Poslanec Bartoš: Navrhnu úplné zrušení státních maturit

čtvrtek 4. června 2009 ·

"Státní maturity už se připravují velice dlouho a mám proto vůči tomuto projektu určité pochybnosti, které jsem již zmiňoval několikrát. Proto chci připravit návrh zákona, který by státní maturity úplně zrušil," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ Bartoš.

Z článku Kláry Bílé na portálu TÝDEN.CZ vyjímáme:

Návrh nepřekvapuje ani ředitele škol. "Už dvanáct let se mluví o tom, jak se zavedou státní maturity. Pořád nic. Mělo by se to konečně rozhodnout. Buď novou zkoušku z dospělosti skutečně realizovat už nyní, nebo to celé odpískat. Je to směšné," myslí si předseda Asociace středních průmyslových škol Jaroslav Ponec.

Bartoš nyní uvažuje o tom, že by kromě státních maturit mohly začít fungovat srovnávací zkoušky. "Ty by mohli žáci skládat třeba během studia a ne nutně až v maturitním ročníku," představuje si Bartoš.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
4. června 2009 v 10:21  

Jak jsou maturity připravené, když ještě ani absolventi ZŠ, na kterých se učitelé učí rozvíjet jejich klíčové kompetence, nedorazili na střední školy?

Proč se zase budou kantoři školit na jednotnou technologii pochopení a vyhodnocení něčeho, co připravoval někdo mimo školu, když se současně po nich chce tvořivý přístup k obsahu a procesu v ŠVP ?

Proč se maturita nedělá průběžně, jako osobní projekt studenta , třeba od 3 ročníku, aby byl student motivován po větší dobu studia a aby mohl hlouběji spolupracovat s pedagogy na individuální úrovni?

Anonymní řekl(a)...
4. června 2009 v 15:30  

Pokud bych někoho zrušil, tak pana Bartoše. Jeho debilní nápad s třemi přihláškami na střední školy byl vrcholem idiotismu. :(

Anonymní řekl(a)...
5. června 2009 v 7:04  

Jednotné státní maturity proběhnou bez problémů, při jednotné výuce na všech školách. Za nesmyslné považuji ony ŠVP, díky kterým kolegové vyřadili ze vzdělávání řadu témat. Není mi znám případ, kdy by třeba do osnov matematky bylo zařazeno něco, co dříve nebylo. Jako bychom předpokládali, že budeme poskytovat stále jednodušší vzdělání. Státní maturity považuji za spásu, protože dají jasný pohled na úroveň studentů a jejich učitelů. Státní zkoušky by měly probíhat ve všech ročnících základních a středních škol. Přimlouval bych se za češtinu, angličtinu a matematiku. Ty klasické maturity nikdy nedávaly spravedlivý výsledek o znalostech a schopnostech studenta. Měly být zrušeny už dávno.

František Eliáš

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.