Petr Kolman: Vyučovací hodina

úterý 19. května 2009 ·

Dotaz: Z čeho vyplývá, že školní hodina na SŠ musí trvat zrovna 45 minut? Z pedagogického hlediska se mi to zdá být nevhodné.

Odpovídáme:

Délku hodiny závazně stanoví školský zákon.

Vyučovací hodina v základním, základním uměleckém, středním a vyšším odborném vzdělávání trvá, jak jsem již naznačil dle školského zákona, 45 minut.

Pozor, vyučovací hodina odborného výcviku a odborné praxe ve středním a vyšším odborném vzdělávání trvá 60 minut.

Rámcový nebo akreditovaný vzdělávací program pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami může stanovit odlišnou délku vyučovací hodiny.

V odůvodněných případech lze vyučovací hodiny dělit a spojovat.

Rámcový vzdělávací program (tzv. RVP) pro základní vzdělávání stanoví počet povinných vyučovacích hodin, a to v prvním a druhém ročníku nejvýše 22 povinných vyučovacích hodin, ve třetím až pátém ročníku nejvýše 26 povinných vyučovacích hodin, v šestém a sedmém ročníku nejvýše 30 a v osmém a devátém ročníku nejvýše 32 povinných vyučovacích hodin týdně.

RVP pro střední vzdělávání a akreditované vzdělávací programy pro vyšší odborné vzdělávání stanoví počet povinných vyučovacích hodin, a to nejvýše 35 povinných vyučovacích hodin týdně; v případě konzervatoře a oborů vzdělání, v nichž je jako součást přijímacího řízení stanovena rámcovým vzdělávacím programem talentová zkouška, nejvýše 40 povinných vyučovacích hodin týdně; v případě oboru vzdělání Gymnázium se sportovní přípravou nejvýše 46 povinných vyučovacích hodin týdně.

Školy a školská zařízení mají dle školského zákona také za povinnost vést dokumentaci rozvrhu vyučovacích hodin.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
20. května 2009 v 21:15  

Hodina,která trvá 45 minut, je vůbec divný pojem. Ale divnější je, že se do zákona dostal takový nedomyšlený předpis - kdyby zákonodárci, nebo dokonce tvůrci zákona na MŠMT věc tehdy více promýšleli, a třeba se i poradili s některými praktiky i odborníky, kteří už o tom přemýšleli, třeba by předepsali, že děti mají nárok na odpočinek, a že o tom, kdy dané dítě svůj odpočinek zahájí, se rozhoduje učitel spolu se žákem. Znáte asi taky spoustu tříd na prvním stupni, kde si prostě dítě řekne, když chce jít na záchod, taky se během práce běžně může napít a leckdy u některých činností i jíst a u jiných zase je učeno nejíst kvůli čistotě nebo soustředění...). Jakpak souvisí sekání procesu poznávání na 45minutové kousky s procesy učení a poznávání? Kdo ve výuce používají novější postupy, které žákům umožňují dostávat se k hlubšímu pochopení, nebo kdo nechává žáky na něčem pracovat, co musí být dokončeno, abychom neztratili smysl práce a zájem žáka, ten ví, jak tuze je potřebné spojovat výuku do bloků a jak by bylo výborné mít občas týden fyziky nebo češtiny, s malými bločky cizího jazyka a matematiky tu a tam...
Že se děti mají učit jenom a nejvýše x hodin týdně, to může v zákoně stát, ale nemělo by v tomto století už platit, že ten celkový čas musí být rozsekán mezi deset stále se střídajících a úplně odlišných předmětů a že mezičasy děti pak stráví přebíháním z učebny dějepisu do učebny francouzštiny,...
Duševní hygieně se děti musejí naučit taky, ale zvoněním nebo přerušováním výuky ve chvíli, kdy se ti pomalejší konečně začali dobírat k složitějším poznatkům, to je kontraproduktivní (česky zhoubné...).

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.