19. 6.: Kurz Rok 1989 ve Střední Evropě

pondělí 1. června 2009 ·

Seminář Ústav pro studium totalitních režimů se zaměří na pád komunistických režimů ve Střední Evropě na konci 80. let. Nabídne řadu metodických inspirací a konkrétních postupů, jak toto téma zakomponovat do výuky moderních dějin. Seznámí učitele s odbornou literaturou a dalšími didaktickými materiály, které lze v rámci výuky dějepisu využít.

Metodický seminář k výuce moderních dějin (Mgr. Kamil Činátl, Ph.D., Mgr. Jaroslav Pinkas, Mgr. Petr Kopal, Mgr. Vojtěch Ripka). Začátek v 9.00 v budově USTR.

1. Přestavba a její reflexe ve Střední Evropě. Hospodářské a mezinárodní souvislosti přestavby. Ideologické zázemí Gorbačova a jeho pražské inspirace. Reflexe přestavby ve Střední Evropě

2. Síla a efektivita mocenských aparátů. Bezpečnostní sbory ve Střední Evropě a jejich vazby na KGB. Bezpečnostní sbory a stranický aparát. Strategie bezpečnostních sborů ve vztahu k opozici.

3. Komparace disentu ve Střední Evropě. Sociální základna a podpora veřejnosti, organizační struktury. Politické cíle disentu a jejich vývoj. Podpora ze zahraničí a efektivita disentu ve vztahu k veřejnosti.

4. Hospodářské a sociální souvislosti. Vývoj ekonomiky v makroekonomickém pohledu. Každodennost pozdní normalizace. Téma ekonomiky očima moci i opozice. Šedá zóna na konci komunismu.

5. Obrazy revolucí v roce 1989. Vývoj obrazů transformace v literatuře a filmu a médiích, přehled konspiračních teorií, politika, historiografie a historie (příklady didaktického uchopení otevřených interpretačních otázek).

Odpolední blok (pouze v případě předem ohlášeného zájmu). Začátek v 15.00 v prostorách ABS:

Prameny k moderním dějinám v Archivu bezpečnostních složek (Mgr. Anna Pavlíková)

- seznámení s charakterem pramenů v ABS i jiných archivních fondech

- komentované ukázky jednotlivých typů archivních materiálů (spisový materiál, filmy, fotografie aj.)

- prohlídka badatelny ABS v prostorách Ústavu

Přihlášky posílejte prosím do 30. 5. 2009.

Kontakt: vaclav.ruml@ustrcr.cz, tel. +420 221 008 290

KURS JE ZDARMA

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.