Petra Sasínová: Dva roky po Štrasburku. Rom ve škole je důvodem k útěku

úterý 1. prosince 2009 ·

Základní škola Přemysla Pittra v Ostravě-Přívoze vypadá jako normální základní škola, ale je jiná. Aniž to někdo plánoval, je to téměř čistě etnická škola. Chodí tam devadesát osm procent romských žáků. V sousedství je další velká základní škola - Gebauerova. Romských dětí se tam učí asi devadesát pět procent. Neromské žáky škola nemá šanci získat. Rodiče je tam nedají.

Z článku na zpravodajském portálu Aktuálně.cz vybíráme:

"Když počet romských dětí přesáhne čtyřicet procent, je to konec. Rodiče bílých dětí začnou houfně přehlašovat své děti do jiných škol. Nedá se tomu zabránit," vysvětluje zakladatelka církevní školy Přemysla Pittra, nyní šéfka neziskové organizce Společně - Jekhetane Helana Balabánová.


Přesně to se stalo v Gebauerově škole, kde před dvaceti lety silně převažovali neromští žáci. Ředitelka školy může jen snít o tom, že bude někdy mít romských a neromských dětí půl napůl.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2009 v 17:14  

Jak máme tomu článku rozumět? Autorka se snad diví? Nebo dokonce pohoršuje? Jestliže ano, pak je ona, a nikoli ten meteorit (http://tinyurl.com/ygpehb8), důkazem života na Marsu.

Luděk Blaha řekl(a)...
1. prosince 2009 v 18:27  

Romové také neradi posílají svoje děti do gádžovských škol.
Ale stát je k tomu nutí. Podle mého soudu to zavání diskriminací.
Už jenom ten komentář o nenormální škole ...

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2009 v 23:45  

a co ZŠ Boženy Němcové v Přerově - a že to Kocába nijak nevzrušuje tento rasismus na ruby

Anonymní řekl(a)...
2. prosince 2009 v 6:56  

http://zpravy.idnes.cz/kanadsky-denik-skoly-si-nevedi-rady-s-liknavosti-romskych-deti-z-ceska-1zp-/studium.asp?c=A091129_164255_studium_abr

Anonymní řekl(a)...
2. prosince 2009 v 17:58  

Mnoho Romů, gádžova smrt...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.