Ředitelka ÚIV vyslechla stížnosti squatterů

čtvrtek 2. července 2009 ·

Ředitelka Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV) Pavla Zieleniecová přijala během odpoledne 1. července okolo 15 squatterů na půdě Zákaznického informačního centra ÚIV. Setkání probíhalo formou moderované diskuse, přičemž si squatteři stěžovali na násilný zásah bezpečnostní agentury a zajímali se o náhradu škody, která jim byla způsobena údajným odcizením osobních věcí ze squatu. Stanovisko ÚIV je následující: Zásah byl přiměřený vyhrocené situaci a ústav nemá žádné poznatky o tom, že se ztratily jakékoliv cennosti.

Jednání nemělo žádné jasné závěry, neboť stanoviska obou stran byla výrazně odlišná. ÚIV jako správce státního majetku – vil Milada aMiluška - nemůže souhlasit s pobytem squatterů.

Squatteři či jejich sympatizanti, kteří byli před budovou ÚIV a kteří již ráno obsadili Zákaznické informační centrum, opustili po skončení jednání Senovážné náměstí. Celá akce probíhala za účasti Policie ČR a za asistence antikonfliktního týmu.

Squaty Milada a Miluška jsou definitivně vyklizené

Oba objekty – vila Milada i Miluška – jsou k dnešnímu dni vystěhované a vyklizené. Squtteři měli dnes do 14:00 šanci vyzvednout si své osobní věci (doklady, šperky, knihy, oblečení). Ode dneška budou objekty střeženy bezpečnostní agenturou, aby se zamezilo nežádoucímu návratu squatterů.

ÚIV nyní majetek, podle zákona o majetku ČR, prohlásí za nepotřebný pro svou činnost a nabídne jej k převodu jiným státním institucím. Obě vily jsou znovuzapsány do katastru nemovitostí a ústav nebude usilovat o jejich demolici.

18 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. července 2009 v 6:58  

Paní ředitelka samozřejmě lže, v televizi jsme mohli vidět, že bezpečností agentura vyhazovala majetek squatterů i zavřenými okny a ze střechy domu.

Anonymní řekl(a)...
2. července 2009 v 7:39  

agentura se dopustila jediné chyby, a to, že nevyhazovala squattery i s jejich šperky. až budete mazat tento příspěvek jako nevhodný, mějte na paměti, že zavíráním očí před porušováním zákona se řada předchozích ministrů dopouštěla přestupku a to v době, kdy MILADA byla v katastru (Zeman, Pilip, Buzková)

Anonymní řekl(a)...
2. července 2009 v 13:06  

Jak proběhl nový zápis do katastru bez nutné kolaudace? Dokáže mi to někdo vysvětlit? Tuším za tím nějakou levárnu.

Jakub Horký řekl(a)...
2. července 2009 v 13:20  

Nechápu proč lže a proč kreje nácky v ochrance ... to v tom jede taky ne?
Jaký má motiv? To vypadá na nátlak z hora! Komorous?

Anonymní řekl(a)...
2. července 2009 v 13:28  

Mne osobne se zda, ze pani reditelka tuto reakci necekala. Nejspise si myslela, ze si objedna nejakou doporucenou agenturu o krere nejspise ani nevi jak se jmenuje, posle tam par polisu a bez vetsich problemu squatery vyhodi a dum zabere. Ocividne se spletla a z duvodu zrejme slabosti jeji osoby ted netusi jak z toho ven a tak se radeji priklani k prokazatelne nepravdivym teoriim a zuby nehty se jich drzi. To je tak kdyz date zenskou na vedouci pozici.

PS - ne, sovinisticke prase nejsem, mluvi za me tisice let historie. Proste na to holky porad jeste nemate. Ale fandim vam!

Anonymní řekl(a)...
2. července 2009 v 14:05  

Co je to za "demokratický" stát, kde se pár parchantů vláme do soukromého objektu, obsadí ho, obtěžuje okolí hlukem, zápachem i svým zjevem a nejbližší okolí či orgány státní moci se rozpakují jim docela prostě nakopat prdel?

Co je to za "demokratický" stát, kde se squattery vyjednává ministr pro lidská práva a hledá jim náhradní ubytování, zatímco z republiky odjíždí stovky Romů do Británie či do Kanady, protože nemají práci, mají obavy o život svůj i život svých dětí a na Moravě jsou stovky rodin bez střechy nad hlavou?

Co je to za "demokratický" stát, kde zástupci téhle lúzy si jdou stěžovat majiteli objektu na jednání bezpečnostní agentury, majitel objektu s nimi dokonce jedná, a oni ještě pak zvažují trestní oznámení?

keff řekl(a)...
2. července 2009 v 15:53  

zákon č. 140/1961 Sb. - Trestní zákon:
§ 238 Porušování domovní svobody
odst. 1 Kdo neoprávněně vnikne do domu nebo bytu jiného nebo tam neoprávněně setrvá, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem.

Tady snad milí anoynmní squatteři není co řešit, definice trestného činu na vás sedne jak poklice na hrnec. ÚIV vyklízel svůj objekt, a nemůže za to, že si do něj pár agresivních hovad natahalo svůj bordel.

keff řekl(a)...
2. července 2009 v 15:55  

SimCZik: "dům zabere"? Takže když ze svého bytu vykopete bandu která se v něm bez vašeho souhlasu usadila, a způsobuje problémy svému okolí, tak jste si ho "zabral"?

Anonymní řekl(a)...
2. července 2009 v 16:49  

To keff: V okamžiku. kdy tam před mnoha lety vnikli, dům de iure neexistoval. Je dokonce otázkou, zda právě ÚIV neporušil domovní svobodu squatterů, protože občanský zákoník zná i institut vydržení a oni byli ve svém obydlí ;-) ÚIV měl podle mne nejprve podat žalobu na vyklizení a teprve po rozsudku jednat. Brát si právo do vlastních rukou nemůže ani státní instituce.

Anonymní řekl(a)...
2. července 2009 v 19:17  

Rozhořčení mnoha lidí tady nebere hranic a je to v pořádku. Buďme rádi za to, že si tu svůj názor můžeme svobodně sdělit. proč se ale stejně svobodně nemůžeme rozhodnout, jakým způsobem budeme žít? V naší společnosti jsou nastavena určitá umělá pravidla, která bychom měli dodržovat. Pokud někdo chce žít svůj život, mít své vlastní hodnoty a představy o světě, není mu to umožněno. Milada nebyla pouze obydlím pro squattery, ale byla i autonomním kulturním centrem, kde se mohli lidé scházet a realizovat.

Anonymní řekl(a)...
3. července 2009 v 8:55  

"V naší společnosti jsou nastavena určitá umělá pravidla..."
No, to je tedy formulace! Někdo je vlastníkem domu, ale čistě podle jakýchsi "umělých pravidel".

"Pokud někdo chce žít svůj život, mít své vlastní hodnoty a představy o světě, není mu to umožněno. Milada nebyla pouze obydlím pro squattery, ale byla i autonomním kulturním centrem, kde se mohli lidé scházet a realizovat."

Pokud někdo chce žít svůj život, mít své vlastní hodnoty a představy o světě, měl by si koupit starou barabiznu nebo založit občanské sdružení "Squatteři všech zemí spojte se" a veřejné sbírky pak financovat zakoupení nějaké staré barabizny, ve které se ovšem budu muset stejně chovat podle občanského zákoníku. Teprve v takovém případě mi to bude "umožněno".

"Milada nebyla pouze obydlím pro squattery, ale byla i autonomním kulturním centrem, kde se mohli lidé scházet a realizovat."
Řešení a podmínky vzniku "autonomního kulturního centra" naleznete v předchozím odstavci. To, že někam přivezu sound systém a pouštím všem přítomným od rána do rána nahrávky pořízené v okresní traktorové stanici "Rudá záře", tak to ještě neznamená, že jsem založil autonomní kulturní centrum.

parabellum řekl(a)...
3. července 2009 v 9:40  

To Anonym z 3.7. 8:55

Samozrejme, ze jsou specielne v teto zemi nastavena umela pravidla - zcela v rozporu s jakoukoli trzni legitimitou byla napriklad privatizovana podstatna cast bytoveho fondu zpusobem, ktery minimalne jednu celou generaci naprosto odrizl od moznosti poridit si dostupne bydleni - reknete mi, na zaklade jake obecne platne civilizovane normy byla urcite casti obyvatelstva v teto zemi odprodana podstatna cast bytoveho fondu za privilegovane zlomky trzni ceny?

A co tech vice nez milion lidi, kteri neopravnene proti vuli majitelu okupuji 750 000 bytu s regulovanym najmem, pricemz jediny dokument, ktery je k tomu opravnuje byli majitele nemovitosti nuceni podepsat pod natlakem, za napadne nevyhodnych podminek, tudiz ve sve civilizovane podstate neplatny?

Umoznete squaterum poridit si nemovitosti za podminek, za kterych je generace dnesnich ctyricatniku a starsich mohla poridit vetsinove, umoznete jim bydlet v bytech s regulovanym najemnym, a problem se vyresi sam od sebe.

Anonymní řekl(a)...
3. července 2009 v 18:39  

Regulované nájemné se pomalu, ale jistě ruší.

Mě by zajímalo, co squaterům brání najít si práci a jít do podnájmu... jak to dělá většina mladých lidí.

parabellum řekl(a)...
3. července 2009 v 19:39  

To ten, co se neumi podepsat z 18:39

Zrejme spatny priklad starsi generace - proc tato neopravnene parazituje v obecnich domech? Proc nejdou do neregulovanehoi najmu duchodci, kdyz celej zivot parazitovali v regulovanym a statnim, musej mit dost nasetreno ne?

Anonymní řekl(a)...
3. července 2009 v 20:23  

Ano překvapuje mne, že nedají žalobu o vydržení... pokud jsou tam přes deset let, vyhráli by.

parabellum řekl(a)...
3. července 2009 v 20:44  

To anonym

Lzete, pokud tvrdite, ze regulovane najemne se pomalu, ale jiste rusi - ono totiz po tom obdobi, co lze jednostrane zvysit najemne, kde cilova castka je cca 40 procent toho neregulovaneho, to totiz dal zvysovat nepujde, pokud s tim najemnik nebude souhlasit - bordylek na koleckach.

P.S. A Ti byvali regulovcici, co koupili ty nemovitosti za zlomek trznich cen to doplati kdy? A kdy doplati uroky?

Anonymní řekl(a)...
6. července 2009 v 22:12  

To parabellum:
Ad privatizace bytoveho fondu: V drtive vetsine byty prodavaly obce a mesta. Tak se zeptejte jich, nebo pokud jste obcanem takove obce, dejte to zastupitelum sezrat, vzdyt okradli obec a tim i Vas. Kdyby neco takoveho udelala obec, kde ziji, taky bych delal kraval. Ale nestalo se.

Ale jinak se jen zoufale pokousite obhajovat jedno porusovani prava jinym. To je tak na urovni deti v materske skolce, nezda se vam? Kdyz oni tohle, tak ja muzu...

V teto zemi jsou statisice mladych, kteri se dokazi o sebe postarat. Bez Vaseho trapneho knourani o to, aby jim nekdo umoznil to ci ono, a bez kradeze ciziho majetku, at uz se ji rika squatting nebo regulovany najem. Proc to vetsina dokaze, a takzvani squatteri nikoli? Inu proto, ze je k tomu potreba prace, a od te boli rucicky...

parabellum řekl(a)...
6. července 2009 v 22:58  

To Anonym

To je pravda, ze bytovy fonbd rozprodavaly obce a mesta - a v drtive vetsine pripadu za zlomek trzni ceny - pokud budete tvrdit opak, tak jste lhar.

Vite anonyme, pitomy jte tady predevsim Vy, ponevadz Vase ICT schopnosti nestaci na to, abyste nepsal jako uzivatel Anonymni, coz tahle aplikace dela implicitne -

Ja neknouram, jenom jaksi poukazuji na to, ze squating je zastupny problem, a ze skutecne problemy jsou nekde jinde.

Jo, a mate pravu, ze v teto zemi maji statisice mladych lidi problemy s bydlenim - dusledek: nerodi se deti - take se muuze stat, ze jednou tato generace te Vasi vystavi ucet, az zjisti, ze jste tu k nicemu - klidne jim na vyreseni tohohle problemu naprojektuju slauch a sprchy.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.