NÚOV: Koncept - nový projekt na pomoc dalšímu vzdělávání v ČR

čtvrtek 9. července 2009 ·

Díky projektu Koncept by měli lidé získat lepší přístup k dalšímu vzdělávání, měli by mít k dispozici širokou nabídku kvalitních kurzů odpovídajících potřebám trhu práce, dostatek hodnověrných informací a také poradenské služby. Koncept, plným názvem Koncepce dalšího vzdělávání, je národní projekt Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, jehož řešitelem je Národní ústav odborného vzdělávání. Je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Projekt by měl podpořit všechny potenciální dospělé uchazeče o další vzdělávání po ukončení školy. V ČR se dosud dále vzdělává jen šest procent dospělých lidí v aktivním věku. To je velmi málo nejen ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi, ale hlavně je tato situace nepříznivá z hlediska možností pracovního uplatnění a vůbec budoucí konkureceschopnosti naší země. Hlavním cílem projektu je proto systematická podpora dalšího vzdělávání, která nahradí dosavadní dílčí, nekoordinovaná řešení a izolované aktivity.

- Účast na dalším vzdělávání by se měla zvýšit pomocí cílených nástrojů pro stimulaci poptávky. Pobídky se budou týkat jednotlivců i malých a středních podniků a mohou mít finanční i nefinanční charakter.

- Bude vyvinut systém předvídání kvalifikačních potřeb a díky němu by měla být nabídka kurzů dalšího vzdělávání více sladěna s potřebami trhu práce.

- Tvůrcům vzdělávacích programů i lektorům bude poskytnuta všestranná metodická pomoc, která povede ke zvýšení úrovně dalšího vzdělávání a k použití vhodných forem (např. distanční studium, modulové kurzy).

- Bude navržen systém externího hodnocení a sebehodnocení vzdělávacích institucí, certifikace lektorů a akreditace vzdělávacích programů. To rovněž přispěje ke zkvalitnění nabídky dalšího vzdělávání.

- Existující informační zdroje budou propojeny tak, aby vznikl ucelený informační systém a současně budou rozšířeny poradenské služby v oblasti vzdělávání dospělých. V důsledku toho se zvýší informovanost a tím i dostupnost dalšího vzdělávání pro všechny potenciální klienty.

Další informace najdete na adrese: www.kdv.nuov.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.