Prameny k moderním dějinám v Archivu bezpečnostních složek  (Mgr. Anna Pavlíková)

  • seznámení s charakterem pramenů v ABS i jiných archivních fondech
  • komentované ukázky jednotlivých typů archivních materiálů (spisový materiál, filmy, fotografie aj.), didaktické možnosti využití archivního materiálu
  • prohlídka badatelny ABS v prostorách Ústavu

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.