9. 4.: kurs Mýty moderních dějin

sobota 13. března 2010 ·

Školní dějepis se vedle historiografických zdrojů střetává též s publicistickými, literárními a filmovými obrazy dějin. Obecné povědomí o moderních dějinách často konstituují spíše tyto mediální zkratky než vědecká historiografie. Seminář nabídne možnosti, jak s těmito často mytologizujícími obrazy dějin pracovat. Z kritické analýzy těchto příběhů lze vytěžit řadu postřehů, které osvětlí proces konstituování historického vědomí.


Seminář se zaměří též na vzájemnou konfrontaci „národních mýtů“ v středoevropské perspektivě. Dopolední blok bude zaměřen spíše teoreticky, odpolední spíše prakticky, jeho součástí budou projekce dobových snímků a ukázky práce s textem. Seminář bude rozdělen do následujících tematických celků.

   1. Metahistorické příběhy a jejich podíl na konstituování historické paměti středoevropských národů ve vzájemné konfrontaci.
   2. Dějiny a totalitní ideologie: komunistické a nacistické obrazy historie ve vzájemné komparaci. Mytizace dějin jako nástroj ideologické manipulace.
   3. Moderní historická paměť středoevropských národů a její konstitutivní mýty v komparativní perspektivě: Mnichov 1938, Katyň 1940, Budapešť 1956, Slovensko 1944 aj.
   4. K čemu může sloužit historické vědění? Zdeněk Nejedlý a komunistický výklad českých dějin. Dějiny jako zdroj společenské legitimity.
   5. Obraz nepřítele v národní a ideologicky motivované historiografii. Komparace jednotlivých typů (Čech/Němec, vykořisťovat/vykořisťovaný, Polák/Rus aj.).
   6. Filmové obrazy dějiny a jejich (de)konstrukce.
   7. Kontrafaktuály a jejich didaktické využití (Mnichov 1938).
   8. Ikony a emblémy moderních dějin. Analýza významných obrazů, které v mediálním kontextu v redukované verzi prezentují peripetie moderních dějin (Michail Gorbačov, berlínská zeď, Jan Pavel II., 11. září 2001 aj.).

V rámci semináře je možné absolvovat prohlídku (pouze v případě předem ohlášeného zájmu). Začátek v 13.30 v prostorách ABS.

Prameny k moderním dějinám v Archivu bezpečnostních složek  (Mgr. Anna Pavlíková)

    * seznámení s charakterem pramenů v ABS i jiných archivních fondech
    * komentované ukázky jednotlivých typů archivních materiálů (spisový materiál, filmy, fotografie aj.), didaktické možnosti využití archivního materiálu
    * prohlídka badatelny ABS v prostorách Ústavu

      


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.