MŠMT: Kultura genderově vyváženého vyjadřování

úterý 12. ledna 2010 ·

Skupina sociálních programů ve školství pod vedením náměstkyně Kláry Laurenčíkové připravila novou příručku vztahující se k genderově korektnímu jazyku. Způsob, jak mluvíme a píšeme a jak smýšlíme o realitě, spolu souvisí. Má vliv na to, jak stavíme priority k řešení a co naopak odsunujeme na okraj zájmu. A právě český veřejný prostor trpí masivním podceňováním žen.


Lékař má lepší image než lékařka, kuchař je důstojnější název než kuchařka a učitel má v obecném povědomí vyšší status než učitelka. Že se s jazykovou diskriminaci setkávají již dívky v předškolním a školním věku, doloží příklady v našem textu.



Gender_prirucka.pdf Gender_prirucka.pdf (2,65MB PDF)

19 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
13. ledna 2010 v 8:55  

Proboha,to je výsledek dvou desetiletí vyhodnocování!

Anonymní řekl(a)...
13. ledna 2010 v 13:10  

Autorky uvedené genderové příručky nejsou magoři, ale magorky.

V tomto směru doporučuji velmi slušnou recenzi této příručky od Leo Pavláta pod názvem JAZYK: Doporučení pro genderovou příručku, která vyšla včera na
http://neviditelnypes.lidovky.cz/jazyk-doporuceni-pro-genderovou-prirucku-fib-/p_spolecnost.asp?c=A100111_180950_p_spolecnost_wag

" Naprosto souhlasím s autorkou příručky Janou Valdrovou, že „ženy jsou úplně stejně vzdělané, stejně kompetentní a stejně jako muži dosahují úspěchů.“ Má-li však nařízená mluva změnit ženám nepříznivý stereotyp, obávám se, že jeden jazykový problém zůstává v češtině nevyřešen. Jmenuje se příčestí minulé.
Jak známo, měkké či tvrdé i (y) u slovesa v něm závisí na rodu podmětu. Problém nastává, když se ženský a mužský rod setkají. Tehdy se příčestí minulé řídí rodem mužským, takže třeba ve větě „kluci a holky si hráli“ píšeme na konci měkké i. Nahlíženo duchem příručky, která vysvětluje, „co je genderově nekorektní jazyk“, je to jasná diskriminace žen, navíc v citlivém formativním věku. Je snad klučičí hra lepší či hodnotnější než hra holčičí, aby společné hraní chlapečků a holčiček neslo jazykově pečeť mužského elementu? Nebo co když se nesexisticky, genderově zcela vyváženě napíše věta: „Ministři a ministryně jednali o státním rozpočtu?“ Bude-li ve shodě s českou gramatikou u slovesa měkké i, znamená to snad, že páni ve vládě jsou oproti ministryním něčím víc?

Anonymní řekl(a)...
13. ledna 2010 v 15:48  

Snad ještě platí a je možno: Kluci a holky si hrály. …a je oddiskriminováno.
Pacák

Anonymní řekl(a)...
13. ledna 2010 v 16:00  

Autorky zapomněly ještě na další strašnou diskriminaci způsobenou češtinou: jak je možné, že kalhotky jsou číslo (po)množné a podprsenka číslo jednotné??? Takový hrozný omyl!

Anonymní řekl(a)...
13. ledna 2010 v 16:29  

Kapitalizmus se kácí, Mayové slibují za dva roky konec světa… Mají to tam nahoře starosti, ty tak mít a ještě za to dostávat královsky zaplaceno.

Anonymní řekl(a)...
13. ledna 2010 v 20:35  

„kluci a holky si hráli“

no ... myslím, že genderově vyváženě by to bylo
"kluci si hráli a holky to hrály"

ignorant řekl(a)...
13. ledna 2010 v 20:51  

já bych šel ještě dále "ženy rubaly uhlí a slévaly ocel, muži vařili a rodili děti" . No řekněte - nebude to vynikající text ? Pokud by jsme to obsahově brali do důsledku, tak mě všechny mé kamarádky ( myslím tím všechny ) přitloukly obrovskými hřeby k vratům ! jen aby nám tyto "milé" dámy za chvíli nezakázaly i sex !!

Anonymní řekl(a)...
14. ledna 2010 v 0:31  

I vy jedni šovinisti/šovinistky!
Z toho by se jeden/jedna pos*al/a.
Podepsán vyučující (hlavně teď, o půlnoci) z Prahy.

Anonymní řekl(a)...
14. ledna 2010 v 10:00  

Pane kolego, to není šovinismus ze strany mužů, ale odpor vůči patologické formě feminismu, která jde nad rámec zdravého rozumu.
Asi by bylo nejlepším řešením uzákonit jedno pohlaví a "kultura genderově vyváženého vyjadřování by konečně byla naplněna.

Anonymní řekl(a)...
14. ledna 2010 v 10:00  

Pane kolego, to není šovinismus ze strany mužů, ale odpor vůči patologické formě feminismu, která jde nad rámec zdravého rozumu.
Asi by bylo nejlepším řešením uzákonit jedno pohlaví a "kultura genderově vyváženého vyjadřování by konečně byla naplněna.

Kalashnikoff řekl(a)...
15. ledna 2010 v 7:48  

Pánové, nedělejte si legraci z tak závažných problémů,jako je gender. Ve Švédsku se již i chlapci učí chodit na malou na mísu a sedět při tom, nikoliv do pisoáru. Já to sice jako genderově korektní neshledávám, protože pak by i holčičky měly chodit na pisoár, což prý díky americkému objevu jistého jednorázového trychtýře, který se nasadí na patřičná místa, jde, ale tamní feministky prý vyjí rozkoší. Těšme se!

Anonymní řekl(a)...
15. ledna 2010 v 11:55  

Autorka možná je, možná není blondýnka, ale vtipy o blondýnkách jí připadají urážlivé. Slyšela někdy nějaký židovský vtip /sbíral je i Poláček/, nebo vtip o Skotech? A skutečně si myslí, že se jedná o projev rasismu?

diskriminovaný řekl(a)...
25. ledna 2010 v 9:51  

Jako muž se cítím diskriminován, a proto bych prosil vypracovat příručku, kde "čeština" nebude jen rodu ženského, ale i mužského "češtin". Totéž slovo "krása", neboť mi připadá nepřípustné, když se řekne "(ta) krása mužského těla" (jako v mém případě, že ;-)... Ujme se toho někdo, nebo se do toho mám pustit sám? Kolik peněz mi na to dáte?

Anonymní řekl(a)...
26. ledna 2010 v 11:33  

Rada diskriminovaným: musíte žádat EU a potom čerpat a čerpat, dokud je z čeho. Kdo chvíli nečerpal, již stojí opodál.

hostka řekl(a)...
27. ledna 2010 v 2:20  

fakt nemaji co delat, ze?

na okamzi jsem si myslel, ze jsem se ocitl na feministky.com :D

(ze prej hostka :D )

Anonymní řekl(a)...
27. ledna 2010 v 9:22  

Kde autorky žijí? Na slovo "občanka" si zvykat nemusíme, protože existuje a užívá se. Na slovo "pediatra" si zvykat ani nechceme, protože se běžně používá slovo "pediatrička".

Anonymní řekl(a)...
27. ledna 2010 v 9:38  

Kde autorky žijí? Nemusíme si zvykat na slovo "občanka", protože existuje a používá se. Nemusíme si zvykat ani na slovo "pediatra", protože se používá "pediatrička".

Anonymní řekl(a)...
27. ledna 2010 v 14:37  

Proč zviditelňovat odborný přínos žen? Chtějí snad autorky tvrdit, že je neviditelný?

Anonymní řekl(a)...
1. ledna 2013 v 18:42  

Běžně se sice používá pojem "pediatrička", ale schválně se zkuste podívat na dveře těchto "pediatriček" či např. "praktických lékařek". Myslíte, že tam opravdu naleznete ženský tvar tohoto povolání? .. Pokud je český jazyk skutečně tak genderově korektní, proč si ženy-právničky nechají psát na vizitky "advokát". Proč neexistuje ženský ekvivalent slova chirurg. Pokud zde hovoříte o feminismu, jste hloupí. Jazyková diskriminace se netýká jen žen, ale i mužů. Stejně jako neexistují ekvivalenty k některým mužským názvům, neexistují rovněž k některým ženským.
Jazyk v kultuře každé společnosti hrozně moc důležitý, protože se jeho prostřednictvím šíří veškeré stereotypní představy, o mužích, i ženách. Tohle vůbec není o feminismu, a pokud opravdu neznáte skutečný význam tohoto slova a nevíte nic o dalších souvislostech souvisejících s genderovou problematikou, tak se raději nevyjadřujte. Navíc feminismus dnes již skutečně není o tom, že ženy chtějí čůrat ve stoje. Nevěříte li, něco si o tom přečtěte.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.