Veronika Rodriguez: Státní maturita bude digitální. Za 328 milionů korun

úterý 1. prosince 2009 ·

Staronový šéf projektu státních maturit Pavel Zelený trvá na tom, že se každá střední škola v zemi musí vybavit zvláštním počítačem, scanerem a tiskárnou. Tak, aby se mohly vyplněné maturitní testy posílat elektronicky ke zpracování do Prahy. Ministerstvo školství dnes kvůli tomu vypsalo nové výběrová řízení - na dodavatelskou firmu, která by vybavila školy potřebnou technikou. Jde o zakázku za 328 milionů korun.

Z článku na zpravodajském portálu Aktuálně.cz vybíráme:

Ministryně školství Miroslava Kopicová navzdory výše uvedeným faktům Zeleného v čele projektu státní maturity nezpochybňuje.

S novým způsobem, jak organizovat státní maturity, souhlasí. K tomu, že šéf úřadu spolupracuje s možnými účastníky výběrových řízení, se nevyjádřila.

"Bylo nutné připravit nový a detailní návrh modelu včetně logistického zabezpečení, který prošlo silnou odbornou oponenturou," vzkázala po mluvčí úřadu Kateřině Böhmové.

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2009 v 19:42  

To je přesně ono- jde jen o lukrativní zakázky, kšeft, velké peníze, nějaká úroveň či podúroveň státních maturit je nepodstatná. Zelený již jednou byl ředitelem Cermatu, měl by být odvolán.

Luděk Blaha řekl(a)...
1. prosince 2009 v 20:17  

Zelenoš na obzoru.
Je-li počet středních škol doopravdy 1467, pak jeden maturitní termínálek vyjde přibližně na 223 tisíc 585 a půl koruny.

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2009 v 20:58  

Za ty peníze by mohl mít každý maturant netbook s 3G modemem...

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2009 v 20:59  

... myslíte snad, že by mohl odpovídat rovnou online?!

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2009 v 22:36  

V době cloud computingu tohle může zadat jen naprostý idiot nebo zloděj.

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2009 v 22:37  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2009 v 22:39  

Zelený stále žije v minulém století, tak se nedivte. Nemít Fischera za statistického kámoše, tak obchází školy s tabulema.

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2009 v 23:30  

Navzdory dosud neprokázané inteligenci Veroniky Rodriguez by se dalo usuzovat, že pokud jednou pořídím terminály a pak to budu (v éře internetu celkem logicky) řešit vzdáleně, povede to jistě k úsporám, než každoročně svéžet tuny počmáraných papírů do jednoho centra a tam udělat totéž, co se podle autorky má dít na školách. Tak nevím, ale ta srovnávací úvaha vychází jasně ve prospěch decentralizovaného modelu. Ovšem za cenu, že to zřejmě škrábe brýlatého Lišku. Soudím však, že blaho země jest vyšším imperativem než balho neúspěšného politika, který bude brzo moci do sněmovny jen tak na galerii....

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2009 v 23:50  

a ve výběrovém řízení bude vybrána firma ?
a) Mrázka
b) Koženého
c) Krejčíře

ignorant řekl(a)...
2. prosince 2009 v 0:09  

Zadejme tedy maturitu s internetem jako to chtějí dělat v Dánsku. Student - maturant dokáže, že umí trochu číst a trochu zvládat základy práce s PC. Díky těmto pracně získaným informacím snad potom zvládne cokoliv, čeština a znalost literatury - žádný problém !! Kdo si na tom sakra namastí kapsu ? Aby z toho nevylezl nový opencard

Anonymní řekl(a)...
2. prosince 2009 v 7:38  

Tohle je po čertech close card ;-)

Anonymní řekl(a)...
2. prosince 2009 v 9:47  

Jménem diskutujících prosím správce blogu, aby prováděl cenzuru nikoliv odstraňováním příspěvků, ale pouhým začerněním inkriminovaných výrazů, tak jak je to provedeno např. zde:
http://bit.ly/8GEvb3

Odstaňováním příspěvků se totiž cenzor ocitá v roli poručíka Duba, který varuje vojáky před návštěvou veřejného domu, aniž by jim ukázal, kde se takový nepřátelský dům nachází...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.