Studenti hledají statečné osobnosti z období komunismu

čtvrtek 9. července 2009 ·

Studenti středních škol hledají ve svém okolí osudy lidí, kteří projevili odvahu a nebáli se postavit totalitnímu režimu. Projekt přivede mladé lidi k tématu, o kterém se toho ve škole mnoho nedovědí. K výuce poválečných dějin chybí učitelům pomůcky i metodické materiály a část z nich se k tématu pro nedostatek času vůbec nedostane nebo se mu vyhýbá. Projekt Ceny příběhů bezpráví umožňuje studentům setkat se s pamětníky osobně a pokusit se vyrovnat s tématem, které v české společnosti často vyvolává protichůdné reakce. Uzávěrka nominací na Cenu Příběhů bezpráví proběhne na začátku července 2009.

„Děti, které k nám přicházejí ze základní školy, neví o komunismu skoro vůbec nic nebo o něm mají velmi zkreslené představy,“ říká Zdena Juklová, učitelka Obchodní akademie v Tanvaldu. „Možná ještě někteří znají Miladu Horákovou, ale už nikdy neslyšeli o generálu Heliodoru Píkovi.“ Nedostatečné znalosti nedávných dějin potvrdilo i dotazníkové šetření prováděné společností Člověk v tísni. Šedesát procent žáků středních škol v něm uvádí, že má nedostatečné či téměř žádné informace o období mezi lety 1948 a 1989.

Cena Příběhů bezpráví umožňuje studentům čerpat historii od přímých svědků. Své nominace budou dokládat dobovými materiály jako fotografiemi, dopisy, úředními dokumenty nebo rozhory s pamětníky. Nejdůležitější částí pátrání je pro mnohé už samotná formulace otázek po smyslu a podstatě lidské statečnosti a povaze totalitního režimu.

Nominace v rozsahu 2-4 normostrany mohou studenti posílat do 7. 7. 2009, načež bude o výběru laureátů rozhodovat studentská porota. „Posuzovat něčí činy a hodnotit je z hlediska statečnosti se mi nezdá vůbec jednoduché,“ uvažuje studentka Martina Tesařová, která bude jako porotkyně vybírat z došlých prací. „Myslím, že mi v hodnocení nebude záležet jen na tom, jak bojovně se člověk zachoval, ale co všechno tím činem také riskoval.“ Ocenění budou pamětníkům či jejich příbuzným předána za přítomnosti studentů, kteří je nominovali. Ceremoniál se uskuteční během slavnostního zahájení 5. ročníku Příběhů bezpráví dne 2. listopadu 2009.

Projekt Příběhy bezpráví je součástí rozsáhlého vzdělávacího programu Jeden svět na školách, jehož materiály využívá přes 2 600 škol v České republice. Tematicky zaměřené soubory vzdělávacích materiálů obsahují dokumentární filmy, informační a didaktické pomůcky, pracovní listy atd. Vedle témat jako lidská práva, krizové oblasti světa, nedemokratické režimy či rasismus se program věnuje i poválečným československým dějinám.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.