Ondřej Liška: Jediný způsob, jak zachránit školství

středa 2. září 2009 ·

Začíná nový školní rok, který bude možná těžší než ty předchozí. Pro pedagogy, pro rodiče i pro žáky.

Důvod? Vláda se chystá seškrtat rozpočet resortu školství takovým způsobem, že nezbude než snížit platy učitelů - o zastavení řady potřebných projektů nemluvě.

Otevřeně říkám, že Strana zelených nepodpoří snížování výdajů na vzdělávání. Ekonomické zákonitosti říkají, že naše školství by mělo z krize vyjít modernizované, ne utlumené a degradované. Vždyť už dnes ukazují výsledky srovnávacích studií TIMSS a PISA, že čeští žáci se ve všech oblastech rok od roku zhoršují.

V době krize se jistě šetřit musí – ale na pravém místě! Snižovat rozpočet školám, které už beztak nemají kde brát, je kontraproduktivní a přivolává to na nás další krizi.

Rok a půl jsem byl ministrem školství, mládeže a tělovýchovy. Rok a půl jsem se musel své pracovní dny dělit mezi snahu o zlepšení našeho vzdělávacího systému (což by měla být jediná skutečná pracovní náplň ministra) a přesvědčování svých kolegů o jednom zcela zjevném faktu: že školství je rozpočtově fatálně podhodnoceno a že situace, kdy se školy všech stupňů doslova doprošují, aby politici splnily své papírové sliby, je nedůstojná a trapná. Tu jsem byl kvůli rozpočtu u ministra financí, jindy přímo u premiéra, někdy jsme se nad mými požadavky dohadovali všichni najednou.

Tato zkušenost mě dokonale poučila. Spoléhat na to, že politici někdy svá slova o vzdělávání jako společenské prioritě skutečně dodrží, je naivní. Musíme je k tomu donutit.

Česká republika vydává na vzdělávání 9,7% veřejných výdajů, což je jedno z nejhorších čísel v OECD. Tam je totiž průměr 13%. Tříprocentní rozdíl přitom znamená mnoho miliard, které naše školství akutně potřebuje.

Strana zelených chce proto přijít se změnou rozpočtových pravidel. Novelou příslušných zákonů chceme každou novou vládu zavázat k tomu, že bude každý rok dávat na vzdělávání 12% rozpočtových výdajů. Pak se politici nebudou moci z podpory školství vyzout a použít peníze někde jinde (kde by je možná rádi viděli jejich spřátelení lobbisté).

Až vás bude někdo přesvědčovat, že takové opatření není legislativně možné, nebo že na to republika ekonomicky nemá – nevěřte mu. Možné to je a není to vůbec nic těžkého. A co se týče zdrojů – v přechodové fázi lze využít například očekávané příjmy z privatizace a nemalé výnosy podniků se státní účastí (např. ČEZu).

Hlavní argument pro náš návrh ale je, že ty peníze prostě nelze investovat lepším a efektivnějším způsobem.

Říkám to nerad, ale změna rozpočtových pravidel je v současné době zřejmě jediný způsob, jak našemu školství pomoci.

Převzato z blogu autora blog.aktualne.centrum.cz/blogy/ondrej-liska.php

1 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
3. září 2009 v 14:34  

Zloděj křičí, chyťte zloděje!!! Jinak to nemohu bez zvednutí žaludku ani dočíst: ....Spoléhat na to, že politici někdy svá slova o vzdělávání jako společenské prioritě skutečně dodrží, je naivní. Musíme je k tomu donutit....
No to je myšlenka zeleného giganta. Snad lze dodat jen už známé ...silou Kaťuško, silou...
Člověk špinavý až po lokty z politických pletich se náhle od ostatních politiků distancuje, aby mohl valit předvolební zelenou kaši. Moc laciné, Ondřeji!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.