WDL.ORG: nová Světová digitální knihovna UNESCO

středa 22. dubna 2009 ·

Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) se sídlem v Paříži spustila včera online Světovou digitální knihovnu, která umožňuje přístup do archivů řady mezinárodních i národních knihoven.

Projekt expertů americké Kongresové knihovny a Alexandrijské knihovny v Egyptě Světová digitální knihovna je k dispozici v sedmi světových jazycích (angličtině, francouzštině, španělštině, portugalštině, ruštině, čínštině a arabštině). Z mapy na úvodní stránce můžete vyhledávat podle regionu digitalizované knihy, scany map a rukopisů a také fotografie, filmy a další obrazové záznamy poskytnuté národními knihovnami, které jsou zapojeny do projektu.



Přístup je možný i z časové osy, tématické kategorie, druhu média a poskytující instituce.



Já jsem zabrousil k japonským dřevořezům:



Z České republiky je k dispozici pět obrazových dokumentů - například Manifestu k Československému lidu v Americe, který vyzýval za první světové války české a slovenské vojáky k náboru do legií, nebo takzvaná Ďáblova bible z 13. století.

Online jsou již tři velké světové knihovny: Vyhledávání knih Google se sedmi miliony digitalizovaných knih či časopisů, Europeana, projekt Evropské unie spuštěná loni v listopadu s 4,6 milionu knih, map, fotografií, filmů, časopisů a dalších děl a Projekt Gutenberg, fungující od roku 1971 s více než 28 tisíci literárních děl (dalších 100 tisíc je u partnerů projektu).

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.