MŠMT: Evropská akce v oblasti drog

čtvrtek 2. července 2009 ·

Evropská komise, Generální ředitelství pro spravedlnost, svobodu a bezpečnost představilo iniciativu Evropská akce v oblasti drog (European Action on Drugs), která je součástí Protidrogového akčního plánu EU na období 2009-2012.

Evropská akce v oblasti drog je novou platformou pro všechny evropské veřejné a soukromé organizace, nevládní organizace, občany a vůbec kohokoli, kdo v této oblasti působí nebo se o ni zajímá. Zájemci mohou podepisovat závazky, které budou komunikačně propojeny a podporovány. Informace o iniciativě jsou průběžně zveřejňovány na stránkách EAD.

Mezi prvními signatáři závazků, přijatých v rámci iniciativy Evropská akce v oblasti drog, je i jedna organizace z České republiky. Představení EAD se v Bruselu zúčastnil doc. MUDr. PhDr. Kamil Kalina, CSc., výkonný místopředseda Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky.

Evropská akce v oblasti drog (EAD) si klade za cíl společnou komunikací podpořit závazky profesionálů i jednotlivců, které mohou přispět k řešení drogového problému. Podpis závazku má představovat "skutečný závazek k praktickému činu", jako je např. zvyšování informovanosti o nelegálních drogách a rizicích spojených s jejich užíváním, souhlas s odpovědným přístupem vůči legálním drogám (alkohol, léky na předpis), apod. Závazky mají být praktické, kreativní, ale zároveň jednoduché, konkrétní a měřitelné.
Evropská komise nebude závazky přímo financovat, ale poskytuje veřejnou platformu a nástroje pro kampaň v rámci této akce. Byly rovněž zřízeny speciální internetové stránky věnované Evropské akci v oblasti drog, kde je možno porovnávat své zkušenosti s ostatními. Ti, jejichž závazek byl přijat, obdrží osvědčení účastníka Evropské akce v oblasti drog, štítek účastníka a CD ROM obsahující propagační materiály.

Mezi prvními 21 signatáři závazků v rámci Evropské akce v oblasti drog je pražské o.s. Prev-Centrum. Závazek Prev-Centra si můžete přečíst na stránkách Evropské komise, informujících o představení EAD.

Formulář žádosti a závazku k vyplnění a další aktuální informace týkající se Evropské akce v oblasti drog najdete na stránkách www.action-drugs.eu (anglicky, německy, francouzsky), nebo je získáte od týmu Evropské akce v oblasti drog, jehož adresu najdete na uvedených stránkách. Součástí stránek je také tzv. informační koutek o drogách (Drug information corner), který shrnuje přístup Evropské komise k drogové problematice a odkazuje na další zdroje informací.

Více informací nalezete na internetovém portálu o legálních a ilegálních drogách.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.