MŠMT: Ministryně Kopicová zeštíhluje úřad

pátek 12. března 2010 ·

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Miroslava Kopicová se rozhodla v rámci úsporných opatření reorganizovat strukturu úřadu. Zanikne tak jedna ze šesti skupin a MŠMT bude mít napříště o jedno náměstkovské místo méně.

MŠMT dosud tvořilo šest skupin (v čele každé z nich stála náměstkyně či náměstek) a jedna samostatná sekce (v čele s vrchním ředitelem). Nyní bude zrušena skupina sociálních programů ve školství; její funkce převezme skupina pro všeobecné, odborné a další vzdělávání. Ministryně Kopicová proto odvolá svou náměstkyni Kláru Laurenčíkovou, která uvedenou skupinu řídila. Nově stane v čele sekce jako vrchní ředitelka, která bude mít na starosti problematiku vzdělávání dětí ze sociálně znevýhodňujícího prostředí, prevence patologických jevů, speciálního vzdělávání a ústavní výchovy. Sekce bude součástí skupiny pro všeobecné, odborné a další vzdělávání a nebude už tvořit samostatnou skupinu jako dosud. 

„V souvislosti s rozpočtovými škrty je celá veřejná správa nucena k razantním úsporným opatřením. To neznamená, že úkoly, na kterých pracovala zrušená skupina, zůstanou nedokončeny. Žádné z těchto témat samozřejmě neopouštíme, právě naopak. Zrušením samostatné skupiny však ministerstvo významně ušetří. Tato citlivá oblast ovšem potřebuje kontinuitu, proto jsem ráda, že bývalá paní náměstkyně zůstává a bude pokračovat ve své práci,"  vysvětlila ministryně Miroslava Kopicová.

V souvislosti s popisovanou změnou (rozšíření působnosti skupiny) bude odvolán náměstek Jindřich Kitzberger, jemuž bylo nabídnuto místo poradce v kabinetu ministryně.

Novým náměstkem pro všeobecné, odborné a další vzdělávání bude jmenován Petr Špirhanzl, dosavadní ředitel odboru organizačně správních činností a dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků.

Ministryně Miroslava Kopicová zároveň rozhodla, že během dubna bude zrušena i skupina pro strategii reformy vzdělávací soustavy, která je vedena náměstkyní Janou Matesovou. Tato skupina byla pověřena kontrolou a strategickým zesílením evropských projektů. Tento časově omezený úkol bude ukončen a útvar, který jej měl na starosti, zrušen. Ministryně školství tak následně bude mít nakonec místo dosavadních šesti náměstků a náměstkyň jen čtyři.

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
12. března 2010 v 7:24  

Tak kolik bude náměstků a náměstkyň - o dva méně nebo o jednoho méně? Článek nabízí obě varianty, což je ve školství sice možné, ale težko se to chápe.

Anonymní řekl(a)...
12. března 2010 v 7:41  

Bude méně o tři náměstky. A o deset tisíc učitelů.

Anonymní řekl(a)...
12. března 2010 v 8:30  

Na naší škole bylo dosud šest tříd (v čele každé z nich stála třídní učitelka či učitel) a jedna speciální skupina (v čele se školním psychologem). Nyní bude zrušena třída 1F; z které se stane skupina 1S. Třídní učitelka této třídy Klára Krejčířová nově stane v čele této skupiny jako vrchní ředitelka, která bude mít na starosti problematiku vzdělávání dětí ze sociálně znevýhodňujícího prostředí, prevence patologických jevů, speciálního vzdělávání a ústavní výchovy. Tato skupina bude součástí speciální skupiny, která už nebude tvořit samostatnou skupinu jako dosud.

To neznamená, že redukované učivo, které probírala zrušená speciální skupina, bude probírat nově vytvořená skupina 1S. Zrušením speciální samostatné skupiny škola významně ušetří a rovněž podstatně zvýší kvalitu výuky. Tato citlivá skupina ovšem potřebuje zvláštní péči a proto paní ředitelka na pomoc původní třídní učitelce třídy 1F, která zůstává a bude pokračovat ve své práci, přijme dvě (dva) asistentky, asistenty.

V souvislosti s popisovanou změnou (rozšíření působnosti skupiny) bude odvolán rovněž školník Jindřich Rosenberg, jemuž bylo nabídnuto místo poradce v kabinetu paní zástupkyně.

Novým školníkem bude jmenován Petr Špinhajzl, dosavadní čistič školního bazénu, určeného k relaxaci pedagogických pracovníků.

Naše paní ředitelka Miroslava Krupicová zároveň rozhodla, že během dubna bude zrušena i skupina pro strategii tvorby ŠVP, která je vedena zástupkyní Janou Trepifajkslovou. Tato skupina byla pověřena kontrolou a strategickým zesílením tvorby evropských šablon. Tento časově omezený úkol bude v roce 2099 ukončen a útvar, který jej měl na starosti, zrušen. Naše škola tak následně bude mít nakonec místo dosavadních šesti tříd jen čtyři žáky.

Anonymní řekl(a)...
12. března 2010 v 8:34  

Voni Vás po volbách ty strandičky přejdou, paní kolegyně.

Anonymní řekl(a)...
12. března 2010 v 8:41  

Jesus Kristus, kde je čtvrtý díl rozhovoru s panem ing. Zeleným o státních maturitách?
Ještě nebyla probrána taková témata jako např.
- váha papíru u testů státní matury
- druh tiskařské barvy
- ochranné znaky užité v testech (jako např. vodotisk, stříbrný proužek na kraji, aj.)
- geografické zajímavosti ze zemí, odkud se bude dovážet papír a barvy
- oblíbené barvy pana šeditele Zeleného
- neoblíbené persony pana šeditele Zeleného

Anonymní řekl(a)...
12. března 2010 v 9:12  

Srandičky přejdou především naše inovátory:
http://www.stream.cz/video/443357-nbn-volby-vyhrala-cssd-sci-fi

Luděk Blaha řekl(a)...
12. března 2010 v 18:53  

Odchází náměstek Kitzberger. To je ta hlavní zpráva. Náměstek v jehož působnosti jsou státní maturity. Mohlo by se to chápat tak, že buď na to nestačí nebo s tím nechce mít už nic společného?
Znamená to snad, že nadšený optimismus ředitele Zeleného není pod tlakem možného vítěze voleb a nevídané aktivity učitelstva zcela na místě? Nebo se nedostává Pandurů?
V osobě ředitele Špirhanzla nastupuje krizový manager, oddaný absorbér neúspěchu nebo katalyzátor přítelského tlaku?
Jak praví lidové rčení a jak znám svého bývalého vedoucího pracovníka pro výstavbu, určitě nic nezkazí.
Jen si říkám, to doopravdy pro řízení českého všeobecného, odborného a dalšího vzdělávání nemáme nikoho s normálním hezkým českým jménem? Namátkou třeba Neumajer, Hawinger nebo Wagner?

Anonymní řekl(a)...
12. března 2010 v 21:04  

Nejsem si jist, zda zrovna Vy, pane kolego, kterého musel pan náměstek Kitzberger osobně vyvést z půdy MŠMT poté, kdy jste zde způsobil výtržnost zapálením pochodně učícího se procesu, jste povolán posuzovat užitečnost personálních změn zde. Pokud jste si nevšiml, pan náměstek neodchází, pouze povýšil na pozici poradce paní ministryně. Věřme, že na této pozici se mu podaří naplnit optimistická slova ředitele Zeleného v rozhovoru s redaktorem Lutonským: "Státní maturity budou!"

ignorant řekl(a)...
13. března 2010 v 9:23  

Děláte si z toho srandu kolegové, ale ono je celkově na pláč.

Simona CARCY řekl(a)...
13. března 2010 v 11:33  

Pláčete nad tím kolegové, ale ona je to docela sranda!

Luděk Blaha řekl(a)...
13. března 2010 v 12:38  

náměstek neodchází, pouze povýšil na pozici poradce

Pravda, pozice mu byla nabídnuta. Možná proto, aby se po pár zelených třeba někde neprokecl.
A tu pochodeň jste mi připomínat nemusel. Dost to bolelo, jak se mi hroutily ideály a jak mi při tom kroutil ruku.

Anonymní řekl(a)...
10. dubna 2010 v 11:03  

Kdyby bylo prvního apríla, nedivila bych se. Jinak je to k pláči. MŠMT se zabývá blbostmi a děti začínají být nevzdělavatelné. Kdysi se řešilo na školách kouření,později drogy,pak šikana mezi žáky a posléze to bude syndrom vyhoření u učitelů a šikana učitelů žáky školy. Mám zprávy,že problémy s dětmi už údajně začínají v MŠ. Pánové a dámy, nestane- li se zázrak čeká nás americké školství

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.